L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 12 de desembre del 2011

CAS VERGERET (II): El govern municipal ha estat negociant des de juny una solució amb la Confederació, per la seua banda el PP ha al·legat en contra del projecte.


 Inundació al Vergeret en el 2007
 
La publicació ahir al diari Levante-EMV de la sentència que afecta al Vergeret ha alçat preocupació entre els veïns de la zona. El Tribunal Superior de Justícia ha dictat sentencia, però també des del passat mes de juny el nou govern municipal ha buscat i aconseguit una solució de consens amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que passa per l’execució del projecte de canalització del riu Vaca al voltant del nucli urbà de Tavernes. 

L’execució del projecte donarà solució als problema d’inundacions de Tavernes i com que la zona de Vergeret deixarà de ser inundable, la sentència quedaria sense efecte. Tot això gràcies a la voluntat de la CHX i del nou govern municipal de Tavernes sorgida de les moltes reunions que des del passat mes juny venen celebrant les dues entitats. Unes reunions que s’han dut amb la màxima discreció al llarg de tot l’estiu i fins fa uns dies, tot buscant una solució i evitant una situació d’alarmisme entre les famílies afectades. 

La Cotorra va informar de la primera reunió


el resultat  de la qual, en opinió de l’alcalde Jordi Joan, havia estat “cordial i fructífer. Hem vist molt bona predisposició per empentar un projecte que solucionarà els problemes greus de Tavernes i la Valldigna”. I entre ells, els problemes la inundabilitat del Vergeret, zona del Passeig Colom i la ronda de circumval·lació.

La Cotorra està en condicions d’afirmar que reunions n’hi ha hagut al llarg de l’estiu entre el govern municipal i la CHX. I que es va arribar a un consens: la CHX no demanaria l’execució de la sentència i es buscaria una solució que satisfera les dues parts. La bona predisposició del nou govern ha jugat molt en la busqueda d’una solució al problema no creat per aquest govern, això no ho oblidem, i per evitar problemes a Tavernes i als veïns. Sabem que al llarg d’aquests mesos, el govern municipal, ha treballat sense pausa i, sobre tot, amb una gran dosi de prudència envers les informacions tot per evitar preocupacions als veïns i a Tavernes abans de tindre una solució.

I quan tot estigués clar, s’anava a informar el veïns i Tavernes de tot els detalls. Ja ja es va dia en el seu moment: celebrar una reunió informativa general amb el projecte aprovat, licitat i adjudicat. Ho vam dir també en eixos primers moments


L’eliminació del problema d’inundabilitat del Vergeret i Tavernes passa per l’execució del projecte de canalització i laminació del riu Vaca promogut per l’empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterráneas, S.A. (ACUAMED). El projecte està declarat d’execució prioritària i urgent dins del Pla Hidrològic Nacional i conté les solucions per a eliminar el risc d’inundació al  casc  urbà de Tavernes. De fet, sembla ser que tota l’actuació prevista al voltant del casc urbà va dirigida fonamentalment a solucionar el problema d’inundabilitat de zones urbanes com El Vergeret. I de rebot, a tancar el problema judicial. En eixa línia ha treballat el govern municipal i l’alcalde, Jordi Joan, i la regidora Carme Canet en les reunions mantingudes els darrers mesos.

El projecte està ja acabat, fa uns mesos va entrar en la fase de licitació i presentació d’ofertes i s’esperava fora adjudicat aquest desembre. Sembla ser que l’adjudicació s’ha paralitzat, pels motius que tots coneixem: el canvi de govern a l’Estat ha dut una paralització en adjudicacions a l’espera del que decidesca el nou govern de Rajoy.

  Passeig de Colom en les inundacions del 2007

El PP al·lega al projecte que soluciona el problema judicial del Vergeret

Així, mentre el govern municipal traballava prudentment en la solució del Vergeret i procurant no alarmar els veïns, el PP ha anat posant pal a les rodes de la tasca del govern. Fa ara uns mesos, i amb el projecte aprovat, va proposar que l’Ajuntament presentara unes al·legacions de reposició del projecte. Era com dir-li a la CHX: després de tot el que hem parlat i acordat, ara no volem eixe projecte, faça’n un altre.

