L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 6 de desembre del 2010

Bolomor, un referent de la próxima exposició a la Casa de la Cultura


La Casa de Cultura de Tavernes acollirà des del dia 9 i fins el 9 de gener del 2011 la exposició "Humans. Els primers pobladors " organitzada per l'Obra Social La Caixa com a part del programa de Medi Ambient i Ciència.

La mostra narra l'epopeia dels homínids que, fa més d'un milió d'anys, van colonitzar la Península Ibèrica i van deixar un gran nombre de vestigis que expliquen la lluita per la supervivència. Tot això a través d'una museografia molt pròxima al visitant, amb escenografies d'humans a escala real, que representen la vida quotidiana en els principals jaciments valencians, entre els quals es troba com no el de Bolomor.

L'exposició es dividirà en sis apartats, i el tercer en concret incideix en la caça i la collita, i se centra especialment en el jaciment de la Cova de Bolomor (Fotos 1-2-3). No cal ni recordar que es tracta del jaciment més antic del País Valencià, amb una cronologia entre els 350.000 i 100.000 anys d'antiguitat abans de Crist, i un referent a nivell mundial de l'ús i domesticació del foc per l'home.

La cova-refugi va ser usada com a hàbitat esporàdic de caçadors recol·lectors que consumien una gran varietat de mamífers, les restes dels quals són exhumades al llarg de 20 anys d'excavacions dirigides per Josep Fernández. A més, s'han trobat restes d'altres animals com el cérvol gegant, el senglar, l'ase, l'uro, l'elefant, l'hipopòtam i el rinoceront d'estepa (Foto 4).

És en els nivells més moderns del jaciment, entre 250.000 i 150.000 anys, quan l'ús del foc serà comú a Bolomor, com testifica "la presència de cendra, així com ossos i eines cremades" en els múltiples foguers trobats en les excavacions (Fotos 5-6).

¿Vodrà algú posar-se medalles per l'exposició?

I ara, i més en els temps que corrent cara eleccions, segur, segur que hi haurà temptacions de posar-se les medalles per la que esperem siga una grandiosa exposició. I caldrà primer tindre clares algunes qüestions. Per si de cas vénen les temptacions.

La Cotorra veu interessant i lloable tot el que es faça per promocionar i donar a conéixer el nostre patrimoni històric i artístic. Ara no ens estem d'oblidar allò de "forasters vindran ...", però en aquest cas caldrà que acabem la dita "que les nostres coses ens mostraran". Perquè ha hagut de ser una institució qui munte una exposició on tinga cabuda exemplar Bolomor quan hem vist anys d'oblit per part de aquells a qui li correspon potenciar el nostre tresor històric: l'ajuntament i el seu govern municipal.

I com exemple, només dir que passen els anys, i la nostra Casa de la Cultura segueix sense allotjar una mínima exposició temàtica sobre Bolomor que servesca a escolars i estudiants de la Valldigna, tot i els oferiments públics d'ajuda i col·laboració que han fet en moltes ocasions de manera pública i en la premsa l'equip d'excavacions per poder muntar-la. Es dóna la circumstància que totes les troballes de 20 anys estan dipositades al corresponent servei de la Diputació de València, governada pel PP, amb la qual cosa i per afinitat de governs no caldrien moltes gestions per aconseguir la cesió o donació d'algunes peces per aquesta mostra permanent.

Però, ens preguntem, ¿Què podem esperar d'un govern municipal que mai s'ha preocupat del jaciment i que mai ha donat la mínima col·laboració a l'equip investigador? D'un govern municipal que per no anar, no hi anat mai a ni a vore el jaciment? Que podem esperar d'un govern municipal que es va mostrar sempre a favor de col·locar les torres d'alta tensió a les mateixes portes del jaciment arqueòlogic més important de la Valldigna i referent mundial en l'us del foc?

Potser només cal esperar actuacions semblants a les que va publicar la premsa en aquells temps de les torres d'alta tensió en boca de l'alcalde d'aleshores, quan venia a dir, més o menys, que es preocupava per la gent actual de Tavernes i no calia preocupar-se per els que hi van viure feia més de 100.000 anys. Com si la defensa del benestar dels veïns d'ara està renyida amb la defensa de la cultura i patrimoni de fa 150.000 anys!!

"Que l'opressora incultura, muira baix les nostres mans...." diu el nostre himne. Doncs això!!!

-

1 comentari:

Un culturactiviste ha dit...

Molt bé, Cotorra. Se nota que esteu molt ben informats del que dieu. I eixa, precisament, és la llavor més important de la història. Traure a la llum els fets més importants, i no deixar que altres caiguen en l'oblit. Que cadascú assumeixi les seues responsabilitats. I que si a algun govern municipal no li ha importat rés de rés el fet de tindre UN DELS PUNTS PREHISTÒRICS MÉS IMPORTANTS DEL MÓN, que no aprofiten les eleccions per posar-se medallons. Si és que ja no enganyen ningú. Se tiren 3 anys i mig a la bartola, i 6 mesos abans d'eleccions, posen el poble pates amunt.

Que no, chè, que la gent ja no és tan simple! Que les persones no ens deixem enganyar! Que no ens venem per un plat de paella! Que ens atrevim a dir que no votem al PP! Que no ens creguem de la missa la mitat! Que no criminalitzem ningú si no comulga amb les nostres creencies! Que qüestionem tot el que ens diuen, i no donem rés per senta't! Que tenim absoluta llibertat i sentit ple de democràcia! Que no ens quedem quets com a borregos mentre ens xafiguen drets socials aconseguits als darrers 200 i pico anys! Que no ignorem la nostra història ni el nostre passat com a poble! Que fem valdre els nostres drets! Que sabem que pacíficament aconseguirem canviar les cosses! Que veiem, com dia Nietzsche, que darrere de tota la moral judeocristiana s'amaga un ànsia de poder! Que la política està absolutament corrompuda! Que tot el mon és bon alcalde fins que l'anomenen! Que...
A que seria bonic que foren així les coses? Lamentablement, no ho son. De moment...