Hi ha dos factors que poden variar els resultats del 20-D: l’abstenció i la confluència.
Un fet: El suport al PP és constant en les dues últimes dècades, i gairebé el mateix nombre de vots. Si ens fixem, el passat 20D la suma dels dos partits de dreta, el PP i C’s se situa en eixos paràmetres.
A l’esquerra, l’abstenció és un factor clau per explicar els resultats electorals. Les majories absolutes del PP el 2000 i el 2011 no foren per la mobilització de la dreta, sinó per l’abstenció dels votants d’esquerra. La capacitat de l’esquerra de mobilitzar els seus votants, el possible càstig al PSOE per l’acord amb Ciutadans i la variació de vots de la coalició Podemos-IU (guanyar o perdre’n) pot ser clau el 26-J.
La confluència Podemos-IU pot fer variar el resultat de les eleccions. El sistema electoral perjudica els partits petits com IU, que obtenia dos escons amb gairebé un milió de vots. Si Podemos i IU haguessen anat junts el 20-D haurien obtingut 85 escons, 14 més que els 71 que assolits per separat. Eixos escons sumats als del PSOE donaven 173 escons, a dos de la majoria absoluta, que s’hauria obtingut fàcil amb el suport de PNB, Coalición Canaria o Bildu i sense pactar amb C’s o els partits d’àmbit català.
El CIS, amb o sense confluència, com a exemple.
El darrer baròmetre del CIS, que presenta Podemos i IU per separat, mostra uns resultats per al 26-J semblants a les del 20-D. I deia es produïa un descens de Podemos, avançat per Ciutadanos en moltes províncies on hi ha un escó en disputa. El CIS concloïa fa poc d’una setmana la pèrdua d’escons de la formació de Pablo Iglesias i augment en de l’Albert Rivera. I donava un escenari PP+C’s amb 172 escons i PSOE, Podemos i IU amb 154 escons.
La confluència Podemos-IU ho fa canviar tot. Si prenen els mateixos percentatges del baròmetre del CIS i unim Podemos i IU, el PP i C’s passen de 172 a 156 escons, mentre que PSOE i Podem-IU n’obtindrien 171, a prop de la majoria absoluta.
La gran incògnita? Saber si el PSOE i els seus barons estarien disposats a pactar amb la confluència d’esquerra i oblidar a Ciudadanos. No oblidem que el barons del PSOE es van posicionar després del 24-D en contra del pacte PSOE-Podemos, i diguen els socialistes el que diguen, van ser ells qui des del primer moment van barrar una possible aliança PSOE-Podemos-IU per fer Sanchez, el seu líder, president d’Espanya. I sembla que tornen: ara han impedit una gran aliança al senat a nivell estatal, però el més sagnant i incomprensible és que han vetat una “entesa” valenciana per al senal – atenció, no una coalició – que evite que el PP obtinga 9 senadors al PP. I mes incomprensible quan ells no n’obtingueren cap, i ara en podrien aconseguir tres senadors valencians. S’ho havien de fer mirar, però en el fons sempre és el mateix, el PSPV no existeix sinó el PSOE valencià.
Com hem dita les esquerres es veurien beneficiades, però hi ha altres factors que poden impacten en els electors, com repetir eleccions i també la campanya sobre el cost d’uns nous comicis. També hi ha un sector dels votants socialistes que estan molestos pel pacte PSOE-C’s i i es poden abstindré o canviar el vot. També s’observa un descens en la intenció de vot a Podem i la dreta espera assolir un nombre de vots similar. Per tant, serà l’abstenció, que afectarà més als partits d’esquerra, qui marcarà el resultat de les eleccions.
El valor o perjudici de l’abstenció.
L’enquesta de Metroscopia per al País pronostica una participació del 70% i descens de 3,2 punts respecte a desembre. La gran incògnita per tant, serà la capacitat de l’esquerra de mobilitzar els seus votants.
I els analistes diuen que si la confluència Podemos-IU fos negativa i retinguera el 80% dels votants del desembre per separat, el resultat seria prou similar i obtindrien 69 escons (160 amb el PSOE) i no hi hauria cap majoria. Però si és el PSOE qui perd un 20% dels votants, tampoc es produiria una majoria clara. L’escenari més beneficiós per a l’esquerra, diuen, seria un transvasament de vot de C’s al PP. Si un 20% de C’s anés al PP produiria l’enfonsament de Ciudadanos amb 20 escons i donaria la majoria absoluta a PSOE i a la confluència Podemos-IU.
Tot apunta a que el 26-J amb l’acord Podemos-IU el resultat serà semblant o o unes esquerres més a prop de la majoria. Però una cosa cal tindre en compte: Si es produeix una abstenció alta en l’esquerra i hi ha un descens de C’s en benefici del PP, aquest obtindria un gran resultat.
La campanya electoral de l’esquerra hauria per tant de dedicar temps i esforços per combatre l’abstenció, que es veu com el contrincant que més li pot perjudicar en el resultat.
4 comentaris:
El 26 de juliol és mal dia per anar a votar. Estarem tots a la platja.
Nosaltres pensem anar el 26 de juny (26-J)
encara s'està a temps de sol.licitar el vot oer correu, Cotorra, podrieu fer un post al respecte:
http://www.correos.es/ss/Satellite/site/pagina-1363186877288/sidioma=es_ES
Per demà
Publica un comentari a l'entrada