L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 24 de maig del 2013

Enric Morera presenta a Tavernes la proposta "Un concert econòmic responsable" per a la Generalitat Valenciana


Vista general de la sala
Enric Morera va presentar ahir, a la sala de baix la proposta de Compromís per un "Concert Econòmic Responsable". Unes 200 persones ompliren la sala per escoltar la proposta de finançament que té Compromís per a les terres valencianes.

Morera va explicar com l’Estat va transferir el 2012 al País Valencià 7.815 milions d'euros per despeses d'Educació i Sanitat, quan segons la liquidació la necessitat va ser de 9.682 milions d'euros. La diferència, 1.867 milions, són diners que en cap cas ha arribat encara a les arques de la Generalitat.

A partir d’aquest concepte bàsic, aplicat a tot allò que ha d’oferir la Generalitat i el que els valencians aportem a Espanya, Morera indicava que mentre els valencians aportem 23.000 milions, i necessitem 16.000 milions per al funcionament de l’autonomia, només en rep 10.000 només. Això provocava un desfasament que s’anava acumulant i que els valencians havíem “tapat” acudint al préstec, de tal forma que el Páis Valencià actualment amb tot el que s’ha empenyat per no rebre els diners que li correspon, passa a ser una de les comunitats més endeutades de l’Estat. 
L'alcalde presenta el conferenciant
La diferencia de diners que els valencians hem deixat de percebres des què es va imposar la LOFCA (Llei Orgànic Finançament Comunitats Autonomes) era el que s’anomena deute històric que xifrava sobre els 13.000 milions d’euros i remarcava: “No són dades de Compromís, són dades oficials en les quals estan també d’acord el PP, PSOE i EU. El problema es reclamar tots, perquè com avui mateix li he dit a la sessió de Control al president, ara no exigeix al seu govern de Madrid el que els exigia als de abans”. 

Morera va parlar que mentre per a Europa el País Valencia és un país pobre, a Espanya es dóna la paradoxa que aportem més que rebem de l’Estat. I ací indicava que mentre la renda mitjana dels valencians és 20.000 euros a l’any, l’espanyola és 23.800 i la d’Europa 25.100, remarcant com “casualment” des de l’any 1995, any en que va accedir el PP al govern de la Generalitat, la renda dels valencians va començar a abaixar i avui dia estem entre les autonomies amb pitjor renta per capita, som l’autonomia que menys rep per capita de l’Estat i patim una total falta de finançament per al funcionament de l’autonomia, cosa que està determinant retall i mancances en servis bàsics com educació, sanitat, depèndencia, entre molts altres.

Els valencians som ara la desena comunitat autònoma espanyola en renda per càpita entre les 17 existents, però som els tercers contribuents nets en tant per cent del PIB, però som els únics que contribuïm a l’Estat amb una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola. Només li va faltar dir: així ens tracten!! 

El sindic de Compromís va citar també que aquesta falta de finaçament s’havia sumat les despeses que ha fet el PP en saraos, grans events, obres sense trellat com l’aeroport de Castelló... amb la qual cosa el panorama econòmic de la Generalitat era bastant greu i complicat, amb un deute sobre els 30.000 milions d’euros. 

Davant tot això va proposar el Concert Econòmic Responsable com a forma de relació econòmica amb l’administració central que permeta a la Generalitat Valenciana adoptar mesures per corregir la situació econòmica actual i donar confiança, ajuda i suport als teixits productius valencians. I amb un model per als valencians que ha de partir des de zero sense tindre en compte l'estatus quo establert ara mateix. 
Morera en un moment de la intervenció
I per això, indicava, cal un model pactat amb l’Estat que dona seguretat a l'hisenda valenciana mitjançant un sistema de sobirania fiscal compartida, amb una Agència Tributària Valenciana encarregada de gestionar, recaptar i liquidar tots els tributs valencians.

Seria aquesta l’encarregada de gestionar els propis tributs, i després retornar la part que li corresponga a l’Estat segons allò que s’haja establit, però seríem els valencians qui gestionaríem els nostres ingressos com ara fan el País Basc i Navarra, que són les autonomies que tenen aquest sistema i són les més prosperes, les que major nivell de vida tenen i les de menys atur de l’Estat com recordava Morera.

Tot això facilitaria a la Generalitat una major capacitat sobre els tributs valencias i la possibilitat de fer actuacions que ajuden la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. I una cosa important també remarcava Morera: això impediria que els diners que l’Estat dona als territoris autonòmics seguesquen criteris polítics com ara passa.
-

8 comentaris:

estruch ha dit...

Tota la rao, ho compartisc al cent per cent, la solucio votar a aquells partits que defenen el concert i que no son ni pp ni psoe i si altres com compromis o unitsxvalencia, anem prenent nota ..

Anònim ha dit...

Fou una conferència reveladora i molt interesant. La veritat, un deu.

Anònim ha dit...

Calen moltes Moresres per fer un teixit de seda que ens salve del desastreaq actual. Necessitem una metamorfosis del sistema, on els cucs fartons deixen pas al saber governar i crear arbres pel futur d'un país per poder menjar.
Quan pot fer una morera.

Anònim ha dit...

Encar Mifsud no era d'un altre partit diferent al bloc? Informa m cotorra!

La Cotorra de la Vall ha dit...

Encarna Mifsud és de Compromís per Iniciativa, com el Bloc és de Compromís.

Bloc-Iniciativa-Els Verds formen la coalició "Compromís" i fa uns mesos que s'ha iniciat un proces de unió en un sol nom i una formació política: Compromís.

Ara, com sol passar, els canvis no són de seguida i voràs moltes vegades Bloc-Compromís o només Compromís, però es funciona a Tavernes com un sol partit: Compromís.

I ahir si hi anares i el fixares no hi havia cap simbol del Bloc: només el de Compromís i es va presentar a Morera com a sindic diputat de Compromís.

Una amiga d'Encar ha dit...

Encar sempre ha estat i està en Compromis.

Anònim ha dit...

Seguint amb Encar, perquè no es va pressentar a les locals dins de Compromís ? Perquè sabeu que la divisió entre opcions que tenen un electorat amb una ideología similar lleva vots amb la llei d'hont i els seus vots igual haveren donat a Compromís un sissè regidor i pot ser inclús, no ho se, no ho he analitzat, llevant-li a EU i amb això no tendriue el problema d'ara .

La Cotorra de la Vall ha dit...

Perquè aci a Tavernes no es va presentar Compromis, no existia encara. Compromís era una coalicio a nivell autonomic i no local.

Tot l'encontre dels partits dins dels municipis i anar fusionant-se es va iniciar fa dos mesos amb la constitucio de Compromís Tavernes, i Compromís Safor-Valldigna.

Xe, ens deixeu de pedra!. Busca-ho que aci ho hem explicat.