L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 20 de gener del 2014

INFORME: El nou Pla Antiruades valencià identifica Tavernes com a risc d'inundació alt

Plaça del Camp de Futbol, setembre del 1996


El nou pla antirriuades valencià identifica 25 municipis, entre ells Tavernes, amb el risc d'inundació molt alt i on s'hauran de centrar les obres de prevenció d'inundacions que encara queden per fer i extremar la precaució en els nous creixements. 

Aquests municipis es concentren en zones d'elevada perillositat per les avingudes del Xúquer i el Segura, tal com s'arreplegava en el Patricova (Pla d'acció territorial sobre prevenció del risc d'inundació a la Comunitat Valenciana) aprovat en 2003. 

El Patricova compleix aquest 28 de gener onze anys i els canvis en el territori, l'augment de població, la nova normativa urbanística i mediambiental i els avanços tecnològics en la cartografia aconsellaven revisar l'actual i més quan el territori valencià representa el 5% del territori nacional però suporta el 20% dels episodis d'inundacions dels últims 500 anys. 
 
Les poblacions d'Algemesí, Almoradí, Alzira, Carcaixent, Castelló i Oriola s'inclouen en el màxim nivell de risc, mentre la nostra ciutat, Tavernes, està inclosa en el nivell següent de risc global perquè "està sotmesa a risc en pràcticament tots els criteris considerats, encara que, amb menor nivell de danys en alguns d'ells, en comparació del nivell IV ". 

CEIP Alfàndec octubre 2007
El Patricova llança un seriós advertiment als responsables municipals dels 25 municipis amb alt risc de inundabilitat i afirma que es tendeix a augmentar el risc si desenvolupen els plans vigents.  En el cas de Tavernes, el PAI Bancaja i el Sector Marenys 2A entrava de ple dins les zones afectades pel Patricova, així com la platja i els sectors d’ampliació, en estar situats a la marge dreta del Xúquer i esser zona de desaigüe en cas de desbordament del riu. 
 
442 municipis afectats

El document de la Conselleria de Territori i Medi ambient informa del risc d'inundació que afecta a un total de 442 municipis (d'un total de 542 que existeixen a la Comunitat Valenciana) i una població de 600.000 habitants, al voltant del 12% de valencians. 

Passeig Colom octubre 2007
Els avanços de la cartografia i el treball del Institut Cartogràfic Valencià (ICV) en la redacció del nou Patricova ha identificats els municipis afectats pel risc d'inundació i el detall del tipus de sòl (residencial, industrial, rural), les infraestructures i els equipaments i dotacions (centres de salut, parcs de bombers, ajuntaments, subestacions elèctriques), a més d'instal·lacions que, en el cas de veure's afectades per una inundació, causarien una catàstrofe mediambiental: gasolineres, indústries perilloses, depuradores, pous d'aigua i deus.

Riscos a Tavernes

Per criteris econòmics segons l'ús actual .........  Mitjà
Per criteri de població afectada .......................... Alt
Per criteri d'equipament estratègic...................... Mitjà
Per criteri d'infraestructures linials....................... Baix
Per criteris mediambientals................................. Mitjà
Per criteris econòmics segons usos potencials... Mitjà 

Vergeret octubre 2007
I del projecte del riu Vaca, què?

I mentre això s'esdevé, el projecte de millora i canalització al pas per la ciutat del riu Vaca que pressumptament ha d'evitar-nos tots els perills d'inundació al casc urbà de Tavernes continua paralitzat pel govern del PP de Rajoy, després que el grup popular de les Corts Espanyoles, diputats valencians inclosos, votaren en contra de l'esmena de Compromía que ha demanat la seua inclusió en els pressupostos de l'Estat del 2012, 2013 i 2014. 

S'ha dit massa vegegades: el projecte està redactat, publicitat, s'havien presentat ofertes per a la seua execució (sobre els 34 milions d'euros a pagar per l'Estat) i només faltava l'adjudicació. En eixe moment, el govern de Rajoy el va paralitzar i així continua.
-

2 comentaris:

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Solució, votar-li a aquells que sí que defendràn els interessos del poble valencià per damunt del que es manen des de Madrit .

Anònim ha dit...

Aleshores esta clar a qui. De fet, ara mateix tenen l'alcaldia de Tavernes.
Mira veus, esta vegada estic d'acord amb tu