L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 21 de febrer del 2024

L’espill on mirar el projecte de la Goleta: l'acabada regeneració de “Les Deveses” a Dénia, mentre ací esperem fa anys i anys.

 

El Ministeri de Transició Ecològica ha acabat la regeneració de la platja de “Les Deveses” a Dénia (foto superior). Una inversió total de 20 milions d’euros entre l’aportació de 650.000 metres cúbics d’arena del jaciment marí de Cullera, més dos espigons nous i recréixer un altre, més els cordons dunars (tots aquests tres conceptes sumen 15 milions)  i un afegitó de 5 milions per a treballs de manteniment i noves aportacions d’arena després. 

La nota de premsa oficial, en perfecte castellà i no pas en valencià, malgrat estar com opció,  recull les manifestacions de la delegada del govern de Madrid, Pilar Bernabé, on diu que s'ha treballat “con el objetivo de frenar la regresión de la playa y recuperar un ancho estable de arena de al menos 30 metros, durante los próximos 25 años”. O siga que, com ella diu,  “se recupera la fisionomía de la costa dianense de los años 60, en una clara apuesta por la regeneración de nuestras playas”.

 

 

Un gran treball que Bernabé no dubta en afirmar que és “la segunda inversión más importante llevada a cabo por el Gobierno de España en regeneración de costas en 2023”. Ja ho veieu, uns tant i altres, cas de Tavernes, tant ben poc: una promesa de 20.000 metres cúbics abans de l’estiu per anar passant... 

Això després de tot un hivern sense cap mena de protecció davant els possibles temporals d'hivern... I portem així, amb arena abocada, des del novembre de l'any 2000, quan va ser la primera entrada de la mar dins de la urbanització, mentre no arriba cap projecte definitiu. 

I a Tavernes continuem esperant

Ací continuem esperant, i com diu Llach “Esperem, ben segur que esperem. És l'espera dels que no ens aturarem fins que no calgui dir: no és això”. Esperem un projecte del qual fa vuit mesos que no en sabem res, des de l’exposició publica el mes de juny, i cada dia es veu més lluny eixe termini d'arribar a l'any 2026 amb tot acabat, com afirmaren la mateixa delegada del govern i la nostra alcaldessa fa uns mesos.

El Miteco ha triat la denominada “alternativa 4” que, tal com vam informar amb tot detall en diversos articles el passat mes de juliol, en resum (vore la imatge de davall) no contempla cap tipus d'escull submarí per retindre l'arena, com demanava un estudi de la Universitat Politècnica de València.

Imatge del projecte Alternativa 4. L'elaboració pròpia es refereix a la de l'empresa redactora
 

El projecte triat contempla un cost de 16 milions (sense IVA) per a la regeneració de les platges del Brosquil i Goleta i un termini de 10 mesos quan s'adjudique, la construcció d'un espigó en el límit entre la platja del Brosquil nord i el Brosquil sud (terme de Cullera) i la prolongació de l'espigó al sud de La Goleta (35 metres més de l'actual) i abocament de 823.226,61 m³ en total (vora la meitat a la Goleta de Tavernes) procedent del jaciment marí de Cullera per a regenerar un ample mínim en tota la costa de 50 m. Com a complement la regeneració dunar amb creació de nous espais dunars i la construcció de nous accessos a la platja i reposició altres existents. 

La costa a regenerar (platges del Brosquil i la Goleta) té 2.100 metres de longitud i compta amb espais de protecció (zona humida “Marjal i Estany de la Ribera sud del Xúquer” i les dunes LIC “Dunes de la Safor”, zones de nidificació del corriol patinegre, de protecció prioritària en la Xarxa Natura 2000.

Qüestions al voltant del projecte, segons sabem per Dénia

La delegada del govern ha dit a Dénia que és una obra per a 25 anys i això ens fa pensar que la regeneració de la Goleta, si s’executa, tindrà data de caducitat, sembla clar que no serà per a sempre i més si el canvi climàtic segueix amb aquestes modificacions de la climatologia: desgel de pols, escalfament general del planeta amb desgel de pols i desaparició de les geleres, augment del nivell de la mar amb unes previsions per a la Mediterrània per a tremolar, temporals més greus que els de la DANA Glòria, etc.

 

Se li donarà solució?
 

I també, una altra qüestió que enllaça amb el problema de la partió de la qual hem parlat bastant aquests dies últims. Si finalment, es du a cap la regeneració de la Goleta, la primera línia d’edificacions de la platja ¿estarà afectada per l’espai del domini públic? ¿Caldrà fer una nova partió quan acabe la regeneració? Perquè els habitatges estaran molt més allunyats de la mar, i l’afecció d’onades no serà la mateixa, caldrà per tant anul·lar la partió prevista...