L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dissabte, 7 d’octubre del 2023

Una gran obra del Taller d'Ocupació: el mosaic que representa l'entrada de Jaume I a València

 

L’alumnat del Taller d’ocupació "Millorem l'entorn de Tavernes V" ha treballat al llarg de la setmana en la preparació del mosaic dedicat a la figura de Jaume I al Passeig del País Valencià amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, Dia del País Valencià.

 

 

Els preparatius per aquesta col·laboració van començar setmanes enrere donada la complexitat i laboriositat del treball que l’alumnat del Taller d’ocupació anava a dur a cap al Passeig del País Valencià.

L’obra realitzada és un mosaic elaborat amb àrids de diferents tipus, grandàries,  colors i textures que representa l’entrada triomfal a València del rei Jaume I el Conqueridor el 9 d’octubre de l’any 1238. L’obra quedarà exposada fins el diumenge 15 d’octubre.

 

 

 La tècnica utilitzada per l’alumnat del taller d’ocupació a l’hora de la creació del mosaic és una de les pràctiques realitzades dins del procés de formació per conèixer les múltiples utilitats que poden tenir els materials tant en construcció com en jardineria.

 L’obra representada és el detall central del quadre, un oli sobre llenç de 665 x 390 cm, creada l’any 1884 pel pintor de Castelló de la Plana Fernando Richart Montesinos (1858-1884). 



L’autor, que va conrear la pintura d'història i costumista, es va formar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València,  va participar en nombrosos certàmens artístics i mostres, va ser premiat amb medalla de plata a l'Exposició Provincial de 1879, organitzada per l'Ajuntament de València, i va obtenir el mateix guardó a la Nacional de Belles Arts de 1884 pel llenç titulat Entrada triomfal a València del rei el senyor Jaume el Conqueridor (1238) que es conserva el Museu del Prado.  

 

 

El nostre rei, Jaume I nomenat el Conqueridor, va néixer a Montpeller l’any 1208 i va morir a Alzira l’any 1276. Va ser rei d’Aragó (1213-1276), de València (1238-1276) i de Mallorca (1229-1276), comte de Barcelona (1213-1276), senyor de Montpeller (1219-1276) i d’altres indrets d’Occitània.