L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dissabte, 24 de febrer del 2024

Davant de l'incendi de Campanar... La Unitat Valenciana d'Emergència (UVE) que el govern valencià de PP-Vox va derogar i ara no ha pogut actuar

 

El tràgic incendi que hem patit a Campanar, amb les greus conseqüències tant de vides humanes com materials, ha posat en primer pla de l’actualitat la necessitat d’un òrgan que coordine tots els mitjans en cas de catàstrofe, siga un incendi, una inundació, una pandèmia, etc.

Un òrgan que l’anterior govern del Botànic va començar a enllestir sota la denominació d’Unitat Valenciana d’Emergència. Seria una unitat de gestió de caràcter operatiu i de coordinació d’emergències  a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. Emergències (AVSRE), organisme de la Conselleria de Justícia e Interior, de la qual depenen la resta de cossos d’emergència: 112, bombers forestals, Centre de Coordinació d’Emergències,Societat Valenciana de Gestió Integral d’Emergències(SGISE)...   

Però...  el governdel PP-Vox del País Valencià, presidit per Carlos Mazón (PP), va derogar la UVE, la va eliminar el passat mes de novembre en un decret per via d’urgència en considerar-la  “otro chiringuito más” del govern del Botànic. I que en alguns moments, fins i tot podria fer la impressió de ser un gran èxit polític, l'eliminació.

La consellera de Justícia i Interior del govern PP-Vox, Elisa Núñez, va afirmar que la UVE era "una ocurrencia para tapar carencias enormes" que afegia "más complejidad" a la gestión. Després de cancel·lar-la,  va remarcar que la gestió de les emergències al País Valencià "no se resuelve creando esta unidad, sino redefiniendo el modelo de prevención, extinción y salvamento que debemos poner en marcha para mejorar la coordinación y para sentar las bases de un mejor futuro".

 

Incendi a Montixelvo (novembre 2023)

 A tot això, el govern del PP-Vox a les poques hores de l’incendi de Campanar, i quan cremaven encara els dos edificis, va demanar al govern de Pedro Sánchez la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) de Betera. Sobren comentaris. 
 
La UVE, una "UME" a la valenciana

La creació de la que es podria considerar com a “la UME valenciana” va començar la seua gestació en el 2020 amb una previsió de comptar amb un miler d’efectius. Es presentava com a una solució moderna i especialitzada, una nova manera d’enfrontar-se a catàstrofes com l’incendi de Campanar, o la de fa uns mesos de l’incendi de la Vall d’Albaida, a través de d’un grup de professionals especialistes en emergències per tal de donar una millor resposta des del comandament, des de la gestió

La UVE tenia com a objectiu millorar resposta autonòmica, la col·laboració i coordinació dels cossos d’emergència valencians en casos com extinció d’incendis forestals, intervenir en fenòmens meteorològics com inundacions, pluges així com col·laborar amb altres organismes en situacions d’emergència social (terratrèmols, incendis urbans, crisis sanitaris...)

Però el nou govern del PP-Vox la va tancar en plena fase d’implantació per considerar-la una despesa innecessària. Esperem no haver-ho de lamentar.