L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 20 de setembre del 2021

Una DANA afectarà els nostre territori a partir de la matinada d'aquest dimarts

 



A partir d'avui s'espera un canvi en la situació meteorològica per causa d'un tàlveg d'evolució retrògrada (d'est a oest) i amb vent de llevant que ajudaran a les tempestes perquè cresquen amb força entre aquesta vesprada-nit i demà en zones del vessant mediterrani. Els xàfecs seran localment molt forts o torrencials, acompanyats de calamarsa i fortes ratxes de vent. Serà un episodi breu, però intens, encara que de nou localment forts i molt dispars en àrees pròximes entre si. 

 Catalunya, País Valencià i Múrcia ja compten avui dilluns amb avisos de nivell taronja per acumulacions de 30-40 litres per metre quadrat en una hora. També hi haurà precipitacions en l'est de Castella-la Manxa i també es produiran a les Illes Balears.

De tota manera no serà fins demà dimarts quan es despenge per complet la massa d'aire fred i es convertesca en una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), deixant les pluges més fortes de l'episodi dins del moviment retrògrad cap al sud-oest.

 

Demà dimarts


Demà dimarts el pitjor dia  

A partir de la matinada del dimarts les pluges podran ser molt fortes i aconseguir intensitats torrencials, destacant en el sud-est on es poden donar fortes tempestes en la regió murciana. No obstant això, bona part de les precipitacions podrien no tocar terra en caure sobre el Mediterrani.

Balears i el País Valencià seran els punts amb més pluja demà, amb avisos  taronja per 70 mm d'aigua en una hora o 140 mm en 12 hores, unes quantitats semblants en la Serra de Tramuntana (Mallorca) i en la resta de l'ill.

A la vesprada del dimarts augmentarà la inestabilitat també en altres zones, i poden afectar punts del centre i sobretot del sud: s'esperen tempestes a Andalusia, essent més probables a Màlaga, Granada, Almeria i Jaén.
 

A l'espera de l'evolució

Dimecres i dijous es podran produir pluges intenses associades a la DANA, però no es pot saber  el punt exacte de les pluges i hi ha incertesa en l'evolució d'aquesta situació.

El dimecres seran probables els ruixats tempestuosos dispersos, més probables en la meitat sud de la península i sobretot en l'àrea mediterrània on les precipitacions podran ser fortes. El dijous, amb la DANA anant a l'oest, poden reactivar-se les precipitacions però es més facil una certa intensitat en el sud-oest i  interior peninsular 

La DANA i un mar càlid 

Les DANAS al Mediterrani en aquesta època impliquen risc d'inundacions per precipitacions molt intenses i abundants en  poc de temps, i això moltes vegades es deu a la temperatura de la mar, que ocasiona desenvolupaments convectius. 

Aire fred en altura i aire aire càlid i humit en nivells baixos afavoreixen ascensos d'aire, però es que damunt en la situació actual tenim una aportació extra d'energia amb la superfície de la mar Balear a uns 26 °C de temperatura.