L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 18 de gener del 2016

Alerta agrícola contra la marieta asiàtica

La Conselleria d'Agricultura ha activat el protocol de la Xarxa d'Alerta Primerenca d'Espècies Invasores després de detectar la presència de la marieta asiàtica a Massamagrell.

Aquesta marieta (Harmonia axyridis) és molt adaptable i s'instal·la en hàbitats diversos, menja de tot i és un gran depredador amb alta capacitat de dispersió en avançar en la seua invasió territorial entre 50 i 100 quilòmetres a l'any.

En 2011 va ser inclosa en el catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores després de detectar-se alguns exemplars en un jardí de Bilbao, que es penso seria una migració des de França, però s'han trobat ja exemplars a Girona, Barcelona, Sòria, Menorca i Canàries.
El gran perill és que competeix i depreda les espècies autòctones amb la qual cosa té efectes negatius en l'agricultura, principalment en les explotacions hortícoles i vinyers, on arriba a ser una plaga.

Segons la fitxa de InvasIBER, del Ministeri de Ciència i Tecnologia, actua en els cultius generant plagues en camps de fruiters. A la fi de l'estiu i la tardor quan els pugons escassegen, ocasiona danys en la collita en alimentar-se de fruits (raïms, peres, pomes) i provoquen una pèrdua del seu valor en el mercat. Tambien i a causa dels alcaloides que contenen afecten al sabor i l'aroma del vi quan es refugia en el raïm.

Pot tambien crear grans colònies en els edificis on es refugia per a passar l'hivern i s'han constatat picades i al·lèrgies en humans. 

Després de detectar-se a Massamagrell es destaca la necessitat d'intervenir abans que s'escampe i passe com amb el morrut roig, recordant que en alguns països europeus és una plaga i és quasi impossible eradicar-la.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Lo que faltava. Ja està prou mal el camp pa que vinguen marietes asiàtiques donant pel sac.