L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 1 de juny del 2010

Informe: A la cua de l'Estat en la Sanitat

La Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública ha confirmat que el País Valencià és l’autonomia que menys diners destina a la sanitat per habitant, només 1.125 euros. Una xifra lluny dels vora 1.500 dels aragonesos o dels 1.400 que dedica enguany Cantàbria.
Quant els llits per habitant, cal dir que els hospitals del territori valencià no destaquen. El valencians tenen la possibilitat d’accedir a 2,87 llits per cada 1.000 ciutadans. També a una distància abismal de Canàries, amb fins a 13 llits per 1.000 habitants. Som la segona per la cua de l’Estat en aquest servei.
Pel que fa als metges i infermeres les dades no són molt més afalagadores. Amb 1,43 doctors per cada 1.000 habitants som la segona autonomia que té més pacients per metge. No és gens estrany trobar-se que el metge de capçalera de molt pobles tenen una cartera de quasi 2.000 pacients. A la fi, el servici s’ha de notar i no poden atendre més de cinc minuts a cada malalt.
Pel que fa als infermers/eres, som la tercera amb menys personal assistent. En concret, 2,87 per cada 1.000 habitats.
Però els mals números de la sanitat valenciana no són l’únic problema. Des del Consell controlat pel PP es porta molts anys desmantellant el sistema de sanitat pública. Ara mateix, cinc hospitals: Torrevella, Dénia, Manises, Elx i Alzira, estan gestionats pel sector privat. De moment els pacients no paguen, però els treballadors ja estan sent testimonis dels retalls que l’esperit del mercat fa en la gestió de qualsevol activitat.
Els futurs hospitals, alguns dels quals deurien estar ja acabats, seran tots de gestió privada encara que construïts amb diners públics. És el cas de Llíria, que ja porta vora quatre anys de retard, o la Vall d’Uixó que estava previst per a 2007 i que encara no ha començat les seues obres. En ambdós casos, la seua gestió serà privada
Però en els grans centres no acaba la cosa. El grup Ribera Salud, dirigit per Alberto De Rosa, germà del que fora conseller de Justícia i amic personal de Francisco Camps, Fernando de Rosa, controla ja cinc departaments sanitaris on hi gestionen més de 100 ambulatoris.
Les inauguracions vindran, les portades de diaris seguiran i els programes especials a Canal 9 es mantindran, però la situació de la sanitat, sinó es canvia l’estratègia, continuarà a la cua de l’Estat i en ple procés de desmantellament.
A tot això fa uns dies va tindre lloc la primera de les nombroses inauguracions que es faran de la nova Fe. No van faltar les portades de diaris, els programes especials informatius de Canal 9 i les declaracions institucionals com a finestra d’aire fresc a la complicada situació política que viu el PP a causa de la trama Gürtel. Però l’hospital de referència de la sanitat valenciana encara no està acabat. Els pacients no arribaran fins a principis de 2011 i les màquines i obrers encara tenen feina per davant. Un cortina que no amaga la privatització i els que són més que dolents números de la sanitat pública valenciana.
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

sense anar més lluny, a la platja el centre de salut romandrà tancat fins als mesos de juliol i agost. Però de nit tampoc hi haurà servei.
Ah això no es nou, ho hem viscut des de que Eugenio va arribar a l'alcaldia, abans hi havia servei d'urgències 24h 365 dies del any.