La veritat no comprenem la postura del PP, ni del seu portaveu, Manolo Vidal, en presentar la proposta que de fet dinamitava el consens per solucionar un problema que, no ho oblidem, havien creat ells en autoritzar la urbanització.

El govern municipal va rebutjar presentar eixa proposta i el PP, segons indiquen els seus mitjans afins, l’ha presentada en solitari a la CHX: això vol dir que ha demanat que no es faça el projecte i que la solució al Vergeret i a la sentència judicial.... doncs, que espere!. I des d’aleshores tot han sigut crítiques i comentaris del PP contra el govern municipal dient que si no s’enterava ni es preocupaven del projecte del riu Vaca i que no feien res per avançar. I si encara no hi havia prou, tal i com explica un diari de Tavernes per internet, en una reunió amb las Amas de Casa,  Manolo Vidal es va dedicar a criticar el projecte i posar a caldo a l’alcalde Jordi Joan, dient que callava, que no s’havia preocupat del tema i que no li preocupava la inundabilitat de Tavernes.

Mentre uns han treballat a la callada i amb prudència davant la gravetat de la sentència judicial, han fet camí i han avançat en la solució d’un problema heretat que afecta a unes 500 famílies i també a zones urbanes de Tavernes, com el Passeig Colom, altres s’han dedicat a entrebancar, i a criticar els darrers mesos.

Nosaltres, d’acord amb les consultes que hem fet, podem dir als veïns i a Tavernes que estiguen tranquils i que no preocupen pel seu pis i pels seus béns. Ningú va a tombar-los ni a desallotjar-los de casa.  El govern municipal els ha defensat i els defensa – ja ho ha fet aquests darrers cinc mesos- i ha arribat al compromís amb la CHX de no executar la sentència, ni moure res que perjudique als veïns perquè es vol que, amb l’execució del projecte del riu Vaca, el Vergeret estiga completament legal i sense cap problema en inundabilitat.

És en eixa línia en la que ha treballat el nou govern municipal, representats per l’alcalde Jordi Joan i la regidora Carme Canet en les reunions a València. Ara només cal que el govern Rajoy done llum verd i s’execute un projecte que, com ha hem dit està declarat preferent i estava per adjudicar-se en aquest més.

Esperem que el PP oblide els pals a les rodes en la solució del “seu” problema i que siguem tots conscients que el projecte, en allò que afecta al casc urbà de Tavernes, està pensat per evitar eixa inundabilitat i fer oblidar la sentència judicial. La tranquil·litat de 500 families i la de tot un poble s’ho  val la pena.

-

26 comentaris:

Anònim ha dit...

No m´en recordava d´eixa inundacio¡¡ Va ser fa poc de temps no? La veritat es que el Passeig Colon sempre es plena quan cauen cuatre gotes. Igual passa a la platja en el carrer gebalcobra. Pero aço no es nou d´ara, sino, recordeu quan es va fer el "muro", en aquella epoca tambe les cases de la zona alta es plenaven d´aigua.
A mes, respecte a lo del Vergeret, ja sabe la sabiduria popular el que diu "Vora riu..." en fi, entenc que el pble te que ampliar-se i que poc espai hi ha per a fer-ho. Almenys es vislumbra la solucio que tan brillantment ha presentat Jordi, arreglar el riu. M´ agrada vore com es fan les coses be.

Anònim ha dit...

Que paren ja estos del PP de posar pals a les rodes, d'insultar i de descalificar. Hauria d'haver responsabilitats judicials per aquesta gent, no deurien de quedar-se impunes després de tanta barbaritat. Poc a poc va veient-se qui és i com treballa, la gent que ens ha governat aquestos 16 anys...

veí afectat ha dit...

Cotorra... ¿Quina es la responsabilitat dels Arquitectes Municipals?
¿Qui emet informe tècnic favorable per fer la urbanització de la zona sense respectar la zona d'afecció del riu vaca?
Açò es de Jaimito, estan destapant-se totes les malifetes d'Eugenio/ Bono/ Manolo. El que no entenc es com Manolo no te vergonya i dimiteix del PP de Tavernes. Vallers... desperteu-se!

Anònim ha dit...

