L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimecres, 17 de gener del 2018

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Vosté, ¿en què invertiria 1’25 milions d’euros? ¿I si en foren 2'8 milions?

 
¿En què invertiria 1'25 milions a Tavernes?. O si vol: ¿en què invertiria 2'8 milions? Segur que s'està preguntant el perquè de la pregunta. Guarda una estreta relació amb la noticia que hem llegit als mitjans: Tavernes se n’ix de la Mancomunitat de la Valldigna. De fet, dilluns passat en el plenari, es feia una passa endavant en el procés amb la proposta de liquidació aprovada per l’Ajuntament. 

No ha estat una qüestió política sinó econòmica. La pela és la pela i pagar any rere any per no rebre quasi res a canvi és difícil d'assumir. Les dades són molt aclaridores. Estan tretes dels pressupostos, públiques i s’exposen tots els anys al tauler d’anuncis: 

Tavernes va pagar un total de 1.612.469 euros a la Mancomunitat en la legislatura del 2007 al 2010, i l’última del govern anterior. Si ho hem escrit bé 1'6 milions d'euros!! 

Amb govern de Compromís, entre el 2011-2014 es va abonar 928.600 euros, una quantitat que rebaixava substancialment la de l'anterior legislatura. I va continuar rebaixant amb els 218.623 euros del 2015, i durant el 2016 amb només 41.924 euros i 52.526 euros en el passat 2017.  

Compromís en el govern va haver de fer malabarismes perquè les quantitat abonades a la Mancomunitat eren inaguantable econòmicament a un ajuntament en fallida econòmica, que així ens el va deixar el PP.

Una de les activitats de la Mancomunitat, a Simat.

Podríem anar dient més pagaments, fins arribar a la creació de la Mancomunitat per saber quan ens costat, però no cal anar tan lluny per comprovar i entendre la qüestió. Només els darrers 10 anys. I amb eixes dades els hem fet la pregunta: són 1’25 milions d’euros els que ha pagat el govern de Compromís des del 2011 o son 2'8 milions d’euros si sumem els darrers 10 anys que hem dit.

És dur portar una proposta d'abandó de la Mancomunitat però...  allò que no deixa, cal deixar-ho, solem dir a Tavernes. I pagar per no rebre quasi res quan tot Tavernes ha de fer sacrificis per reflotar l'economia d'un Ajuntament, totalment arruïnat  per la gestió d'anteriors governs... què us podem dir? Ah, un detall, eixos governs anteriors disparaven amb pólvora de rei, i abonaven quotes com per exemple 468.000 euros l’any 2008. Sense comentaris.

Les causes de l’eixida no són cap ideologia política partidista. No obstant, podríem preguntar si són polítiques les raons per les quals la Mancomunitat de la Valldigna ha estat un fracàs quan acompliment d’allò que caldria esperar-hi. 

La falta de voluntat política des de la seua creació, no dur a cap els objectius per a la qual, teòricament, es va crear, que no són altres que mancomunar els serveis de les localitats que la formen i abaratir-ne costos amb augment de la qualitat, són les causes. S'ha pensat al nostre parer ben poc en l'interés global de la comarca.I com es  diu: "Aquelles noces duen aquests bescuits" o si ho voleu en castellà "Aquellos polvos trajeron estos lodos".



Cartell anunciadors dels actes a Simat el 2015 del Dia de la Valldigna

I amb això no s'ha perdut el sentiment de Valldigna per banda de ningú, que tots els tenim, sinó que ha manat la realitat econòmica. Una problemàtica que abans cap govern de Tavernes havia afrontat, tot i que es pagaven centenars de milers d’euros, una aportació del 73%, el triple que la suma de la resta de localitats. 

Ho hem dit: el govern actual valler ha hagut d'afrontar la desastrosa situació econòmica que deixaren els anteriors governs a l'Ajuntament. L’alcalde Jordi Joan ho va dir ben clar: no es pot justificar una despesa de 250.000 euros a l’any per a despeses de la Mancomunitat, sabent que no es rep res a canvi per als veïns. I menys encara amb una economia municipal de subsistència i amb menys recursos que mai per la crisi. L'Ajuntament des del 2012 està treballant amb un 30% menys d'ingressos que anteriors governs. I amb eixes condicions, s'havien de prendre decisions.

Les opinions expressades són les pròpies de l'equip del blog i de ningú més.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin és objectiu principal de la mancomunitat? Prestar serveis als Valldignencs? Quin tipus de serveis és podrien haver mancomunat? Policia? Atenció sanitària? Serveis de neteja? Recollida de fem? Reciclatge? Brigades municipals?
És que els ciutadans del carrer no sabem ben bé per a què serveix la mancomunitat...
Algú ens ho podria explicar i dir-nos els serveis que legalment és podrien mancomunar?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Vosté ja n'ha dit uns quants.
A més podria ser:: Aigües potables, el Gabinet Psicopedagògic Escolar, Serveis Socials, Centre de Dia, Oficina Prop, Centre Desenvolupament Infantil, SEAFI... Pensem que, majorment, tots els que pot prestar un Ajuntament es poden mancomunar.