L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 6 de gener del 2018

A partir d'avui, dia 6 de gener, no es pot cremar a menys de 500 metres de terrenys forestals

 
L’Ajuntament de Tavernes  s'ha fet ressò de la resolució emesa pel Consell davant l'extrema sequedat de la vegetació i prohibeix, a partir d'avui i durant una durada de temps indefinit el cremar a menys de 500 metres de terrenys forestals.
 
Aquesta resolució estarà vigent fins que canvien les condicions de risc i la conselleria d'Agricultura i Medi Ambient emeta una nova resolució. Cal remarcar que també es restringeixen les accions o activitats contingudes en els plans locals de cremes.
Aquesta és la resolució de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Aquesta Conselleria ha resolt iniciar el 6 de gener un nou període excepcional de prohibició de cremes en què no es podrà autoritzar, en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls.
Este període, del que en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana es publicarà la resolució corresponent, tindrà una duració indefinida, açò és, sense data de finalització i es mantindrà fins que canvien les condicions de risc i la conselleria emeta una nova resolució que dispose el contrari.
De la mateixa manera es restringixen les accions o activitats contingudes en els plans locals de cremes, de manera que es deixa en suspens, des del 6 de gener de 2018, inclusivament, totes les accions o activitats arreplegues en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que establix la resolució.
Esta decisió s'ha pres per part de la conselleria a partir del seguiment de l'estat de la humitat de la vegetació per mitjà de mostreig que es fa des de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals. En este sentit, s'observa que es mantenen els valors secs i inclús extremadament secs en l'estrat de matoll, amb variacions depenent de la zona geogràfica i de l'orientació de les vessants on s'assenten.
En esta època de l'any, els valors habituals de l'estrat de matoll, amb una precipitació normal, haurien de ser normals o inclús humits. L'estrat arbori (P. halepensis), després de les escasses pluges de l'últim mes, ha entrat ja en valors de la categoria de sec. Pel que fa als combustibles fins, en la major part del territori l'estrat herbaci seguix agostat i sec, i per tant molt disponible davant de les ignicions.
Estos valors es veuen inclús empitjorats pels episodis de vents de ponent que hi ha hagut estos últims dies i que ha portat com a conseqüència els dos últims incendis patits. La combinació dels forts vents pronosticats, acompanyats del descens de la humitat relativa, han fet que el combustible, tant el viu com les parts mortes, seguisca dessecant-se.
En els incendis forestals de Culla -que ha afectat 535 hectàrees de terreny forestal i ja està extingit- i de Sagunt en la Marjal dels Moros - que este matí s'ha Donat per controlat a falta de la perimetració de la superfície definitiva- la característica principal ha sigut la ràpida propagació, ja que en poques hores han cremat molta superfície degut, d'una banda, a les extremes condicions meteorològiques en què han predominat forts vents de component oest, però també a causa de l'estat de la vegetació per l'absència de pluges.
La precipitació acumulada durant este últim mes en el conjunt del territori de la Comunitat ha sigut molt escassa o nul·la, especialment a la província de Castelló. A açò cal sumar l'escassetat general de precipitacions al llarg de l'estiu i de tota la tardor. Esta circumstància necessàriament té un reflex en el grau d'humitat de la vegetació i, per tant, en la seua elevada disponibilitat enfront del foc en cas d'incendi.
La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural insistix a extremar la precaució enfront del risc d'incendis forestals atés que tots estos últims incendis estan originats per l'activitat humana.