L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 23 de febrer del 2017

La Generalitat anuncia el tram La Barraca-Benifairó dins del projecte de Via Verda Carcaixent-Tavernes


Estació de Tavernes, on ara s'alça la Casa de la Cultura

 La Generalitat Valenciana va anunciar ahir que invertirà 750.000 euros per construir el tram de Via Verda que va de la Barraca d'Aigües Vives a l’abaixador de Benifairó. En total és un tram de 7’5 quilòmetres que correspon al projecte de Vía Verda Carcaixent-Tavernes i que aprofita l’antic traçat del ferrocarril Carcaixent-Dénia. 

Aquesta inversió de 750.000 euros es contemplarà dins dels pressupostos del 2018, segons va anunciar ahir la Consellera  de Territori, María José Salvador, en una reunió celebrada a la Mancomunitat de la Ribera amb representants municipals dels pobles de la Ribera i la Safor-Valldigna per on passava el tren. Serà una de les obres que es contemplaran dins del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Unió Europea, amb subvenció del 50 %.

Tal com ací hem vingut publicant des del 2013, aquestes obres son competència i les hauria de pagar el Ministeri de Medi Ambient, que té el projecte enllestit des del 2010 amb un cost que va estimar aleshores en 3’4 milions. El projecte de Via Verda es contemplava dins del programa de Camins Naturals i en el nostre cas abastava des de l'antiga estació del tren a Carcaixent fins a l'estació de Renfe de Tavernes, amb execució en diverses fases.

Fins i tot el projecte tenia una previsió de 558.000 euros en els pressupostos del Ministeri de Medi Ambient per iniciar els treballs aquell any, però finalment es va anul·lar.  Cal recordar que el Ministeri de Medi Ambient és el mateix que ha anul·lat el projecte del Vaca, o qui no actua definitivament en la platja de la Goleta.


La Via Verda Carcaixent-Tavernes


La Via Verda que es vol executar aniria des de l'antiga estació de Carcaixent fins a l'estació de Renfe de Tavernes, a la Partida, amb execució en diverses fases.  L’antic traçat del ferrocarril es reconvertiria per al senderisme i bici turisme amb els objectius fonamentals de comunicar la costa i l'interior, a través d'un territori d'alt valor paisatgístic.

Els trams previstos son: el  tram urbà de Carcaixent; de Carcaixent a la Barraca d'Aigües Vives (8,2 km); de la Barraca d'Aigües Vives al Baixador de Benifairó (7,5 km), de l’Abaixador de Benifairó a Tavernes (5 km) i des del final del casc urbà de Tavernes fins a l'estació Renfe Tavernes (6,3 km).


El Ajuntaments afectats sempre han considerat de gran importància el projecte perquè suposa un impuls per al turisme a  més de realçar el valor històric de l'espai pel qual va circular un tren que al llarg de més de 100 anys va afavorir al desenvolupament econòmic i social de tres comarques, la Ribera, la Safor i la Marina Alta.

Cal saber que l'anomenat "trenet", nom amb que els veïns coneixíem la línia de tren Carcaixent-Dénia, era el traçat de via estreta més antic de la península. El servei es va iniciar en 1860 amb tracció animal fins el 1881, que va ser transformat en ferrocarril a vapor fins el juliol de 1969 que es tancà el tram Carcaixent- Gandia i en febrer de 1974 el tancament definitiu amb la supressió del tram fins a Dénia.

Com a trams complementaris es contempla la unió de l'Estació Renfe d'Alzira amb el final del casc urbà de Carcaixent (5 km) i la connexió de l'estació de Tavernes amb la platja de Tavernes (3,9 km), trams que potencien el servei i enriqueixen el projecte.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El que puc dir és que el tram que va des del Baixador de Benifairó fins a la Barraca d'Agües Vives és preciós. D'ahí cap a dalt supose que també. Tanmateix el tram dea de Tavernes. Tot el trajecte és molt bonic.