L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.553
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 35.258

dissabte, 11 de maig del 2013

ARTICLE D'OPINIÓ: Capitalisme , democràcia i intel·ligència.



Si el capitalisme és un sistema de successos portat per persones aventureres que han conquerit o inventat sistemes que repercuteixen en les necessitats de la majoria de la població, hem de recordar, d’immediat, que per a continuar un sistema ha de tenir una contraforça, o contrabalança que porte a moderar eixe pes excessiu d’una part l’economicament potent front a la consumidora. 

I ací, radica la necessitat de la part majoritària, la social-consumidora,  en erigir-se en la part de l’estat que pot portar a estos inventor aventurers a respectar els drets socials mitjançant la democràcia, per a fer canviar el model que imposa el mercat, els mercaders plens de fortuna, als consumidors. Per això és tant important la democràcia com a sistema,  un sistema que en la part  general no destruirà el capitalisme, però si que regularà la seua forma, ja que hi ha moltes: un sistema altament social i equilibrat que tots hem aspirat com el de Suècia, la dura competència que volen imposar-nos com el dels EEUU, on dir-se capitalista no està mal vist, l’ordre patriarcal del Japó, o la tradició còmoda i funcional amb decisions comunes de Suïssa. 

Però ¿quina és la funció d’aquestes mobilitzacions ciutadanes que no arriben a ser revoltes, tot i la por que els fan , sempre, als representants del sistema més dur contra els consumidors.?  Comencen amb insults molt durs, com dir nazis, i desconèixer que és el nazisme, sols per espantar i paralitzar les protestes, dir terroristes , a qui ens les seues formes, ni fan sang, ni fan servir la violència macabra que coneguem des de l’anonimat.

I ataquen d’immediat, o boten, contra les persones que fan propostes prou encertades, atacant a la pròpia persona, com la portaveu dels desnonaments, negant-li el dret a l’expressió als mitjans públics, o contra expressions com xantatge, o no determinar que és i que no violència o totalitarisme.  

Doncs, bé la funció es demanar més democràcia, i mentre no hi haja canvi la situació continuarà, ara bé, en quan hi haja canvis, de segur que tots aquestos moviments es voran satisfets en les seues demandes i tornarà una altra vegada, amb gent més jove a manar els representants d’un mercat més moderat per les protestes. Com diria Keynes : “Crec que el capitalisme , si fa servir la intel·ligència , pot arribar a ser més eficaç de qualsevol altre sistema més conegut fins ara, per aconseguir benestar per a la població”.  

La necessitat és que al poder és lligue la intel·ligència i això ho tenim a les mans els consumidors amb les eleccions obertes i prenent la paraula sempre que siga possible per fer arribar les nostres protestes. I en general, sinó és vol arribar a la revolta, com en Paris del 68, cal fer molt de cas a les protestes i més quan són massives.  Recordem Islàndia, tot democràticament portat, després de quatre anys torna la dreta a manar amb un primer ministre de trenta-tres anys, és amic dels banquers, i gràcies això els llevarà de les hipoteques als consumidors el augment del quatre per cent de l’IPC.

Però tornen a tindre feina, tenen crèdit , els jutges internacionals els han donar la raó, i poca gent a la presó. Ara si que tenim noticies d’Islàndia a la premsa, de la seua protesta i canvi no interessava a ningú, sols ens presentaven la sang d’altres revolucions. Democràcia i intel·ligència al nostre poble. 

T. Talens
-