L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 7 de març del 2017

PLENARI MARÇ 2017: L'Ajuntament ret un homenatge a les primers regidores valleres




L’Ajuntament de Tavernes, amb motiu del Dia de la Dona, va retre ahir un homenatge i particular reconeixement a:

- Maria de los Desamparados Olivert Casanova per ser la primera regidora electa en la Corporació Municipal en l'anterior sistema, càrrec que va exercir entre el 03-02-1974 fins el 21-04-1979.

- Anna Francisca Magraner Navarro, per ser la primera dona elegida en l’actual sistema democràtic, en formar part de la candidatura electoral de l'aleshores PCPV i ocupar el càrrec de regidora entre el  23-05-1983 fins a 01-04-1985.

El homenatge va ser un acte senzill i molt emotiu que va servir recuperar alguns episodis de la memòria col·lectiva local a través dels parlaments de les dues homenatjades. També es va posar en evidència els problemes que tenien les dones per accedir a llocs de responsabilitat dins de l'administració municipal, car els càrrecs de regidors estaven sempre ocupats pels homes. 

Les dues homenatjades amb els familiars
En paraules de les dues homenatjades  eren temps difícils i complicats per posar en pràctica les doctrines de la igualtat de sexes i afirmaven alegrar-se de vore com aquell camí que elles en cert aspecte iniciaren ha donat fruit i ara mateix es camina cap a la igualtat en les corporacions.

Parlament de Maria Amparo Olivert

Maria Amparo Olivert va explicar els assistents quina va ser la tasca realitzada en els anys que va ser regidora, ocupant-se a principi de mercat del qual va engegar un projecte de reforma integral que finalment no es va dur a cap, o després quan es va ocupar de l'àrea de la sanitat en una època que no existia la sanitat publica com ara ni fins i tot un centre de salut, i que va ser difícil també perquè Tavernes es va veure afectada per una epidèmia de la  malaltia que es coneixia com a "les taques". 

Maria Amparo Olivert va recordar en les seus paraules moltes de les persones que han significat molt en la seua vida i l'havien ajudat en les tasques, citant el seu marit (q.e.p.d), els fills i amics, però sobre tot fa fer expressa estima de Tavernes i de la seua gent: "jo per Tavernes no dic mai que no, i per això vaig donar el pas".

Parlament d'Anna Magraner
 Anna Magraner va ser regidora als 21 anys, recent acabats els estudis d'infermeria, com ella recordava, e igualment indicava que "tampoc sé dir que no" i va acceptar el presentar-se en una candidatura. Va narrar com en fer-se càrrec de sanitat, entre altres àrees, es va trobar un Tavernes no preparat per a la concepció moderna de la sanitat publica i els esforços que haver de fer per posar a punt un mapa sanitari de Tavernes que recollira tots els aspectes que podia incidir en l'àrea. 

Els parlaments dels distints representants municipals dedicats a les dues homenatjades incidiren en el paper de la dona en la societat actual, en les tasques municipals i tot reconeixent que no ha estat un procés fàcil fins arribar a la situació actual, que queda encara molt a fer fins la igualtat real dels dos sexes i agraïren a Maria Amparo Oliver i Anna Magraner que feren aquest pas en unes èpoques i circumstàncies molt distintes a les actuals.