L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimecres, 21 de febrer del 2024

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: L'oblit de l'Ajuntament del Dia Internacional de la Llengua Materna

 

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la UNESCO el novembre del 1999 en reconeixement de tres joves estudiants de Bangla Desh que van morir el 21 de febrer de 1952 en defensa de la seua llengua, el bangla, per tal que fos reconeguda com una de les dues llengües pròpies del que aleshores era Pakistan.

La UNESCO creu en la importància de la diversitat cultural i lingüística en les societats sostenibles, i creu que és alhora l’instrument més poderós per a la preservació i el desenvolupament del patrimoni cultural dels pobles. Per això cal treballar per una educació de qualitat –en la llengua materna– per a tots, com arreplega el lema d’enguany: "Educació multilingüe: un pilar de l’aprenentatge intergeneracional".

La UNESCO exhorta avui els Estats membres a promoure la preservació i protecció de tots els idiomes que empren els pobles del món. Avui és un dia  on cal reconéixer el  valor de la diversitat lingüística i cultural i la necessitat de promoure el plurilingüisme a les aules, amb una defensa ferma de la llengua minoritzada, en el nostre cas de la llengua materna, el valencià..

La nostra llengua materna, el valencià, ha de fer front a múltiples amenaces nascudes des de dins, des de la pròpia societat valenciana i del seu govern, quan hauria de defensar-la, però l'ataca amb postures acientífiques i actuacions contraries al seu foment i protecció, com ací estem cansats d'informar i denunciar,  en forma de retalls d'ajudes i decrets en contra del seu aprenentatge en les aules i en amples zones de la nostra geografia.

Ens hauria agradat de vore, com passa en altres commemoracions, que la diada que celebrem avui hagués tingut algun ressò físic en la balconada principal de l'Ajuntament, que existís un testimoni clar de la defensa que Tavernes, efectua de la nostra llengua. És el mínim que calia esperar avui i més ara, perquè també eixe testimoni i aposta per la nostra llengua servira de denuncia de les actuacions i accions en contra, com veiem dia a dia, que du a cap el govern valencià.