L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 13 d’agost del 2016

Les algues de la platja no són fem


"Les algues no són fem i compleixen una important funció mediambiental en les platges" és un dels missatges que la Diputació de València volia portar als ciutadans que fa uns dies van visitar els estands muntats en l'entrada de la platja de Tavernes a través de la campanya “Per unes platges sostenibles”.

L’objectiu de la campanya és sensibilitzar i conscienciejar sobre el valor ambiental de la nostra platja. La iniciativa convida a realitzar un canvi en els nostres hàbits diaris per a mitigar la incidència del canvi climàtic al mateix temps que difon la necessitat de respectar l'entorn i l’hàbitat marí.

I dins d’aquesta campanya trobem les recomanacions als ajuntaments de com actuar davant l'arribada de les algues a les costes, un fenòmen que sol donar-se en la nostra platja i que són rebudes amb cert desgrat pels banyistes.

És important conèixer el perquè de la seua arribada massiva a les nostres platges en determinats moments i quines són les funcions de les algues, s'indica en la campanya, perquè hem de tenir clar que les algues en la nostra platja són un indicador de la qualitat de les aigües i per la tant s'ha d'evitar el rebuig a les mateixes.

Els usuaris de les platges consideren molestes les algues i les plantes marines però en realitat suposen un benefici enorme per a l'ecosistema del litoral perquè aporten matèria orgànica i nutrients a les comunitats vegetals de les profunditats marines i serveixen d'aliment per a peixos, insectes i aus.

En teoria no haurien de retirar-se de la platja però és complicat convèncer als banyistes que les algues són bones per a peixos i ocells i l'eliminació en platges es justifica per a garantir unes condicions higiènico-sanitàries òptimes, perquè ningú vol estar en la platja olent a podrit.

L'àrea de Medi ambient de la Diputació, a través de la informació que s'oferia en la mostra “Per unes platges sostenibles”, deixava clar que quan es produeix una arribada massiva d'algues a la vora de la mar el procediment que s'ha de seguir és esperar entre dos i tres dies per a comprovar si les pròpies marees les tornen a transportar al mar.

Si açò no ocorre, s'ha d'actuar en funció del tipus de platja, i en el cas de les platges de Tavernes que són d'arena s'ha de dur a terme una neteja mecànica limitada a la zona seca.
Són consells que tenen com a objectiu promoure la protecció del medi ambient mitjançant comportaments diaris més sostenibles. En concret, fer pedagogia sobre els valors ambientals de les nostres platges, i el seu correcte ús, gestió i manteniment, perquè hem de ser conscients que la existència d'algues en la nostra costa, com hem dit, ens indica que disposen d'aigua de qualitat.