Pero si ara s´arregla lo del riu, tot en pau no?
Per que es lo que es vol fer no? Simplement han fet la casa començant pel sostre. Inclus si no s´haguera fet aixi, s´haguera canalitzat el riu o se l´haguera bufat a la Generalitat i al Govern central com es costum respecte al nostre poble?? Igual esta cagada encara ens ve be.

Anònim ha dit...

Per molt que es canalitze el riu, i si sabeu llegir entre linies, les contruccions que es fan en zona de policia, es a dir a menys de 100 metres a cada marge de riu, continuaran essent il.legals.
Altra cosa es que si es fa el projeccte de canalitzacio del riu vaca, Confederació NO OBLIGUE A DEMOLIR LES VIVENDES AFECTADES. En tot cas, els veins de la zona seguirien vivint en els seus pissos, pero no de una maera legal es a dir, baixant el preu de la zona i essent invendibles els pissos.

Un simater valler de cor! ha dit...

I encara eixirà algú dient que Jordi no está treballant bé per Tavernes...
Menos mal que ara está ell a l'ajuntament, que si fora per Manolo, ja haurien enderrocat tota la zona vergeret i a ell, plin.

Esperem que es sol.lucione tot prompte!

simatero de pura cepa ha dit...

qui sap dirme a simat o consevol joc que pase el riu per a dins del poble,que pasa en les viviendes que son a meins de cent metres del riu.

Anònim ha dit...

Si els del PP tingueren vergonya ni eixiríen al carrer.

Anònim ha dit...

Que controls hi ha hagut en els expedients administratius ?, Que informes jurídics? . Que resolucions dels plens municipals? .
Tot açò només té un nom : prevaricació , és a dir : dictar una resolució manifestament injusta a posta. I només pot comportar que s'obrira causa penal contra tots eixos edils corruptes i se'ls inhabilite per a l'exercici de tot càrrec públic entre set i 10 anys.

Ara l'única cosa que falta és que algú interpose la corresponent querella criminal.

Anònim ha dit...

Simatero de pura cepa t'aconselle que no perdes la noció del temps, és a dir, Simat i en molt pobles on el riu passa per dins, eixe fet ja es donava i estaven construïdes les cases molt abans que s'aprovaren les lleis actuals de protecció del rius.
La llei no pot aplicar-se amb efectes retroactius i per tant no es pot demanar que es tomben eixes cases.
Tema a banda es la nova construcció, com el Vergeret, que ha de respectar la normativa vigent.
Així que en allò que respecta a Simat igual que en les cases del Carrer Escorxador de Tavernes, sense problema.

Anònim ha dit...

I això de laminar el riu qui ho paga? El Capità Moro? Xè, això ho paga ell?? Cal demanar responsabilitats a tots els nivells! Cotorra, molt d'interés haurien de tindre els de l'Ajuntament en urbanitzar eixos solars. Saps de qui eren? Com es pot saber??

DBM ha dit...

Es una dificil situació. El projecte que està fet es " una barrabassada". No soluciona el problema, sino que mes que el dú a altre lloc. El projecte, per aquells que no ho sapiguen conté un lleu encaussament del llit al pas per tavernes, ampliant la seva seccio, pero DEIXANT LA IGUAL ALS CREUAMENTS D'INFRAESTRUCTURES, generant una acceleracio i desbordament a tot el que es l'horta sud de tavernes. Si, el encaussament del poble es la construccio d'un dic DE MES DE VUIT METRES D'ALÇADA al costat del poble i d'ull parell a la vorera de l'ombria, provovant el desbordament cap al sud, pero de cap manera es canalitza l'aigua de forma convenient cap al mar. El projecte no inclou la netetja ni millora de la desembocadura del riu, el que es insuficient per a la nova seccio projectada. Deuriem de demanar una revisio profunda d'aquest projecte, o tavernes sera la primera ciutat amurallada per un dic de terra qeu pot fer mes mal que be, tant al poble com a l'horta nostra. I aixi, de la mateixa manera, ens coler fer la variant de la carretera pel costat del riu desde la rotonda dels sequers fins la desembocadura del Malet. Aixo es el que ens espera. El dic de la vergonya, altra baixada de pantalons.

