L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 22 de gener del 2014

INFORME: Espanya és el país europeu amb més desigualtats després de Letònia




Espanya és el país europeu amb més desigualtats i se situa només per darrere de Letònia. Segons un estudi d'Oxfam Intermón els 20 espanyols més rics acumulen una fortuna de 77.000 milions d'euros, la renda del 20 % de les persones més pobres.

L'informe d'Oxfam Intermon "Governar per a les èlits" inclou una enquesta a un miler d'espanyols: 8 de cada 10 opinen que "a Espanya les lleis estan fetes per als rics". Per a l'entitat "les polítiques subjugades als poders financers" són les culpables del creixement de les desigualtats: a Espanya abans de la crisi el 20 % dels espanyols més rics guanyaven 5,3 vegades més que el 20 % dels més pobres. Aqueixa diferència va créixer en 2011 a 7,5 vegades.

Oxman intermon constata que les decisions polítiques "estan segrestades per les èlits i els poders econòmics" i denúncia que a Espanya "les grans empreses no paguen impostos, només els paguen les pimes i els particulars" perquè les grans empreses tenen les seues filials en paradisos fiscals i eludeixen el pagament d'impostos. 
 
Segons Oxfam Intermón el 85 % de les empreses de l'IBEX espanyol tenen filials en paradisos fiscals i demana que les tanquen i que no utilitzen el seu poder financer per a influir en les polítiques, així com que s'aplique una taxa a les transaccions financeres, la denominada “taxa Tobin” que reportaria més de 5.000 milions anuals a les arques de l'Estat.

Per a aquesta ONG eradicar la pobresa passa per eliminar les desigualtats extremes agreujades en els últims 25 o 30 anys per culpa de la desregulació, l'opacitat financera i una distribució impositiva sense equitat: s'han reduït els impostos a les rendes més altes i es retallen drets a les classes més baixes. 

L'agreujament de les desigualtats per les polítiques favorables als poders financers està causant, segons l'informe, que "la desafecció democràtica a Espanya siga evident i creixent, i es torna perillosa". Espanya i Europa vivirian una ruptura entre les decisions polítiques i els compromisos amb la ciutadania, en la qual seria una nova fase del capitalisme on les institucions de l'Estat han sigut segrestades per les elits i els poders econòmics, degradant el sistema democràtic que només serveix per a encobrir una progressiva concentració de poder, segun denuncia l'ONG.

La desil·lusió s'estén des del polític a les institucions de l'Estat i cap a les institucions i organitzacions formals, la qual cosa contribueix al seu desprestigi i aventura futurs conflictes político-socials. Per a l'entitat s'ha d'exigir als governs que usen la recaptació fiscal per a proporcionar sanitat, educació i protecció social.
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

Crec realment que les politiques no son bones i sobre tot que hi ha massa pressio fiscal...

No es questio de mes proteccio em sanitat i educacio, ja es gratuita... es questio de rebaixar la presio fiscal a les empreses per a que puguem contratar a mes gent