L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 11 de setembre del 2021

INFORME: Avui fa 25 anys que el Vaca va inundar Tavernes

Una imatge del Passeig Colon front la plaça del futbol sobre les 3 de la vesprada
 
 
Avui fa 25 anys de la inundació de Tavernes pel desbordament del riu Vaca. Era dimecres, un dia 11 de setembre de 1996, i aquest 11 de setembre és una data que s'ha fet molt coneguda també per ser la Diada de Catalunya, el colp d’Estat del dictador Pinochet contra el president Allende a Chile l'any 1973, o l'atac de les Torres Bessones als Estats Units fa 20 anys. 
 
Sembla com si fos ahir i ja han passat 25 anys. Uns fets que segurament, molts dels vallers i valleres que ara estan en la trentena o menys anys no recorden perquè eren molt menuts. Avui és el moment de recordar aquell episodi de la història col·lectiva vallera i, sobre tot,  perquè tot el que es va dir i parlar de solucions que hi arribarien des de l'Estat, no se n'ha complert cap.  



L’11 de setembre del 1996 els mars del cel es van precipitar sobre Tavernes de manera com mai no ho havien fet. Hi ha constància històrica, tradició oral majorment, de grans avingudes sobre el casc urbà des de Les Creues, i per evitar-los es va construir el mur de defensa, però una inundació com aquella no tenia cap antecedent històric.

Una vista aèria (amb més 1 metre d'aigua) de la fira de festes


Aquell dia era dimecres, Tavernes estava en festes majors i estaven resultant molt deslluïdes perquè des del diumenge que plovia. El concent de les bandes de Música de diumenge ja es va haver de suspendre, de fet, tot es va suspendre pel fort ruixat que va continuar dilluns i dimarts, i que es va acréixer com mai no s’havia vist durant la nit i la matinada del dimarts i el dimecres.

I quant va ploure? Realment no se sap. Es calcula que les pluges podrien haver superat els 900 litres en 24 hores. De fet, els pluviòmetres que no eren ni de bon tros com els d’ara i nomes hi havia un parell a la Valldigna, els havies de buidar i fer la mesura, però les circumstancies de pluja torrencial impediren fer totes les mesures i ja es va arribar, molt  abans de parar de ploure, als 650 litres.
 
 Era una DANA (aleshores només s'usava l'expressió gota freta) centrada damunt de la Valldigna, i plovent a bots i barrals sobre la conca del Vaca. El Vaca, el Malet, el Vadell, l’Ull del Bou, el Clot de la Font, la Fontarda, Bolomor... duien aigua com ningú no recordava. 
 

Adossats del final del Passeig Colom
Voltants del CEIP Alfàndec

Eren les 11 del mati quan l’aigua saltava per damunt del pont de l’Ombria i començava a desbordar en els llindars del poble. Tot i això,  el riu ja havia desbordat abans del nucli urbà, per la zona d'Envasos Grau, i l’aigua corria pel Passeig Lepanto i en poques hores, el casc urbà comprés entre la carretera i el riu era.... com un riu més!. 
 
Tota la part baixa del poble era un riu de color marró, amb aigües que arrossegaven fang, canyes, bidons, i en el poble els turismes, sobre tot els aparcats al final del Passeig Colom, eren arrossegats pel corrent. Va ser la zona mes castigada i el nivell va arribar als 1’80 metres.

Eren Festes del Poble però les escoles, amb un horari diferent de l'actual, no havien iniciat encara les classes. I això va ser molta sort, perquè amb les aules plenes de xiquets i xiquetes s'haurien viscut amb seguretat moment d’angoixa i de gran complicació, car és normal que els pares haguessen volgut entrar per dins del corrent per endur-se els fills. I no sabem que hauria pogut passar.. 
 
Al CEIP Alfàndec , el més afectat per la ubicació, només hi havia el professorat, molts dels quals es trobaren rodejats d'aigua a les classes i els seus vehicles, com tants de veïns aparcats al carrer o les cotxeres, completament anegats i molts per a ferralla.
 


Final del Passeig Colom

L’aigua, com se sol dir, corria cavallera fins l’AP-7 que va tindre efecte barrera i hi va formar com una mena de reclosa gegantina d’aigua que va inundar la carretera de Borderia i El Teularet, afectant les fàbriques. Fins i tot Tavernes va quedar incomunicada unes hores i envoltada per una mar d’aigua fangosa. 

Tot això esdevenia a la zona plana, mentre des de les Crues es precipitaven els barrancs plens a vessar, com a grans cataractes, cap a la ciutat, saltant el mur de defensa i arribant les pedres arrossegades dins de les cases, mentre en alguns carrers (Sant Josep) els antics barrancs canalitzats que corrien per davall rebentaven i omplien d’aigua les cases.

Va ser només unes hores. A les cinc de la vesprada, la mar d’aigua procedent del Vaca havia creuat Tavernes en sentit oest-est omplint de destrucció i fang, sobre tot molt de fang, les cases i baixos. 
 
La fira instal·lada als voltants del Passeig Colom, majorment on ara hi ha el pavelló cobert, va ser completament arrasada. La força de l'aigua va ser tal que fins i tots els cotxets de xoc foren arrossegats fins al Camí Gandia.


Plaça del futbol i destrosses en la fira

Han passat 25 anys i tot està igual

Avui fa 25 anys. Governava la Generalitat el PP  i a Madrid governava el Sr. Aznar, també del PP, i el govern municipal de Tavernes estava presidit també pel PP.  Però de res va servir. Totes les promeses fetes eixos dies i que resumim per no cansar al lector/a (la permeabilització de l’AP7, canalització del Vaca, millores en el llit del riu.....), res de res es va dur a cap i el riu Vaca continua igual que abans, amb l’afegit que ara tenim el Vergeret construït en zona inundable, i en constant perill si hi ha un desbordament.
 
 

Avui 25 anys i les promeses de canalització i millora del Vaca entre Simat i Xeraco s’han quedat en un no res perquè el projecte que havia d'executar l'entitat estatal ACUAMED va ser primer paralitzat en la fase d'adjudicació a finals del 2011 pel govern del PP de Rajoy i després finalment (any 2015) totalment descartat. I damunt en els motius: renuncia per sempre al projecte "atendiendo a interés público" (sic). La  defensa de tota la Valldigna i part de Xeraco contra les avingudes del Vaca no era "d'interés públic" per a Madrid, tot i les constants inundacions que any rere any produeix el riu.  La Valldigna totalment discriminada pel govern del PP a Madrid.

 
 
 

Avui fa 25 anys i Tavernes continua en perill per  la cabuderia del grup del PP del Congrés de Diputats de negar i votar  durant anys i anys (diputats valencians inclosos) sempre en contra de la proposta que tots els anys presentava Compromís per incloure en els pressupostos de l’Estat els 47 milions del valor total estimat i així recuperar i executar el projecte.  

I la història és la que és... i no n'hi ha d'altra!!! Per molts que alguns tanquen ulls i orelles per no llegir-la o escoltar-la...

 A hores d'ara, i després de més de cinc anys de gestions, el govern de Compromís a l'Ajuntament ha aconseguit que Confederació del Xúquer li aprove per fi el projecte de mota que defense la ciutat per la marge esquerre del Vaca entre l'Assut i el Tol·lo.  

Però.... el milió de cost el pagarà Tavernes, mentre els 47 milions del projecte global del Vaca van volar i no es va executar, tot i ser de caràcter urgent i estar finançat per Europa. 

 

Més informació:

https://lacotorradelavall.blogspot.com/2018/11/informe-historia-duna-discriminacio.html