L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 20 de gener del 2016

Podemos traeix Compromís

L'aliança entre Compromís i Podem ha acabat. El matrimoni de conveniència que havia exigit Mònica Oltra i que el Bloc va acceptar, a contracor de molts dels seus dirigents i afiliats, saltava ahir per l'aire després d'unes negociacions al llarg del dia que no van conduir a res.

Al final Joan Baldoví (Bloc) va acudir al registre del Congrés a falta de dos minuts del termini per a inscriure una proposta de grup amb només quatre diputats: Marta Sorlí (Bloc), Enric Bataller (Iniciativa), Ignasi Candela (Iniciativa) i ell mateix. La independent Rosanna Pastor, quarta per València i de quota podemista, es va integrar en la formació d'Iglesias, com els altres quatre diputats podemistes.

La il·lusió d'aconseguir un grup parlamentari propi s'ha esfumat. Va començar a esfumar-se quan el PSOE va pactar amb el PP i Ciudadanos la Mesa del Congrés, i es va esfumar totalment ahir quan les negociacions entre partits i dins de la coalició no donaven cap fruit. 

El resultat final va enfadar, i molt al Bloc, el partit més reticent a una aliança i que ara veu com Podemos ha traït l'esperit de la coalició al no seguir el protocol signat davant notari.

El document deia que els signants es comprometen a formar un grup parlamentari propi amb els diputats triats i en un altre punt se subratllava que si existira "una interpretació restrictiva del reglament" per part de la Mesa del Congrés, com així ha estat,  i es denegara "el dret dels membres de la candidatura a constituir un grup propi valencià, aquests esgotaran la via legal arribant, si és possible, al Tribunal Constitucional"

El Bloc ha complit el protocol i ha presentat el grup parlamentari, però la decisió de Podemos de que els seus diputats valencians no signaren la sol·licitud junt als de Compromís ha tallat la possibilitat de lluitar per la via jurídica i d'acudir al Tribunal Constitucional perquè no es compleixen les condicions de grup propi: com a mínim 5 diputats, i en són quatre els firmants.

Podemos ha explicat la seua decisió pel rebuig del PSOE i del PP i C’s en la Mesa del Congrés i ha justificat que els seus diputats valencians passen al grup parlamentari estatal per por a no poder integrar-se en Podemos després, perquè la Mesa els envie al Grup Mixt.

Molts dirigents de Compromís creuen que aqueixa maniobra de Pablo Iglesias s'emmarca dins d'acords de cara al pacte d'investidura del socialista Pedro Sánchez i on la formació de quatre grups,  amb independència de vot, s'havia convertit en un obstacle en la negociació.

Ara serà l'Executiva de Compromís qui decidisca si els seus quatre diputats s'integren en Podemos dins de les aliances territorials o passen al Grup Mixt per a tota la legislatura. Mentrestant es recorda que les negociació amb IU van estar avançades i que van ser els dos diputats d'Iniciativa els qui s'oposaren. IU va negociar i forma part del grup d'ERC.

Un final desastrós per a Compromís que veu com s'obri una crisi interna que deixa molt en dubte i afeblida a la líder d'Iniciativa, Mònica Oltra, la que més va exigir per aconseguir una l'aliança que va estar a punt de trencar Compromís.

Mònica Oltra va jugar fort, era una aposta personal la coalició, però com s'albira a l'horitzó, ella pensava més en les autonòmiques del 2019, en la repetició d'un pacte Compromís-Podemos que s'erigira com la força majoritària de l'esquerra. 
Tot ha saltat, previsiblement per l'aire, i el lideratge d'Oltra en Compromís ha quedat afeblit, i amb ella, afeblits els dirigents del Bloc que van beneir el pacte amb Podem per sobre de la votació negativa dels afiliats.

Serà per tant, en molts sectors del Bloc, el moment d'exigir responsabilitats després del fracàs final de l'operació, demanar responsabilitats a Mònica i als dirigents del Bloc que donaren el beneplàcit per damunt del vot dels afiliats a una coalició que ha impedit a Compromís seguir escalant posicions en l'apreci de l'electorat, com a formació estrictament valenciana.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aixì és.
Ha trait i ha guanyat: Podemos 5 Compromís 4