Un altre simater ha dit...

Simater, rei... no ens deixes malament. Saps el que és la retroactivitat de les lleis? Posa eixa paraula al buscador que tingues a l'ordinador i informa't una miqueta.

Anònim ha dit...

DBM estem parlant d'un projecte redactat per enginyers i tutti quantti de una Confederació Hidrogràfica.
Ara resulta que els tècnics superiors no saben el que es porten entre mans.

DBM ha dit...

Anonim, aquest projecte ha estat estudiat per enginyers experts en hidraulica, fora de la CHJ, durant la preparacio de la licitacio en empresa privada, i de primera mà et dic que aquest projecte no funciona, son mes de 50 milios d'euros mal invertits, juntament amb els col.lectors de Simat i Benifairo. Ja et dic, no s'amplia el pont del matadero, ni el pont del cami Gandia, no s'amplia el pont de l'autopista,no s'amplia el pas a nivell del tren, el projecte provoca un embassament d'aigua entre el poble i l'autopista, mes greu que el problema actual, provocat pel dic que rodejará el poble i que salvaguardará la nova ronda sud de tavernes. L'aigua dormirà fins percolar al terreny, dies, setmanes o mesos ja que es considera la part sudest de l'horta com una zona d'inundació, i arruinará posiblement aquestes zones de cultiu, tampoc no es millora la surtida al mar, no s'eliminen els aterraments de la bocana,... en fi, per a que ho entengues, es fa mes ampla la part grossa de l'embut, pero la menuda, la important, es queda igual. Deuria de fer-se una ampliacio dels passos d'estructures i ja et dic, la construccio d'un dic deixes caracteristiques es com tindre una presa al costat, valorau tu mateix...i tho dic, perque jo mateix he revisat el projecte.

Anònim ha dit...

I tot això amb l'avançat que estan els estudis de dinàmica de fluids i la possibilitat de simulacions que hi ha en ordinadors, l'alicació de models matemàtics de pluges,etc. no ho han vist? A mí se'm fa difícil de creure-ho.

A bones vistes ha dit...

El projecte de canalització i laminització del Vaca contempla els dos marges? O es protegirà sols la zona del Vergeret o en cas d'inundacions l'aigua anirà cap a les terres del sud, és a dir, els horts que es troben a l'altra part del riu? S'exposarà el projecte al públic a l'Ajuntament?

DBM ha dit...

Si,es veritat que hi ha models molt avançats i tot el que vullgues, pero et recorde que els projectes els fan els homens, no els ordinadors, dona-li a un ordinador els parametres incorrectes i et fará un calcul incorrecte, per molt avançat i modern que siga la modelització.
la modelització feta te un error de plantejament humà, mantenir els pasos del riu sota les estructures. Es per aixo que es crea una retenció de les aigues, una curva de remans que remunta cap a tavernes i de ahi, la gran alçada necessaria del dic per a contenir l'aigua. Clar, es una solucio, pero de les mes roïns. El model està be, amb eixa altura de dic, ni venint un tsunami, pero la pregunta es, realment fa falta tancar el poble darrere d'un dic de mes de 5 metres per a protegirlo? Si no es modifica res mes, sí, pero es pot fer millor, i molt millor tambe.

Tal volta no fa falta tant de model i mes de sentit comú,sols mirant un planol en planta i els pendents longitudinals ja es veu que el riu desborda als estretaments, i el dic menut de l'ombria impedira el retorn de l'aigua al llit del riu, ja que no hi ha projectats, de moment, assuds de retorn de les aigues al riu aixi com tampoc hi ha retorn des del dic principal de tavernes.
Deixar-ho tot en mans de models i vomitar els resultats es molt perillos, hi ha que ser coherent, ver les premises correctes i verificar els resultats.

Per a mi, es millor fer un encaussament correcte, uns passos nets i amples baix carreteres i camins i que l'aigua correga a la mar. Es mes car, s'han de fer ponts nous, un nou pas de l'autopista...pero es la solucio. Fer un dic de contenció d'aquesta altura es un error.
Tornarem a caure per segona vegada al mateix error. Ja ens vam equivocar deixant fer l'autopista en terraplen per a colocar la pedra de les voladures en compte de fer un viaducte que deixara passar l'aigua, i ha estat un dels principals problemes de contenció de l¡aigua en les avingudes de Tavernes. Si fem ara una segon barrera entre el poble i l'autopista no ens traurem l'aigua de damunt.
Be, aci deixe la meva aportació. El temps dirà, i que el dic aguante.

