L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 6 de gener del 2016

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Un atzucat la formació del grup parlamentari de Compromís?



 Comença el “folló” i els problemes perquè Compromís forme un grup propi en el Congrés de Diputats. I no solament Compromís sinó les coalicions de Galícia i Catalunya en les quals forma part Podemos. Els dos partits majoritaris, PP i PSOE, acompanyats com no de Ciudadanos ja posen entrebancs i no veuen amb bons ulls la formació de grups parlamentaris nacionalistes. 

Ara com ara qui s'ha decantat més clarament en contra és el PP i el seu portaveu, Rafael Hernando, que va considerar que Podemos pretén cometre “un frau de llei” perquè diu que segons el reglament del Congrés, no pot constituir quatre grups parlamentaris (El PP sembla ser que identifica els tres grups nacionalistes com Podemos, i no reconeix ni la resta de partits ni la coalició ). Ho va dir el dilluns en una entrevista en RNE, i sens dubte serà un dels assumptes a tractar per la pròxima Mesa del Congrés el dia 13 quan es constituïsquen les Corts.

El PP dóna per descomptat que són grups de Podemos quan les condicions de coalició pactades, en el cas de Compromís davant notari, indiquen clarament que seran grups independents i d'estricta obediència i defensa dels interessos valencians.

Precisament la possibilitat que Compromís accedira a formar un grup parlamentari va suposar el principal problema en el pacte amb Podemos, i fins i tot el Bloc, com hem dit, va exigir davant notari que Podem treballaria per aqueix grup en el Congrés.

Però el problema està en un reglament de Congrés caduc i rovellat, que s'hauria de canviar per a donar major participació als grups minoritaris, cosa que d’eixida sembla ser no està disposat a fer ni el el PP ni el PSOE, ancorats en l'esperit del bipartidisme i en estructures del Congrés de fa 40 anys.

El PSOE damunt hauria d'abordar una reclamació històrica del PSC, que exigeix un grup parlamentari propi que mai ha tingut, com no ho ha tingut mai el PSPV, encara que els valencians ho tindrien més difícil perquè mai s'han presentat sota aqueixes sigles. Només un dels barons socialistes, el valencià Ximo Puig, recolza les pretensions de Compromís de tenir un grup propi. Almenys, ara com ara… després ja veurem que diu Puig quan el PSOE de Madrid aprete en el camí contrari. 

Malgrat això, el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, assenyalava ahir dimarts que el seu partit està estudiant la possibilitat de la constitució dels tres grups parlamentaris on Podemos anava en coalició, encara que deia que hi ha molts problemes reglamentaris i qüestions d’interpretació i jurisprudencials, i que no tenien cap decisió. 

Joan Baldoví va dir abans d’eleccions que, si l’oposició dels altres partits no feien possible el grup, els diputats de Compromís aniran al Grup Mixt. Dilluns va haver reunió a Madrid, on Joan Baldoví i representants de Compromís, es reuniren amb els integrants del Consell de Coordinació de Podemos, és a dir, Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Irene Montero, i la també diputada valenciana i membre d'aquest Consell, Àngela Ballester.

A més de valorar els resultats del 20 de desembre i l'actual conjuntura política del país, es va tractar a la reunió la constitució del grup parlamentari valencià i Podemos es va reafirmar en que cal un Congrés dels Diputats i un Senat que reflecteixen la pluralitat sorgida en les urnes.

De totes maneres Podemos té un as amagat en la màniga: el seu vot pot canviar en un sentit o en un altre la presidència del president del Congrés de Diputats. Veurem el dia 13 que passa. 

L'Estat de la Qüestió només expressa l'opinió de l'equip de la Cotorra