L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 30 de desembre del 2010

Compromis denuncia al fiscal anticorrupció que una trama creava projectes solidaris per a desviar fons de les subvencions de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania que dirigeix Rafael Blasco


El Grup Compromís, ha lliurat a la Fiscalia Anticorrupció un informe on explica el funcionament de la suposada trama que captava subvencions de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, que dirigeix Rafael Blasco. La diputada Mireià Mollà afirma que la gestió econòmica dels projectes de cooperació en diversos països, "és realitzada per la Fundació Solidària Entre Pobles, que maneja els comptes i ordena pagaments dels projectes de diverses ONGD". Això suposaria un emmascarament d'informació substancial atès que "oculta la incapacitat de l'entitat sol licitant per a la seua administració" i vulnera les bases de la convocatòria de "grans projectes "de cooperació internacional. 

La diputada assegura que en la documentació lliurada al fiscal hi ha altres irregularitats relatives a les avaluacions externes dels projectes realitzades per la pròpia entitat "o per empreses lligades a la trama i amb vinculació directa amb les entitats que gestionen el projecte".

Aquesta forma d'operar tindria com a objecte "la utilització indeguda de fons i el seu presumpte desviament". Una utilització indeguda feta:  mitjançant el pagament de serveis a empreses espanyoles, tot i que en matèria de cooperació "únicament es pot recórrer a l'enviament d'equips i subministraments des d'Espanya quan no existeixen en el país de destinació o corresponen a donacions gratuïtes"; o bé mitjançant el sobrecost dels serveis prestats (que la diputada il.lustra analitzant diversos projectes), o per la inexistència dels serveis facturats.

Una part de l'informe parla de la "connivència necessària de l'Administració" amb el funcionament de la trama i el "tracte de favor" a la fundació. Així, hi ha documents que revelen la relació dels responsables de la fundació amb la conselleria de Blasco a través de l'anàlisi dels projectes de diverses ONGD. 

Una d'aquestes és FUDERSA (Fundació per al Desenvolupament Rural i Salut), amb uns projectes d'hivernacles per  ajudar al desenvolupament agrícola i ocupació de la dona en Monteplata (República Dominicana) que són minuciosament revisats.

Els costos indirectes dels projectes de FUDERSA "van ser transferits a un advocat, Jesús Sánchez, l'adreça fiscal (segons la factura) coincideix amb la seu de FUDERSA", assenyala l'informe. La diputada Mireia Mollà apunta que els costos indirectes es deriven de la formulació, seguiment i avaluació. Entre la documentació hi ha ordres de pagament, factures i transferències bancàries a empreses de la trama que "suposen la prestació d'uns serveis que no coincideixen amb la naturalesa jurídica de les empreses". Més del 50% de les subvencions es subcontractaven.

Els tallers del projecte van ser realitzats per personal expatriat, però la factura i la transferència bancària indiquen l'empresa Dinamiz-e va cobrar més de 170.000 euros per la seua realització. Dinamiz-e  es dedica a la informàtica i és creadora juntament amb ARCMED de l'actual Fundació Hemisferi de la Comunitat Valenciana. L'avaluació final va ser realitzada per Avance Abogados, empresa de la qual forma part José Bollaín Pastor, secretari no patró de la fundació que actua com a "matriu gestora" de les subvencions de les ONGD.

Ingressos multiplicats

El Crup Compromís assegura a l'informe que  FUDERSA va tindre en el 2008 uns ingressos de 20.065 euros que s'han transformat en el 2010 en 1,4 milions "només d'ingressos proporcionats per la Generalitat". Igual que passa amb la resta d'organitzacions implicades, la Fundació Solidària Entre Pobles i FUDERSA van establir convenis de col laboració per actuar d'acord en la designació de les ONGD col.laboradores amb l'explícit objectiu de preparar projectes per a la convocatòria de la Generalitat.

L'informe presentat per Mollà a anticorrupció destaca que personal de la fundació, mitjançant poders notarials que es troben a la documentació, tenia accés als comptes de les ONGD subvencionades per la conselleria de Blasco. També s'indica que tots els projectes  tenen uns béns i subministraments comprats a Espanya en les mateixes empreses. "Tots inclouen elevades factures per estudis realitzats per Arcmed i Desfa SL, empreses que no tenen com a objecte social les àrees que indiquen els informes".

Font: El País 

-