L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

dilluns, 12 d’agost del 2024

Atenció: Canvi radical de l'oratge amb possibilitat de fortes pluges locals i tempestes entre dimecres i dijous.


Les previsions dels models meteorològics indiquen que a partir de demà, però principalment dimecres i dijous, patirem d'un episodi de molta inestabilitat al Mediterrani pel pas d'un tàlveg i despenjament d'una DANA que deixarà tempestes, localment intenses,  pràcticament a tot el Mediterrani. AEMET ja ha publicat un avís groc per pluges per a dimecres.

I què és un tàlveg? potser es pregunteu. Dit de forma senzilla una zona de baixa pressió atmosfèrica que s’escampa per una regió geogràfica i determina una columna d’aire ascendent, amb la formació de núvols i precipitacions. Aquesta columna ascendent és d'aire calent i humit (tenim una mar a 28º C i molta molta evaporació) i en ascendir es refreda, provoca la formació de núvols i tot seguit les precipitacions. El procés pot generar tempestes, pluges fortes, calamarsa, i fins i tot tornados, depenent de la intensitat del tàlveg i les condicions climàtiques locals.

El tàlveg ve de l'Atlàntic i entrarà en la península i demà dimarts ja poden haver tempestes intenses per l’interior del País Valencià i Catalunya, així com a Mallorca i Eivissa, amb agreujament dimecres-dijous.

 

El dimecres i amb el pas del tàlveg es despenjarà un embossament d’aire fred, DANA, i les pluges poden afectar tot l'est peninsular i Balears, principalment a Aragó, Catalunya i País Valencià perquè la DANA se situara davant les nostres costes, amb vent de llevant i molta humitat a la mar cosa que, repetim, localment pot donar tempestes i pluges fortes,  i fortes tronades amb probabilitat que ens deixen granissades, principalment dimecres vesprada i matí de dijous.

Les pluges deixaran acumulats de 50 litres al nord de Catalunya i Aragó, a Castelló i València podem sumar més de 30 litres, i és en Balears on  més pot ploure, a Menorca més de 50 litres, a Mallorca més de 40 i a Eivissa més de 30 litres.

A partir de divendres, la DANA viatja cap a Itàlia i a poc a poc recuperarem l'estabilitat.