El sector agrari valencià ha expressat avui el seu desacord davant les polítiques europees que afecten l’agricultura i han demanat acabar amb la competència deslleial, simplificar la burocràcia i, sobretot, poder viure dignament del seu treball. També s'exigeix una preferència comunitària per als propis productes comunitaris, la reciprocitat amb les importacions de països tercers i controls més eficaços per evitar l’entrada de noves plagues i malalties en el camp.
Els nostres agricultors i agricultores, en resum, demanen i reclamen preus justos i aconseguir la rendibilitat de les explotacions amb polítiques justes, per a la qual cosa cal donar un gir de 360º en les polítiques agràries. I una coincidència general: insuficients les mesures anunciades pel ministre d’Agricultura, Luis Planas, i l’exigència de fets i mesures concretes.
Els centenars d’agricultors i de tractors (uns 3.000 agricultors i 300 tractors, segons l'organització) arribats de punts molts diversos del País Valencià, entre ells Tavernes, s’han concentrat aquest mati en les proximitats de la seu de l’Autoritat Portuària de Valencia, l’edifici del Rellotge, en representació de les principals organitzacions agràries i cooperatives valencianes, als quals s’han sumat representants dels agricultors d’Albacete, Guadalajara, Conca i Sòria.
La tractorada de València tenia distints punts d’eixida i ha causat retencions. Durant la protesta s’han produït forcejaments amb la policia quan un grup ha volgut fer una “sentada” davant la direcció del port, cosa que ha fet intervindré la policia que ha estat rebuda amb crits de protesta com “som agricultors, no delinqüents” i on s’ha detingut per desobediència al secretari comarcal de la Plana Baixa de La Unió Llauradora i Ramadera, David Esteban. Durant la protesta, els agricultors han vessat a la via pública palla d’arròs i han cremat uns 200 kilos d’ametlles, taronges, cereals i vi.
En la concentració els agricultors han pogut escoltar els líders agraris i s’han mostrat pancartes amb missatges com “No + cotonet de Sudáfrica”, “Europa, voleu o no voleu agricultors” i “El camp en l’avenc i al govern li dóna el mateix”.
Les intervencions dels líders – dels quals us oferim alguns fragments en els vídeos al final del text de la crònica- han estat un clam contra els acorda comercials de la UE, contra la Política Agrària Comuna (la PAC), contra les exigències i requisits fitosanitaris que els exigeix la UE però no als països tercers i contra l’abaixada de preus.
En resum, els agricultors reclamen un gir de
les polítiques a la Generalitat, al
Govern de l’estat i a la Unió Europea, i els exigeixen que deixen de mirar a un altre costat davant el problema del camp. Igualment crítiques a les grans distribuïdores, a les quals es considera tenen bona part de culpa de la situació i dels baixos preus que es paguen als llauradors mentre ells tenen grans marges que encareix el preu de la compra de les famílies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada