L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dimarts, 8 d’agost del 2023

Compromís afirma que el projecte del Ministeri, defensat pel PSOE, no actua ni resol les causes de la regressió de les platges de Tavernes

Visita de càrrecs de Compromís a la Goleta després de les últimes DANA, i que va tindre com a resultat l'enviament d'informes i peticions d'actuacions al Govern de Sánchez, tant en el Congrés com al Senat

 
Compromís ha presentat al.legacions per millorar el projecte del Ministeri contra el problema de la regressió de les nostres platges. Segons la nota de premsa de Compromís "aquest projecte (del Ministeri de Transició Ecològica - Miteco) que defensa el PSOE no ataca les causes principals de la regressió de les nostrs platges".
 
Compromís Tavernes assegura que amb "l'objectiu de fer propostes de millora al ja esmentat projecte, actualment en exposició pública" i en defensa dels interessos generals dels veïns i veïnes de Tavernes, ha elaborat i presentat al·legacions al projecte de regeneració de les platges del Brosquil sud i Goleta de Tavernes presentat pel Miteco i acceptat pel PSOE.
 
Compromís Tavernes considera que hi ha seriosos dubtes que l’alternativa escollida pel Ministeri siga la més efectiva per resoldre definitivament els problemes de regressió i transgressió que pateix des de fa dècades la platja de la Goleta i la resta de platges de Tavernes.  I ací recorda que el mateix Miteco "valora i dóna major puntuació en els criteris de recuperació i grau d’efectivitat a una altra solució (l'alternativa  3) diferent a Alternativa 4 que és l’escollida".
 
 
Danys en la Platja de Tavernes de la DANA Glòria, mals que poder empitjorar amb l'Alternativa 4 del Ministeri, com reconeix quan diu "afecta més les platges del sud".
 
 
 
Compromís Tavernes demana un estudi seriós que propose actuacions en tot el conjunt de la unitat fisiogràfica o morfodinàmica de la costa, i que segons l’estudi del CEDEX de l’any 2015, compren el tram costaner entre la Gola de l’Estany de Cullera i el Port de Gandia, i no com fa el Miteco una part, la del Brosquil-Goleta.
 
Compromís recorda que el mateix Ministeri afirma en els documents del projecte que l’alternativa triada "es la que más afecta a las playas del sur de la actuación, favorece las playas del norte, no evita la erosión de la parte norte del tramo de estudio, no estabiliza el sistema en la parte central, no protege las zonas críticas de los temporales...”
 
 

 .

El Miteco reconeix el mal de l'espigó del Xúquer a l'aportació d'arena a les nostres platges, però no aporta cap mesura ni proposta de correcció. Cal vore l'acumulació al nord en forma de gran arenal i com al sud, on està la Goleta i Tavernes , les platges desapareixen.

 
 
Per a Compromís el projecte escollit no “ataca” les causes principals del problema que és la falta d’aportació d’àrids a les platges per culpa de les infraestructures rígides creades més al nord, ports i espigó de la desembocadura del Xúquer. Unes causes que el mateix Ministeri també reconeix en l'estudi però a pesar d'això no aporta ni proposa cap mesura d'actuació per evitar el dèficit d'aportació d'arena que provoca en les platges del Sud (Goleta, Platja de Tavernes i Marenys de Tavernes).
 
Altres al·legacions assenyalen que  no es disposa de la  Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable del projecte de dragat per aportar arena del fons marí davant de la costa de Cullera, amb la qual cosa estem en una provisionalitat del projecte i no s'obste la DIA el projecte seria inexecutable.
 
Grava i pedreta en la platja de la Goleta procedents de les aportacions d'arena
 
 
 
Per últim, Compromís al·lega que la quantitat d’arena a reposar prevista en el document del Miteco és de 823.226 m³ d'arena, però en l'alternativa triada només es parla de reposar 477 229 m³, amb la qual cosa sorgeix el dubte sí, tal com s'ha fet en les aportacions dels últims anys, la resta 345.997 m³ (uneixes 553.559 tones) seran de nou materials de pedrera, que han omplert de pedreta i grava les platges valleres.
 
Compromís per Tavernes seguirà reclamant una solució definitiva per a les platges de Tavernes i treballarà sense descans per aconseguir que els projectes que proposa el Ministeri siguen els millors i s’executen quan abans, en benefici de tota la ciutadania de Tavernes, dels visitants, del turisme, el comerç i la sostenibilitat de les nostres platges.
 
Extracte de la nota de premsa remesa per Compromís