L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 1 de desembre del 2010

Alfonso Rus protagonitza un nou acte de censura en impedir l'obra 'Corrüptia' a Xàtiva


L’equip de l’alcalde de Xàtiva, president de la Diputació i del PP de València, Alfonso Rus, ha vetat la representació de l’obra satírica “Corrüptia: una regió de l’est”. Davant la impossibilitat d’oferir la peça al Gran Teatre de Xàtiva, la companyia l’Enjòlit actuarà al Teatre-Cine Goya de l’Olleria els dies 11 i 12 de desembre.

Estem en temps democràtics però la censura arrib a de nou a Xativa amb la negativa del seu alcalde, Alfonso Rus, a que l’obra Corrüptia: una regió de l’est, de la companyia Teatre de l’Enjòlit, es represente al Gran Teatre de la ciutat. El motiu d’esta nova prohibició és que la peça -escrita pel periodista xativí de Canal 9, Josep Lluís Fitó- inclou una clara crítica social que parodia la corrupció política a la Comunitat.

Fa uns mesos, l’empresa Ulleye es va posar en contacte amb el consistori de la localitat costera per llogar el teatre i representar-hi “Corrüptia”. El director de l’empresa -Antoni López- va ser l’encarregat de gestionar-ne els tràmits. López va parlar personalment amb Armando Vila –director del Gran Teatre de Xàtiva-, i després de comprovar que el dia 11 de desembre el teatre estava lliure i no tenia cap representació fallera es va triar eixe dia per representar l'obra.

Tot quedava pendent de fer la instancia i pagar uns 1.300 euros a les arques públiques en concepte de lloguer de l’espai. L’endemà, l’ajuntament es va posar en contacte amb Antoni López per comentar-li que abans de tancar l’acord havia de parlar amb el regidor d’Educació i Teatre (Ramón Vila), i sol·licitar a Ulleye que li enviara un document amb la sinopsi de l’obra. La resposta posterior del consistori de Xàtiva va ser “que la nostra representació era incompatible amb el calendari faller”.

Antoni López es va posar de nou en contacte amb el consistori per sol·licitar una còpia per escrit del trencament de l’acord i tres dies més tard, rebia de l'ajuntament com a contestació que "que la companyia resident de dansa necessitava el Gran Teatre eixe dia per assajar”. Es dona la circumstància que el conveni que l'ajuntament de Xàtiva té firmat amb la companyia de dansa diu que "els actes que inclouen el pagament de taxes –com, per exemple, la representació de “Corrüptia”- tenen preferència a l’hora de reservar l’espai. I més encara si, com en el nostre cas, s'ha enviat una instància abans que el grup de dansa sol·licite assajar al recinte”.

Una situació que no ve de nou
Entre els anys 2004 i 2008, l’ajuntament de la capital de la Costera -ja dirigit pel popular Alfonso Rus- va impedir que Pot de Plom actuara a la localitat. L’alcalde del municipi va basar la seua decisió en la imitació que l’humorista Xavi Castillo -el director de la companyia alcoiana- havia fet del Papa Joan Pau II durant la presentació de l’espectacle Con la Iglesia hemos topao! L'heretge de Xàtiva i altres històries, al Gran Teatre de la ciutat.

El passat mes de març, el també president de la Diputació de València va censurar les imatges que il·lustraven el cas Gürtel a l’exposició “Fragments d’un any” que la Unió de Periodistes Valencians havia penjat al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM).

Un mes després, el PP de Xàtiva va rebutjar una proposta del PSOE i del Bloc per concedir al cantautor local Raimon la Medalla d’Or del municipi i que promoguera la celebració dels 50 anys del tema “Al vent”. Es dona també el fet que un dels principals actors de l'obra "Corruptia", com l'autor Fitó, és també de Xàtiva.

- Text-resum i foto: L'Informatiu.
-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vore, com se'ls ocurreix llevarl-los drets als falleros? Però que no saben que ells són el borreguets del PP, i que ho son precissament perque el PP els deixa fer el que volen, quan volen y passant per damunt de qui volen... Està clar que com a excusa queda per a la censura, però davant això les falles, igual que la companyia de dansa, y tot aquell que gasta l'auditori "suposadament" per a actes "culturals" (les falles no son cultura...) deuria alsar la veu i actuar de forma correcta, com per exemple renegar d'assatjar eixe dia, o deixar de fer el que siga (i fer-ho públic)... PPero no, a butxaca plena no entren moskes...

Anònim ha dit...

Segons es diu en la notícia el dia 11 estava lliure d'actes fallers.
Per tant no es llevava drets a ningú.