Anònim ha dit...

Solucio, com en els simpson, cambienm el poble de lloc i a fer la ma tot.

DeBonaMa ha dit...

Els dics van als dos costats del riu al seu pas per tavernes. El dic gran, el que protegix el poble trenca cap a les creus fins la rotonda el mig, que es on arrancará la futura variant de la ronda sud de tavernes.
El dic menut es col.locarà al costat de l'ombria. El problema es que el dic menut es "massa menut" de forma intencionada per a provocar el desbordament cap als horts del sud de tavernes.A aquest foro hi ha informació. Deixe sols un extracte del projecte, per a que, amic anónim, vegues com apliquen els models avançats que tanta fe li tens:
"...De especial relevancia es también el hecho de que la autopista AP-7 supone una importante barrera a la evacuación de los cauces que atraviesa: el río vaca, el barranco del Badell y la acequia de Fontetes. Tal y como pone claramente de manifiesto el estudio de inundabilidad realizado en el Anejo nº 6, para avenidas de más de 10 años de periodo de retorno se genera un importante remanso aguas arriba de la autopista (remanso que llega hasta Tavernes de la Valldigna), de forma que los cauces citados se ven anegados, así como los terrenos circundantes.

Por esta razón, y ante la dificultad de permeabilizar la autopista de forma significativa (DIT D'ALTRA FORMA, NO ENS VOLEM GASTAR MES DINERS...)se tomó la decisión de que las actuaciones de adecuación de cauces aguas arriba de la autopista se adapten a la realidad actual de efecto barrera de la AP-7, aceptando el remanso que actualmente se origina como consecuencia de esta infraestructura..."""

DeBonaMa ha dit...

En contestació a " a bones vistes " el projecte diu literalment:
"...En margen derecha, el fondo del canal de aguas altas da paso a una ladera abierta directamente sobre el terreno
natural y reperfilada según un talud 2H/1V. La altura de esta ladera es variable, pero nunca inferior a 1,50 m, que es
el espesor que tendría la lámina de agua sobre el fondo de canal de aguas altas para la avenida de 10 años;(ES A DIR, QUE AL MENYS UNA VOLTA CADA DEU ANYS ES DESBORDARÁ) para avenidas de periodo de retorno mayor, el Vaca desbordaría por margen derecha, sacrificándose las tierras agrícolas
desarrolladas en dicha zona en aras de mantener a salvo la ciudad..."

VERGERET ha dit...

La corporació Municipal 1999-2003 va tramitar amb el mas estricte sotmetiment a les normes vigents (LRAU aprovada en temps del Molt honorable president de la Generalitat Joan Lerma) un expedient per a urbanitzar una zona qualificada com de possible urbanització del Vergeret, d'acord amb les normes subsidiàries vigents en aquell moment a Tavernes de la Valldigna, i que van ser aprovades en 1983 per un govern municipal presidit pel Partit Comunista. No haver permés aquella tramitació, haguera sigut un acte arbitrari i injustificat, ja que complia amb tots els requisits per a la seua tramitació.



En segon lloc, posar de manifest, que en la sessió del Ple de l'Ajuntament de Tavernes de data 4 de novembre del 2002, el punt de l'orde del dia 4.3 “Examen i si és procedent aprovació del pla parcial de millora del sector de possible urbanització residencial Vergeret i programa de desenrotllament de l'actuació integrada comprensiva d'este sector”. VA SER APROVAT SENSE DEBAT I PER UNANIMITAT DE TOTS ELS MEMBRES PRESENTS EN LA VOTACIÓ, EN REPRESENTACIÓ DE PARTIT POPULAR, PARTIT SOCIALISTA I BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ-ELS VERDS. Per tot això, pareix com menys injust, adjudicar-li el mèrit per l'aprovació del mencionat instrument urbanístic únicament al Partit Popular.



