L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 17 de gener del 2014

ARTICLE D'OPINIO: Abaixem la contribució amb consens i per unanimitat per Jordi Joan i Huguet, alcalde de Tavernes

Intervenció de l'alcalde en l'aprovament de l'IBI a la baixa
L’any 2006 el Ministeri d’Hisenda va fer a Tavernes una revisió cadastral que apujava els valors cadastrals dels immobles a un nivell exagerat. Com a conseqüència, la contribució havia de pujar cada any fins al 2016. Així, en concepte de la contribució, l’any 2006 l’Ajuntament de Tavernes va recaptar 3,2 milions d’euros i este import ha anat creixent fins als 7,5 milions que l’Ajuntament ha recaptat en el 2013. En particular, un pis del passeig Colon que l’any 2006 va pagar 270 euros de contribució, n’ha pagat 446 en el 2013.

Sempre hem sigut conscients que l’evolució de la contribució no podia seguir així fins a l’any 2016: era massa pressió fiscal per al ciutadà. Després de negociar amb la Gerència de Cadastre hem aconseguit que la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat aprove una baixada dels valors cadastrals de Tavernes del 20% i hem sigut pioners a aconseguir esta reivindicació veïnal.

Com a resultat d’esta baixada dels valors cadastrals, i a partir d’enguany, els veïns de Tavernes pagaran menys en operacions de compravenda, menys plusvàlues, menys impost de patrimoni i, a més, tindran avantatges en la sol·licitud d’ajudes i beques. A banda, hi ha una cosa molt important com a conseqüència d’esta baixada dels valors cadastrals: hem aturat les pujades de la contribució previstes per als anys 2014, 2015 i 2016. Per tant, no és només important quant baixarà la contribució (cosa que respondrem després) sinó que deixarà de pujar, fet que ja produeix un estalvi important a les famílies.

La rebaixa dels valors cadastrals no ha sigut prou per a disminuir directament el rebut de la contribució. Aleshores, com que la voluntat del govern municipal sempre ha estat abaixar-lo, el Ple de l’Ajuntament, per consens i unanimitat de totes les forces polítiques, ha disminuït el tipus de gravamen del 0,48 al 0,45. D’esta manera hem aconseguim que els veïns de Tavernes paguen menys impostos i també menys contribució.

Segons la revisió cadastral de 2006 i el Pla d’Ajust, la previsió de recaptació per a 2014 era de 7,9 milions d’euros. La baixada del tipus de gravamen, unida a la dels valors cadastrals, implica que l’any 2014 l’Ajuntament ingressarà 6,8 milions, deixant d’ingressar 1,1 milions respecte a la previsió inicial i 700.000 euros respecte al 2013. En resum, els veïns de Tavernes pagaran per la contribució una mitjana de 12,35% menys respecte a les xifres previstes sense prendre cap mesura i un 7,5% menys respecte al 2013. 

Tornant al pis del passeig Colon, esta vivenda enguany pagarà 419 euros quan la previsió inicial era de 485. Per donar un altre exemple: una vivenda de l’edifici Emperador de la platja que l’any 2013 va pagar 507 euros, enguany pagarà 481 euros. Si l’Ajuntament no haguera pres cap mesura esta vivenda n’hauria pagat 557.

Sabem que no és la baixada que tots hauríem volgut però, a banda de l’estalvi que tindran les famílies, és important remarcar que la contribució deixa de pujar en el 2014, 2015 i 2016. Pensem que les mesures són encertades i que s’han pres en el moment adequat, quan el govern municipal ha aconseguit sanejar les arques municipals i partint d’un esborrany del pressupost de 2014 per a saber fins on podíem baixar per a poder garantir els serveis bàsics. No obstant això, hem de reflexionar i ser conscients que menys contribució són menys ingressos, i amb menys ingressos l’Ajuntament no podrà fer tantes inversions ni prestar millors serveis municipals. 

Aquest article ha estat originalment publicat a LEVANTE-EMV i, uns dies després, en Facebook i diversos blogs.
-

3 comentaris:

GORDON GEKKO ha dit...

Jordi ha sigut capaç de quadrar uns compters heretats que deixaven l'Ajuntament quasi en la quiebra, pagar el que es devia i damunt baixar la pressió fiscal al poble. Eixo li dic jo fer la feina ben feta. Són fets i és l'únic que ho ha fet. Molts ara s'apunten al carro i diuen aç+o i allò però Jordi Juan ha sigut el primer Alcalde da Tavernes de des fa molt de temps en baixar impostos als seus veïns.

Sí se puede! i Jordi ho ha demostrat. Són fets no opinions.

Mentre Montoro sablejant a la poca classe mitja que queda.

Anònim ha dit...

Anem a vore.
Com queda la abaixada de l'IBI per 2014?
Jordi diu que és un 12,35%.
La Cotorra va dir un 14,2%
Borràs diu en el web de l'ajuntament un 16%.
Sabeu que abaixa exactament?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Segons el que es va dir l'alcalde i el mateix regidor en el plenari EN GLOBAL es liquiden per IBI 6.790.000 euros, quan segons la previsió del Pla d’Ajust era 7.919.000, un simple càlcul ens diu que globalment l'Ajuntament deixa de recaptar o s'estalvien els veïns el 14'2568%.