L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.787
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.613

dilluns, 7 d’agost del 2023

Bolomor tanca la 35a campanya d'excavacions amb l'exhumació de 15.000 restes

 

La  35a campanya ordinària d’excavacions en el jaciment de Bolomor ha acabat, i segons el director del treball Josep Fernàndez “ha estat un tancament de campanya molt laboriós perquè en el nivell XV hem exhumat moltes restes i hem tingut que dur a cap treball afegit”.

 

Equip de Bolomor 2023
 

Fernàndez qualifica d'exitosa la campanya i amb bons resultats en haver aconseguit un total de 15.000 restes exhumades en les dues zones d’excavació, l’una en el nivell XV i la segona en el IV. En resum “a més d’haver completat en gran part el nivell IV hem deixat acabat el nivell XV, on hem arribat al final del sediment de la cova en tocar el mant estalagmític. Aquest ha estat un nivell amb moltes aportacions i amb restes de cavall en un ambient fred”

 

Nivell XV: S'aprecia l'aparició del mant estalagmític

Un equip ha treballat en el nivell  XV, que té sobre els 300.000 anys d'antiguitat, i es pot observar que les ocupacions humanes són més reduïdes temporalment i segurament  l’activitat de l'home es duria a cap en la part interior de la cova.

Un segon equip  ha treballat en el nivell IV, a la part superior del jaciment, i és un nivell de 125.000 anys  d'antiguitat. Entre el material exhumat en aquest nivell, amb moltes res d’hipopòtam i tortuga, potser aparega algun fragment ossi humà, però primer cal una identificació i estudi en el laboratori, cosa que pot dur mesos de treball.

 

Nivell IV

 

 Cal recordar que en la campanya de l’any passat, és en aquest nivell on es fa localitzar un primer fragment facial d'un homínid preneandertal, una troballa de les més importants de la prehistòria valenciana i europea. Correspon a la mitja cara esquerra d'un jove-adult, i es va confirmar després de ser analitzada per un equip especialitzat i, va ser en aqueix moment quan es va confirmar la importància d'aquesta troballa. 

El fragment facial trobat d'un homínid preneandertal, marcat en el quadre.

 

 Com hem dit han estat sobre les 15.000 restes, amb la qual cosa, concloïa Josep Fernàndez “la possibilitat de restes humanes esta present, però cal fer les anàlisis que pertoquen, donat que hi ha algunes peces que són difícils de identificar i hi ha altres en les quals han de treballar els especialistes per perfilar resultat. Això suposem que serà a partir d’ací uns mesos quan es puguen donar resultats”.