L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 30 de desembre del 2010

INFORME: Ni son rendibles ni generen expectació entre els valencians però ens han costat enguany 30 milions d'euros


No són rendibles i molts ni generen expectació. No obstant açò, el govern de Francisco Camps, des que va obrir la veda en 2007 amb l'America’s Cup, ha convertit els anomenats grans esdeveniments en el seu estendard i ariet polític. A partir de llavors, a la Comunitat Valenciana hem vist com se celebraven campionats mundials de vela, hípica, tennis o golf, els quals comportarien segons les autoritats valencianes un gran impacte econòmic i milers de llocs de treball gràcies al suposat interès general que susciten. Durant este 2010, en plena crisi, el Consell ha continuat apostant pels seus grans esdeveniments, encara que a ulls de la gent ja passen desapercebuts. El seu cost, encara que mai revelat per l'administració valenciana, se sap que és alt. 

Sumant xifres aparegudes en premsa i algunes (les que menys) reconegudes pels membres de l'executiu valencià, la quantitat gastada en "grans esdeveniments" esportius durant 2010 superaria àmpliament els 30 milions d'euros. 

Una xifra desorbitada per a la seua escassa repercussió, però que és inferior al que realment costen, perquè solament inclou els cànons de les diferents competicions (18 milions en el cas de la Fórmula 1, quasi 9 en el del tennis, etcètera) i l'adaptació puntual dels entorns en què se celebren (els carrers annexos al port de València, un Àgora de Calatrava que no serveix a cap fi en particular, l'esplanada de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, etc.), però no la part proporcional de la inversió milionària que s'hi va realitzar per a construir estos complexos (més de 90 milions en el cas del circuit urbà, altres 90 per a l'edifici de Calatrava, la construcció de la dàrsena...). Si s'hi sumaren, la xifra del que ens costen cada any els esdeveniments presents i passats arribaria duplicar-se. El Consell es limita a repetir que ixen molt rendibles. 

Segons l'Institut d'Estudis Turístics, la Comunitat Valenciana ha perdut en quatre anys de grans esdeveniments 400.000 turistes internacionals, la qual cosa ha propiciat que s'hagen perdut ací el 67% de totes les ocupacions turístiques destruïdes i la meitat de les places d'hotel desocupades de tot Espanya
En este sentit, un dels que més ha fet parlar ha sigut el circuit urbà de Fórmula 1. L'empresa que va designar el Consell per a gestionar el gran premi no aconseguia sinó deutes i Ecclestone no fa rebaixes, Camps va decidir pagar de l'erari públic els 90 milions d'euros pels drets (cànon) de les carreres durant cinc anys, a la qual cosa cal sumar el gastat en remodelació urbana per al circuit. De “cost zero” a 200 milions d'euros aproximadament. 

Respecte a la vela, en 2010 l'ajuntament de Rita Barberá es va acomiadar de la Copa de l'Amèrica i encara es desconeix com es rendibilitzarà la inversió que es va fer per més de 500 milions d'euros en la dàrsena de València, ara necessitada d'activitat.
No obstant açò, per al Consell —com si d'una altra realitat es tractara i en paraules del seu vicepresident primer, Vicente Rambla— este tipus de polítiques han comportat 7.848 milions d'euros a la Comunitat Valenciana (sic). 

La resta de partits polítics en discrepa. “El resultat és devastador” al·lega Maisa Lloret, portaveu de l'àrea de Turisme del grup parlamentari socialista, “la Generalitat plantejava tot com a turisme de luxe i resulta que han hagut de tancar dos hotels de luxe i en l'única cosa que pugem és en càmpings”. Per la seua banda, el també parlamentari Lluis Torró (EUPV) posa l'accent en la precarietat de les ocupacions que genera este tipus d'esdeveniments efímers “i tampoc suposen un gran impacte de masses, ni atrauen tant públic, a més, la major part de la gent que s'hi desplaça no és de la que es gasta els diners”.
 
I sobre el deute de més de 16.000 milions que té la Comunitat, i mentre el govern del PP continua “venent” a la ciutadania els seus grans projectes per a, com solen dir, posar València en el mapa, Enric Morera, secretari del Bloc i diputat de compromís, ha dit que “Moltíssima gent ja no s'ho creu. Una persona que està en l'atur no es podrà creure més promeses d'ocupació amb aquest tipus d'esdeveniments. No colarà”.  Cole o no cole, el Consell pensa afegir a la llista anterior, un parc temàtic de Ferrari i unes olimpíades juvenils per a 2011, encara que parlar és gratis i en període electoral el món sempre serà de color de rosa.

En el que coincideix tota l'oposició és en la gran opacitat que existeix al voltant dels grans esdeveniments i el gran cost d'oportunitat que suposa gastar-hi diners públics i no en altres inversions o serveis públics.  I és que a colp de talonari qualsevol pot comprar la Copa de l'Amèrica o la Fórmula 1, però no tots poden posar en valor un patrimoni històric, cultural, natural o gastronòmic com el que tenim els valencians.

- Font i fotografia: L'Informatiu