L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 4 de febrer del 2017

INFORME: La regressió del litoral valencia (I)


Almenara
El temporal d'intenses pluges i fort vent de fa una setmana ha deixat greument ferit el litoral valencià, amb platges en estat catastròfic. Les conseqüències eren previsibles però no deixen de ser dramàtiques i de difícil solució, com reconeixen els experts.

 Eulàlia Sanjaume, catedràtica de Geografia Física de la Universitat de València té més de quaranta anys d'experiència treballant i estudiant el litoral, afirma que és un problema que no té solució, més enllà de tapar forats: "Cada vegada que hi haja un temporal, els seus efectes sobre la costa seran més greus que l'anterior. El diagnòstic està fet des de fa molts anys, però ens hem adormit". 

Castelló de la Plana
 Les platges són sistemes vius molt delicats, que poden viure molts anys si les alimentes bé però que si no, es moren. Si no mantenen l'equilibri de fa uns anys és perquè no reben les aportacions de sediments procedents dels rius i les rambles, regularitzats per embassaments que impedeixen l’aportació continuada de sediments.

També han afectat les actuacions urbanístiques en primera línia de platja, amb edificacions i passejos marítims construïts molt pròxims a la mar i sobretot els ports i els nombrosos espigons que actuen de barreres, dificultant el transport de sediments. L'arena se’n va de les platges, però no és substituïda, i ací la investigadora és de l'opinió que han d'acabar-se les ampliacions salvatges dels ports.

Dénia
 Existeix un altre factor que fa que els efectes dels temporals siguen majors: l'augment de la temperatura de l'aigua.

L'Administració només pensa a actuar a curt termini, realitzant directament aportacions d'arena en les platges, en lloc de provar altres possibilitats. Al respecte Santjaume opina que "les regeneracions es fan amb molt bona voluntat però a la llarga s'han demostrat poc efectives perquè no resolen el problema i l'arena es torna a perdre. És tirar els diners". 

Tavernes
Les aportacions d’arena s'haurien de realitzar d'una altra manera, no solament en superfície sinó en tot el perfil litoral -emergit i submergit- perquè la platja no acaba on trenquen les ones. Les aportacions es podrien realitzar amb sediments de l'interior dels ports o de platges que presenten un augment de les arenes.

Una altra intervenció seria la formació d'esculleres submarines en la costa, a no molta profunditat, que fins al moment no s'ha fet, encara que existeixen experiències a Estats Units des dels anys 70, que són positives des del punt de vista biològic i dinàmic.

València

La proposta s'ha descartat pels problemes que suposen aquest tipus d'estructures en la pesca d'arrossegament o per als esports aquàtics.

La regeneració del litoral valencià de forma natural és impossible perquè no existeixen sediments en la mar, el poc que hi ha no circula i les intervencions artificials que periòdicament es produeixen no resolen el problema. 

(Continuarà en un segon informe específic de La Goleta)

Basat en un article de Miguel Giménez (elperiodico.es)