L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 26 de febrer del 2019

Dignitat per a la taronja valenciana: Ahir concentració comarcal a Oliva



Centenars d'agricultors, treballadors de cooperatives i polítics comarcals, majorment de Compromís,  es van unir ahir a Oliva contra la crítica situació del sector citrícola del País València.

Els concentrats acudien a la veu de la Plataforma per la Dignitat del Labrador, l'entitat organitzadora de les deu manifestacions d'ahir, de llarg a llarg del País Valencià. En el centre de la protesta l'acord europeu d'importació de cítrics africans, que en la partida de la exportació de la taronja juga amb les cartes trucades al no competir a Europa en igualtat de condicions amb les taronges valencianes. En la concentració es van corejar consignes i majorment es va demanar “Dignitat per a la taronja valenciana”. 


El lema de la concentració “Per la defensa de la nostra citricultura” tornava a deixar clar que la preocupació en el sector a nivell de productors és generalitzada i que podem resumir en una frase: moltes taronges continuen penjant de l'arbre, els preus estan al mateix nivell de fa 30 anys i es compta amb la competència de les taronges d'Àfrica a un preu inferior i sense de controls tan estrictes com els europeus.



L'alcalde d'Oliva, David González de Compromís, va ser l'encarregat de llegir el manifest unitari, el mateix en les deu concentracions valencianes, on s'insta a la UE a imposar la clàusula de salvaguarda i suspendre les importacions procedents de països tercers, s'estudia l'afecció que tenen a les produccions europees i es garantisquen unes relacions comercials equitatives i amb garanties absolutes de la sanitat dels cultius europeus.


El clam del agricultors és unànime: no es compleixen les condicions imprescindibles i els acords econòmics amb tercers països afecten greument la situació econòmica, social i mediambientalment  el nostre territori.

Altres mesures contemplades en el manifest són reclamar el tractament en fred en les importacions d'altres països que tenen declarades plagues, les mateixes exigències que altres estats estableixen per a les exportacions espanyoles i control de les produccions citrícoles importades de països tercers, amb un registre comú d'inspecció fitosanitària unificada i independent per a tots els punts d'entrada de la Unió Europea.


Malgrat l'entusiasme dels participants, malgrat el crític de la situació, una vegada més es tornava a demostrar el “meninfotisme” valencià i on tènia que haver hagut milers i milers de participants arribats de tota la comarca, només diversos centenars van acudir a Oliva a protestar. 

La protesta és l'única cosa que ens queda als valencians per a demostrar la dignitat del nostre camp, i més encara després de les postures dels governs de Madrid, tant PSOE com PP,  que en les últimes dècades i des que formem part d’Europa han convertit la taronja valenciana en moneda de canvi per a millorar altres productes agrícoles, plàtan o tomaca, per exemple, la pesca o la llet, i productes comercials. 


I en aquest context no es pot oblidar que va ser el govern de PP Madrid i els partits espanyols PP, PSOE i Ciutadans els que, per acció o omissió, van aprovar el tractat amb Sud-àfrica a Europa i després el van ratificar en  el Congrés espanyol, davant la ferma oposició d'un únic partit: Compromís.