L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

dissabte, 24 d’agost del 2024

"Missió: donar de beure a les cabres de les Creus", que pateixen set en secar-se les Fontetes de Cantus

A les Fontetes de Cantus no hi ha aigua

 
La sequera que patim s'està notant i ja hi ha fonts de la Valldigna que han vist secar el seu raig d'aigua, cas de les Fontetes de Cantus. Les cabres de les Creus, segons podem observar per les fotografies que ens ha remés un muntanyer del Centre Excursionista de Tavernes, es reuneixen al seu voltant a la recerca del líquid element que altres temps oferia la font però ara no n'hi troben.
 
 
 
 
El muntanyer els ha facilitat l'aigua que ha pogut - hi ha un recipient de plàstic blau que algú amb bona intenció ha deixat al lloc -  però no és prou i és tanta la necessitat de beure que tenen que, fins i tot perden la por a l'home, i alguna ha begut pràcticament de la seua mà. 
 
 
 
 
El muntanyer pensa pujar amb una garrafa de 6 litres per donar de beure a les cabres, i igual és possible que l'acompanyen altres membres del Centre Excursionista en un intent de pal·liar la set a un ramat que no és de cabres autòctones. Aquestes són cabres assilvestrades procedents, segons publicàrem fa uns anys d'acord amb les explicacions del Centre Excursionista, d'un ramat que fa anys es podien veure pasturant soltes, sense cap pastor, pel Pla del Barber, de la Sangonera i Les Creus i que es recollien en un corral al Pla del Barber. El corral era una antiga construcció de les que encara podem observar enderrocades a la muntanya, amb una casa i corral on s'aixoplugaven per la nit. Un grup de ciutadans romanesos s'encarregava del ramat.
 
 
 
 
El corral va estar actiu un anys, fins que desaparegué el ramat i les persones que n'estaven al seu càrrec, i segons el CETV algunes cabres que no s'arreplegaren van romandre pels paratges de Les Creus i són aquestes i les cries algunes ja adultes els que ara veiem fora dels senders i llocs on no transita molta gent, normalment als penya-segats dels Castellets, Cova del Frare i sota els cingles on estan instal·lades les Creus i Fontetes de Cantus.