L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dimarts, 24 d’octubre del 2023

INFORME: Què fem amb el miraguà fals? Cal prendre mesures per fer front a aquesta planta invasora?

 

Qualsevol valler/a en fer una passejada pels camins del terme, pot observar-hi abundant una planta emparrada en les tanques dels horts, o en els espais sense cultivar, amb unes tiges llargues, realment lianes que poden assolir fins a 7 metres, i que envaeixen fins i tot els tarongers. Es també molt fàcil d’identificar pels seus fruits, en forma de pera, com el de les fotografies que us oferim

 Es tracta del miraguà fals o miraguà de jardí (Araujia sericifera), una liana originària d’Amèrica del sud introduïda a Europa durant el segle XIX com a planta ornamental quan encara no se’n coneixien els efectes perjudicials. 



També es coneguda com a gessamí de Tucumán o miraguà i ha passat de ser considerada una planta ornamental i, fins i tot apreciada perquè dels pèls dels seus fruits s’obté el miraguà amb el qual s’omplen els coixinets més suaus, a ser qualificada de planta invasora.

Una planta que, com hem dit, s’entortilla en les tanques metàl·liques, és capaç de cobrir qualsevol taronger i ofegar-lo i que, quan trenquem les tiges, n'ix de l’interior una mena de làtex blanc que és irritant per a la pell. Atenció a aquesta saba blanca: cal anar-hi en compte perquè en contacte amb la pell és irritant.

 

 

 

 

 

 

 

Les seus flors  presenten calze format per 5 sèpals triangulars curts, una corol·la perfumada, en forma de campana oberta que presenta com a tret principal que,  si un insecte entra dins, molt sovint hi queda atrapat i mor. Cada flor es convertirà amb un fruit, una càpsula de 8-12 cm formada per dues valves de paret gruixuda i plena l’interior de petites llavors amb un papus de pèls sedosos: el  miraguà. Ajudats d’aquests pels, les llavors s’escampen amb el vent i afavoreixen la gran proliferació de la planta.

 

 

 

 

 

 

 

En molts països, entre els quals s'inclou Espanya, està considerada com a espècie invasora i ha estat inclosa en el Catàleg Espanyol d'espècies exòtiques invasores. Cal dir que en algunes parts del Món (d'Europa, Sud-àfrica, Amèrica de Nord, Austràlia i Nova Zelanda) està causant estralls al medi natural, tant que alguns països han prohibit la possessió, transport, tràfic i comerç.

A Tavernes s'escampa pel terme a passos de gegant. Com en altres llocs, ¿caldrà prendre mesures per lluitar contra aquesta invasió i eradicar la planta?