L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.495
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.802

dimarts, 13 d’agost del 2024

AEMET publica un avís especial per fortes pluges generals a l'àrea Mediterrània

 

Resum i traducció de l'avís especial d'AEMET d'avui

Agència Estatal de Meteorologia
Avís especial de fenòmens adversos número 11/2024
Emés a les 13.53 del dimarts 13 d'agost de 2024


1.-Fenomen meteorològic: Precipitacions i tempestes
2.-Àmbit geogràfic: Meitat oriental peninsular i Balears
3.-Començament de la situació: Dimarts 13
4.-Duració: Almenys fins al dijous 15
5.-Grau de probabilitat: Alt (major del 70%).
6.-Descripció de la situació meteorològica:

Després de l'episodi d'onada de calor del passat cap de setmana, l'arribada d'un tàlveg des de l'Atlàntic, que demà s'aïllarà entorn de l'àrea mediterrània formant una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), donarà lloc a una progressiva i acusada inestabilitat atmosfèrica en gran part de l'est peninsular i Balears.

Com a conseqüència s'espera que en aquestes zones es produïsca precipitacions, localment fortes o molt fortes, acompanyades de tempestes, i en molts casos de graníssol i ratxes molt fortes de vent. És molt difícil precisar les zones de major impacte, ja que lleugers canvis en la posició de la DANA poden fer canviar la intensitat i distribució geogràfica dels fenòmens associats a aquesta.      

Demà, dimecres 14, amb el progressiu aïllament de la DANA entorn de l'àrea mediterrània, és probable que les precipitacions i tempestes més intenses es traslladen a gran part del terç oriental peninsular i Balears. Ja des de la matinada, s'espera que la inestabilitat s'intensifique entorn del litoral i prelitoral central català, estenent-se al llarg del dia a gran part de l'interior de Catalunya, Est peninsular (País Valencià) i Balears. En aquestes zones, els ruixats i tempestes podran ser molt fortes, vindre acompanyats de graníssol, que localment pot ser gran, i de ratxes de vent molt forts.

Durant el dijous 15, el més probable és que la inestabilitat vaja a menys en zones del terç Est peninsular però que persistesca de forma acusada a Balears, on acabarà posicionada la DANA després del seu procés d'aïllament.

A partir del divendres 16, amb un elevat grau d'incertesa, l'escenari més probable és que la DANA comença lentament a desplaçar-se cap al Mediterrani central, remetent amb això la inestabilitat progressivament.