L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 9 de febrer del 2024

POLÈMICA: La sentència del Suprem, afecta la partió del domini publico-terrestre de Tavernes? Canvia res l'aplicació de la norma del 2014 o del 2022?

Ortofoto de l'anunci d'informació publica. La línia verda marca la nova partió
 

El Suprem ha decidit anul·lar el Reial Decret de l'any 2022 del Ministeri de Transició Ecològica que va reformar alguns articles del reglament general de Costes aprovat en el 2014. 

El PP de Tavernes, i en concret la portaveu Eva Palomares, ha publicat la notícia en el seu Facebook, amb tractament com si fos una gran victòria pròpia, amb efectes immediats entre els propietaris vallers, vaja com si la nova partió que està en marxa es quedarà sense cap efecte. El que no diu Eva Palomares és que SÍ que quedarà en vigor el Reglament del 2014, com tampoc no fa cap referència a allò que diu el reglament del 2014 i com pot afectar els veïns.  I ens temem que les coses igual no són como ella diu. Caldrà no crear massa expectatives entre el veïnat i esperar als aclariments dels juristes.

El decret, segons es pot llegir al diari "ABC"  - usat per Eva Palomares com a referent del post al seu Facebook - diu que el nou reglament "cambió, entre otras cosas, las condiciones por las que debían regirse los chiringuitos, las normas para los deslindes o las prorrogás para la ocupación del dominio publico-terrestre". Y continua l'ABC: "La consecuencia inmediata es que ahora está en vigor el reglamento elaborado por el Gobierno de Mariano Rajoy en (la llei) 2014".

I ací és on cal parar esment i anar allò que se'n diu "amb peus de plom", i més quan el passat mes de gener el mateix Ministeri de Transició Ecològica, en l'anunci de la informació pública de la partió, diu ben clarament: "La delimitación provisional autorizada para iniciar el procedimiento se concreta en una memoria técnica y un plano, de conformidad con lo establecido en el artículo 19 del Real Decreto 876/2014, de 10 de octubre, por el que se aprueba el Reglamento General de Costas". I eixe Real Decreto 876/2014 és de M. Rajoy. ¿A qui tirem ara les culpes?

Caldrà esperar a vore la interpretació dels tècnics, i els aclariments que es puguen fer després d'eixa sentència, perquè igual pot passar que res serà com la portaveu del PP deixa caure i res no canviarà en la partió que s'esta duent a cap a la Goleta de Tavernes. Prudència per tant.

 

Hem suprimit algunes capes de l'original per tal que es distingira millor la línia verda del nou DPMT

 

I que diu el reglament elaborat pel govern del PP de M. Rajoy: 

Per tal de comprendre quin terreny trepitgem, reproduïm els articles del Reial Decret 876/2014 que si estan en vigor

Artículo 3: Son bienes de dominio público marítimo-terrestre estatal, en virtud de lo dispuesto en el artículo 132.2 de la Constitución:

1. La ribera del mar y de las rías, que incluye:

a) La zona marítimo-terrestre o espacio comprendido entre la línea de bajamar escorada o máxima viva equinoccial, y el límite hasta donde alcancen las olas en los mayores temporales conocidos, de acuerdo con los criterios técnicos que se establezcan reglamentariamente, o cuando lo supere, el de la línea de pleamar máxima viva equinoccial. Esta zona se extiende también por las márgenes de los ríos hasta el sitio donde se haga sensible el efecto de las mareas.

Artículo 6:

«1. Los propietarios de los terrenos amenazados por la invasión del mar o de las arenas de las playas, por causas naturales o artificiales, podrán construir obras de defensa, previa autorización o concesión, siempre que no perjudiquen a la playa ni a la zona marítimo-terrestre, ni menoscaben las limitaciones y servidumbres legales correspondientes.

2. En otro caso, los terrenos invadidos pasarán a formar parte del dominio público marítimo-terrestre, según resulte del correspondiente deslinde.

 Artículo 13 bis:

«1. Los deslindes se revisarán cuando se altere la configuración del dominio público marítimo-terrestre. La incoación del expediente de deslinde tendrá los efectos previstos en el artículo 12.

2. Los titulares de los terrenos que tras la revisión del deslinde se incorporen al dominio público marítimo-terrestre pasarán a ser titulares de un derecho de ocupación y aprovechamiento, a cuyo efecto la Administración otorgará de oficio la concesión, salvo renuncia expresa del interesado.

La concesión se otorgará por setenta y cinco años, respetando los usos y aprovechamientos existentes, sin obligación de abonar canon.

3. Los titulares de las obras e instalaciones que tras la revisión del deslinde se incorporen a la zona de servidumbre de protección podrán realizar obras de reparación, mejora, consolidación y modernización siempre que no impliquen aumento de volumen, altura ni superficie.