L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.937
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.452

divendres, 14 de maig del 2010

ARTICLE D'OPINIÓ: EL GOVERN VALENCIÀ I L'ESTATAL, ELS GOVERNS DE LA CRISI

Finalment han caigut les caretes. Fa tot just una setmana, el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, descartava aplicar mesures addicionals de retallada de la despesa pública. Ho va ventilar dient que si ho feia es perjudicaria la recuperació de l’economia espanyola. “Fer una reducció dràstica del dèficit compromet el futur” va insistir.
Doncs bé, només ha fet falta que el cap de setmana, l’ECOFIN (el consell de ministres d’economia i finances de la Unió Europea) posara sota supervisió individualitzada a l’Estat espanyol i que fa poc li telefonara el president Obama per interessar-se per la situació econòmica d’Europa i de l’Estat, perquè aquelles afirmacions que va fer fa menys d’una setmana quedaren una altra vegada desautoritzades (i ja van unes quantes vegades....).
A partir d’ací tot són presses i improvisacions. Així el dilluns ens assabentàvem de la retallada addicional de 15.000 milions d’euros per als propers anys, i ahir n’hem conegut la concreció:

Reducció, a partir del mes de juliol, d’un 5% de mitjana del sou dels funcionaris i congelació del seu sou per al 2011. El sou dels alts càrrecs es reduirà en un percentatge més elevat (un 15%).
Per al 2011 no es revaloritzaran les pensions (excepte les mínimes i les no contributives)
Eliminació del règim de jubilació parcial.
Eliminació de la prestació de 2.500 € per naixement de fill a partir de 2011
Revisió a la baixa del preu dels medicaments i de la presentació de les dosis.
Dependència: s’eliminen, per als nous sol·licitants, els efectes retroactius per pagar les prestacions en el moment en què es reconeguen, fins a un màxim de 6 mesos i es periodifica el pagament dels efectes retroactius reconeguts fins ara al llarg d’un període de 5 anys.
Reducció en 600 M€ de l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) del 2010 i 2011.
Reducció en 6.045 M€ de la inversió pública estatal per al 2010 i 2011.
Reducció addicional de la despesa de CC AA i ajuntaments en 1.200 M€
D’esta successió d’esdeveniments en podem extraure algunes conclusions:

El govern espanyol no ha actuat fins que Europa i Obama no l’han forçat. Mira que s'havia repetit vegades en els dos darrers anys que calia actuar, que calia emprendre accions contundents de reducció de la despesa,.. Res no s’havia fet, llevat de l’anunci, fa 15 dies, de la retallada d’alts càrrecs que comportava un estalvi de 16 M€ dels 10.000 M€ que s’havien compromés a retallar aquest any.
Austeritat, sí, però ¿com aplica l’austeritat? Des de que el president del Govern va reconèixer la crisi (tard, molt tard) no ens hem cansat de sentir repetir a Zapatero que es garantia la despesa social i les inversions, i ara és justament això el que retalla. ¿No hi ha més alternatives? No es poden suprimir ministeris inútils com el de Cultura, el d’Habitatge i el d’Igualtat? No es poden suprimir o privatitzar empreses públiques que no se sap ben bé per a què serveixen? No es poden limitar les despeses corrents? Ha de recaure tota la retallada en inversions i pensions?
No només n’hi ha prou amb practicar l’austeritat. També cal emprendre altres reformes, que han estat anunciades per tothom i en canvi, no s’esmenta cap d’estes reformes. ¿On és la reforma del mercat de treball? ¿On és la reforma de la formació? ¿On és la reforma de determinades infraestructures?
La proposta de Zapatero s’oblida que la mesura més efectiva per reduir el dèficit és crear ocupació i en tots aquests anys no hi ha cap mesura que afavoreixi la creació d’ocupació. La pitjor manera de garantir la creació d’ocupació a llarg termini és reduir la inversió pública. Calen mesures explícites per facilitar la creació d’ocupació.
Cal fer també una referència al País Valencià. Si Zapatero només actua quan és obligat per Europa i per Obama, el govern valencià de Camps sols actua en allò que li ordena Rajoy, com ara la fusió que vol fer Caja Madrid amb la CAM.
Amb estos governs, tant el valencià com l’espanyol no es pot eixir de la crisi.

Bloc Nacionalista Valencià
-

1 comentari:

La Cotorra de la Vall ha dit...

No s'admeten comentaris als articles d'opinió