L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

dilluns, 23 d’octubre del 2023

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: La delimitació marítimo-terrestre i l'aportació d'arena a la Goleta amb recursos municipals

 

El passat mes de juliol publicàvem l'article "Quan veges la barba del veí pelar... posa la teua a remullar" amb ocasió de la nova partió (deslinde en castellà) del domini públic  marítimo-terrestre  a Bellreguard i que afectava propietats i cases

A Dénia la Demarcació de Costes, després de la partió  del tram entre el riu Molinell fins al riu Girona i amb afecció a Les Deveses, n'ha iniciat dos trams més que van des del riu Girona fins a Les Bassetes. La partió proposada pel  el Ministeri per a la Transició Ecològica, segons el director general de Medi Ambient del nou govern PP-Vox "merma los derechos de los vecinos perjudicados, ya que el territorio afectado pasa a ser propiedad pública".

 

 

Dos mapes amb la proposta de la DPMT per a la Goleta

 

Dénia, Bellreguard i a Tavernes "La Goleta" són algunes de les 10 platges valencianes que "gaudiran" de les noves delimitacions del Domini Públic Marítim i Terrestre (DPMT), amb afecció en el nostre cas a propietats privades i municipals en un tram de poc més de 500 metres a La Goleta.En el moment actual ho desconeixem tot de l'elaboració de la nova DPMT a la Goleta, nomes la proposta inicial (vore mapes), com desconeixem en quin estat es troba el projecte de regeneració de la platja, després de la fase d'al·legacions. 

Cal recordar que el govern de Compromís va sol·licitar la paralització de la DPMT de la Goleta en la reunió del passat febrer a Madrid. El Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, la Directora General de la Costa i el Mar, Ana María Oñoro i el Subdirector de Costes, Àngel Muñoz, ho van rebutjar. L'aleshores regidora i actual alcaldessa Lara Romero va poder escoltar també que el govern de Madrid no ho acceptava i seguia endavant per delimitar una nova línia del Domini Marítimo-Terrestre.


Reunió a Madrid (15-02-2023)
 

La nova DPMT en fase de redacció pot perjudicar greument a molts veïns i el mateix Ajuntament, que poden vore's  afectats en els seus béns, sense oblidar que, com s'ha repetit en premsa, que es pot obligar fins i tot a la demolició de propietats en primera línia dins del procés de recuperar o construir noves dunes de protecció del litoral.

Un procés que ofereix una situació de paradoxa: hi ha la redacció d'un projecte que vol recuperar l'amplada de l'arena a l'estat que tenia els anys 60 i, mentrestant es redacta una partió que pot obligar fins i tot a la demolició de propietats en primera línia de la Goleta. "Quan veges la barba del veí pelar... posa la teua a remullar"... doncs, això.

 

Si les solucions són com aquesta què diuen... 

Hem llegit també la noticia publicada al Levante-EMV que la demarcació de Costes autoritza a l'Ajuntament a que faça una aportació d'arena amb mitjans municipals "con el objetivo prioritario de proteger los edificios de primera línea ante la llegada de la época de temporales. Para ello, el organismo cederá alrededor de 7.000 metros cúbicos de arena que los operarios de la brigada agrícola se encargarán de depositar sobre diferentes puntos del litoral vallero".

 

 

 

La Goleta amb la platja amb restes de les aportacions d'arena

O siga l'aportació d'arena que l'Ajuntament no ha vist mai com a solució, ara la pagarem en part els vallers i valleres en forma de treball de la Brigada i lloguer de maquinària. I a  més a més com indica el diari: "La única inversión externa se destinará a la adquisición de vegetación que se plantará en las dunas y el alquiler de una trilladora para limpiar la arena de escombros, porque, eso sí, se trata de un material que se ha extraído de una zona de obras y llegará con algunos restos mezclados".

Es vol començar en unes setmanes, abans dels temporals (ja estem en la tardor, estació de temporals), i seguint les directrius d'un projecte dels tècnics municipals autoritzat per Costes. Vorem com queda tot...