En tercer lloc, els ciutadans de Tavernes, deuen saber, que en la tramitació de l'expedient, es van observar totes les cauteles necessàries, i es van sol·licitar els informes preceptius a cada un dels organismes segons establia la normativa vigent. Fruit d'això va ser l'aprovació definitiva del dit expedient per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme en data 16 d'abril del 2003, publicat en el BOP en data 18 de juny del 2003, que en l'antecedent de fet quart de l'acord establix “Durant la tramitació de l'expedient s'ha sol·licitat informe els organismes següents: Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Recursos hidràulics de la COPUT, Conselleria d'Educació, Conselleria de Sanitat”. Així mateix, el fonament de dret primer del mencionat acord diu “La tramitació ha sigut correcta, d'acord amb el que establix l'article 52, en relació amb la disposició transitòria primera, apartat 2, de la Llei 6/1994, de 15 de novembre, de la Generalitat Valenciana, Reguladora de l'Activitat Urbanística”.



Finalment, la dita resolució arreplega en el fonament de dret sèptim “La comissió Territorial d'urbanisme, ......., és l'òrgan competent per a emetre dictamen resolutori per a l'aprovació definitiva dels plans parcials de municipis de menys de 50.000 habitants....” i conclou “A la vista de quant antecedix, La Comissió Territoral d'Urbanisme, ....., acorda: aprovar definitivament el Pla Parcial del Sector Vergeret del PGOU de Tavernes de la Valldigna”.



En resum, en la tramitació aprovada per unanimitat dels membres de la corporació, sempre s'ha observat escrupolosament la legalitat vigent. Legalitat que deu ser ratificada pel Tribunal Suprem en la resolució del recurs recentment plantejat per l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna.

Anònim ha dit...

ot el que diu VERGERET és correcte però potser es mesclen conceptes: una cosa és l'aprovació de la tramitació per urbanitzar uns terrenys, que això ho fa l’Ajuntament, entés urbanitzar com disposar els carrers, voreres, canonades i clavegueram, redissenyar els espais si són verds, de serveis, etc.
Finalment és la Comissió d’Urbanisme de Valencia qui dona la conformitat final, o siga realment és ella qui aprova.

Cosa diferent és quan ja està aprovada, omplir de finques la urbanització. No es poden fer les finques com vulgues i on vulgues, sino que les has d'adecuar a la normativa vigent.

Si no em falla la memòria això es va dir en premsa era uns dels raonaments que deia la Confederació a l'Ajuntament: vosté pot fer el tramit d’urbanitzar la zona que vulga i jo no li dic res com ho ha de fer, però a l'hora d'omplir-la d'edificis i de vivendes ha de respectar la llei de policia del riu i posar les mesures perque no siguen inundables.

Desconec la sentència i no sé si arreplega alguna cosa en eixe sentit en algun dels punts, però crec que això que he dit, si no em falla la memoria, era un dels arguments quan va justificar la multa de 6010 euros i el perquè es devien paralitzar les obres.

Transgenica ha dit...

No conec De tan Bona Ma el projecte de canalització del riu vaca, com DBM. I és possible que no siga el millor projecte, però el cas és que el que s’ha presentat supose que amb l’acord o vist i plau de l’anterior govern municipal. Si en el 2005 es va declarar el projecte de laminació del riu Vaca d’interès urgent i prioritari, i encara no se n’ha adjudicat l´execució, no vull ni pensar quant temps tardaríem en tindre un altre projecte a punt d’execució, i més en aquestos temps en que les administracions no tenen diners. I per si faltava alguna cosa amb l’espasa d’una sentencia d’enderrocament sobre el cap d’uns veïns que no en tenen cap culpa. Així doncs gracies a l’anterior govern municipal estem entre l’espasa d’acceptar un projecte que pot ser haguera hagut de ser millor o la paret d’haver d’indemnitzar uns veïns si la Confederació Hidrogràfica del Xùquer demana l’execució de la sentencia d’enderrocament. Un altre regal, ara que ve Nadal.

Anònim ha dit...

anónim de les 23:45, en Gavarda i Beneixida ja eu feren, no será més fácil laminar el riu?

Anònim ha dit...

Per a millorar-lo, no digau veritats a mitjes.