L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.598
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:55.314

divendres, 9 de desembre del 2016

Dissabte, dia 10, homenatge a Rafael Chirbes i presentació del numero 0 de l'anuari "Universo Chirbes".

Rafael Chirbes (1949-2015)


 El dissabte i dins dels actes en homenatge a la figura de l'escriptor Rafael Chirbes es presenta a Tavernes, ciutat natal de l'autor, el número zero de l’anuari “Universo Chirbes”, una obra publicada per la Fundació que porta el nom de l'escriptor en col·laboració amb “Lletra Impresa Edicions”, tot amb l’objectiu de mantindré viva la memòria de l’escriptor, fill predilecte de la nostra ciutat.


L’acte servirà també per inaugurar la plaça de la Casa de la Cultura com a “Plaça de Rafel Chirbes” fent també un recordatori al fet que va naixer a una de les cases ubicades enfront i formant part de la mateixa plaça. 

L’ajuntament aprofitarà igualment per inaugurar una placa dedicada a la memòria de l’autor d’obres com Mimoun (finalista premi Herralde), En la lucha final, La buena letra, Los disparos del cazador, La larga marcha (premi SWR-Bestenliste de Alemania), La caída de Madrid (Premi de la Crítica Valenciana), Los viejos amigos (Premi Cálamo), Crematorio (Premi de la Crítica, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Cálamo, Premi Dulce Chacón i ha sigut adaptada en una sèrie televisiva) i En la orilla (Premi Nacional de Narrativa, Premi de la Crítica Valenciana, Premi Francisco Umbral, Premi ICON al Pensamiento) va ser un dels ambaixadors més il·lustres de Tavernes i l’Ajuntament s'ha compromés a mantindre viva la seua memòria, obra i llegat.

Nomenament de Chirbes com a fill predilecte
Dins dels actes anunciats es troba una exposició dels llibres de Chirbes traduïts a diferents llengües, així com una taula literària on participaran els clubs de lectura de Beniarbeig, Dénia i Tavernes, que repassaran la trajectòria de l’escriptor i llegiran alguns dels seus textos.

La presidenta de la Fundació Rafael Chirbes, Maria José Micó Girbes, farà la presentació del número 0 de l’anuari Universo Chirbes, i després serà el torn de “3 Mirades a Chirbes” on participaran l’editor Jorge Herralde, el productor executiu de la pel·lícula "En la orilla", Enrique Viciano, la diputada de Teatres, Rosa Pérez, i José Alberto Fuentes, productor de teatre. Ens mostraran les tres visions de l’obra de Chirbes: la literària, la cinematogràfica i la teatral.

En acabar, es presentarà el conveni Universo Chirbes, entre la Fundació i els ajuntaments de Tavernes, Dénia, Beniarbeig i Valverde de Burguillos (Extremadura), per tal d’ajudar a difondre el llegat literari i contribuir al patrimoni cultural dels valencians.

L'anuari recupera el text que R. Chirbes va llegir sobre Tavernes en ser nomenat fill predilecte
Anuari número 0 

L’anuari, dedicat a la figura de Chirbes –nascut a Tavernes el 1949 i mort el 15 d’agost de 2015 a Beniarbeig–, inclou les paraules pronunciades pel novel·lista en l’acte de nomenament de “fill predilecte” de Tavernes, a més d’una desena d’articles, incloses fotos que va fer amb motiu dels seus viatges, i els seus articles gastronòmics.

També hi ha una entrevista que li va fer Josep Bertomeu Moll per a la revista L’Espill; un poema de Manuel Vázquez Montalbán i escrits de Javier Lluch-Prats (“Voz que pregunta y se interroga, que celebra y se indigna”), Mario García Montalbán (“Está llorando tu pluma”), Pep Romany (“La buena mesa”), Alfons Cervera (“Un olor a exhumación fuera de plazo”) i Jorge Herralde (“Rafael Chirbes: la voz de la verdad”).

María José Micó, presidenta de la Fundació i neboda de l’autor, defineix Universo Chirbes com “una publicació que intentarà recopilar tots els treballs i actes que es duguen a terme en relació a l’obra de Chirbes”.

Manolo Micó des de la Fundació afirma que l’objectiu és editar cada any un anuari en què poder arreplegar tot allò que s’ha publicat sobre l’escriptor valencià, a més d’algun escrit inèdit de Chirbes. Per a fer-ho, igual que en aquesta ocasió s’ha triat com a eix narratiu la seua vinculació al territori, s’emmarcarà en cada ocasió l’anuari amb una temàtica determinada. 

La fundació 

La Fundació Rafael Chirbes es va presentar el mes d’agost passat, coincidint amb el primer aniversari de la defunció de l’autor. Té la seu en la casa on va viure a Beniarbeig i a hores d’ara l’entitat continua treballant en la recopilació de textos inèdits del novel·lista per a tractar de publicar-los.

Cal indicar que entre les previsions al respecte de l’obra, La Pavana té previst portar als escenaris “En la orilla”, l’obra que va servir a Chirbes per a aconseguir el Premi Nacional de Narrativa el 2014. Aquesta novel·la és un retrat de l’Espanya en crisi i també serà portada al cine. 

Elaboració pròpia i amb dades de "el diario.es"