La "XIX edició de la Setmana Ciutadana" , que celebra l’Associació de Veïns La Valldigna en col·laboració amb l’Ajuntament de Tavernes i la Confederació d’Associacions de Veïns, s’ha inaugurat avui amb una xerrada de l’alcalde, Jordi Joan, sobre l'evolució dels valors cadastrals a Tavernes i la repercussió a l’IBI i en els ingressos municipals.
La presidenta de l’associació veïnal, Maria Lluïs Grau, ha presentat una setmana que té com a lema “100 anys de ciutadania” en referència a l’efemèride que celebrem enguany de ser el primer centenari del nomenament de Tavernes com a ciutat pel rei Alfonso XIII el desembre del 1916.
Maria Lluïsa Grau en la presentació del tema va remarcar que l’Ajuntament és l’entitat on anem a expressar els nostres desitjos quan a inversions, serveis, documentació i tot allò que gira al voltant de la qualitat de vida dels veïns i veïns, per a remarcar que els veïns hem de ser conscients que tot això suposa un cost i l’Ajuntament el paga gràcies als impostos, d’ací la necessitat de conèixer bé els conceptes.
L’alcalde Jordi Joan va fer una explicació didàctica i ben comprensible del que són els valors cadastrals i la repercussió en l’IBI. Una vegada aclarits els conceptes, així com que els valors cadastrals depenen de les ponències de valors del Ministeri d’Hisenda a través de les Gerències Cadastrals, va explicar com ha anat evolucionant des del 1983, primera revisió cadastral que substituïa l’antiga contribució, fins arribar el moment actual.
L’alcalde es va detindre més en la revisió del 2006, obligada per l’aprovament del PGOU del 2004, donat que ha marcat els darrers anys recordant que per llei hi ha un termini de 10 anys per arribar a l’actualització completa de valors, cosa que implicava un augment de l’IBI cada any fins el 2016, en que acabava l’actualització.
Ajudant-se de gràfiques i traslladant eixa situació a un cas real d’una casa tipus del carrer Sant Benet, per anar veient com ha augmentat el valor cadastral des del 1983 fins el moment actual. Va explicar que la situació dels immobles a Tavernes després de la crisi era irreal, fóra del preu del mercat, d’ací que l’Ajuntament demanara i aconseguirà la revisió a la baixa del 20% del valor cadastral, aplicat des del 2014 fins al 2016.
Jordi Joan va explicar que el valor cadastral determina l’IBI, amb la correcció del coeficient municipal, que en la passada legislatura va baixar del 0’48 fins al 0’45, amb la qual cosa estava quasi en el mínim del 0’40 que pot aplicar l’Ajuntament (El màxim és de 1’1). També va recordar que l’abaixada de valors cadastrals va anar seguida d’una abaixada del gravamen municipal, amb la qual cosa s’havia aconseguit parar les pujades previstes de l’IBI en els anys 2014, 2015 i 2016 de tal manera que ha estat el mateix. L’alcalde va indicar que en algun cas hi ha alguna diferència, menor de l’1%, però ha vingut determinada pels ajustos finals en els valors cadastrals, no perquè l’Ajuntament haja pujat per a res l’IBI.
També va explicar l’abaixada de l’IBI dels sectors qualificats en el PGOU com a urbanitzables, però on no s’havia fet cap tipus d’actuació. Aquests terrenys ja van tindre una baixada del valor cadastral en el 2014 i ara han passat a pagar l’IBI amb valors semblants a la rústica (en alguns casos el 95% menys del que pagaven), tal com es pot veure en la il·lustració. L’alcalde va anunciar que per al pròxim 2017 hi ha previst una altra baixada general del 8% per al valor cadastral de tots els immobles, cosa que també repercutirà en l’IBI.
I va acabar amb una reflexió en veu alta: la capacitat de maniobra de l’Ajuntament quan a inversions, millora de mobiliari, millora de carrers, contractació de personal, etc. depèn i està en relació directa amb els ingressos, majorment procedents de l’IBI. I que cal arribar a un equilibri despeses en serveis-ingressos per impostos, però que no es poden exigir millores i millores en els serveis municipals i alhora demanar rebaixes en IBI o altres impostos.
L’alcalde assenyalava que la capacitat actual d’ingressos és menor que abans de la crisi, i informava que l’Ajuntament els darrers anys ha deixat de cobrar plusvàlues o impostos de construccions i, segons les xifres que indicava, això representa una disminució d’ingressos superior als 2’3 milions respecte a anteriors governs.
1 comentari:
L'any que ve baixara l'IBI com diu la segon gràfica?
Publica un comentari a l'entrada