L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 27 d’octubre del 2023

Diumenge a la matinada canviem a l'horari d'hivern: Quan siguen les 3 cal endarrerir el rellotge a les 2

 

 

Som a la tardor i a la tardor, com és costum i en el darrer diumenge d'octubre, hi ha canvi d'hora: el diumenge, 29 d'octubre entra en vigor el denominat horari d'hivern i a les 3 de la matinada haurem d'endarrerir una hora el rellotge, i posar les busques a les 2 amb la qual cosa la nit tindrà una hora més. A partir del 29, notarem que les hores de llum es redueixen i els dies semblen més curts.

La modificació horària és norma general a tota la Unió Europea, tot i que es va celebrar una consulta no vinculant l'estiu del 2018 per intentar conéixer l'opinió de la ciutadania pensant en un canvi definitiu. D'un total de 4,6 milions de respostes, un 84% va demanar eliminar el canvi d'hora, i un 64% preferia l'horari d'estiu. Però no hi ha res decidit: el Parlament Europeu ha ajornat la decisió.

En el cas d'Espanya hi ha dos sectors que pensen el contrari. Segons el CIS d’abril de 2022, un 65,6% dels enquestats volia acabar amb el canvi horari i gairebé un 71% preferia seguir amb el d’estiu, pensant en més hores de llum a la vesprada i afavorir l'oci i el turisme.

Mentrestant, els que prefereixen l’horari d’hivern al·leguen que així s'evitarà que els mesos de fred hi haja zones on no es fa de dia fins a les 9/10 del matí, i amb horari d'estiu començarien el dia labora o l'entrada a les escoles a les fosques. 

Tot i el debat obert, cal saber que nomes el 40% de països del Món i una quarta part de la població mundial  canvia d'hora.  Actualment, el canvi es manté a Europa i a l’Amèrica del Nord, amb les excepcions d'Islàndia, que  va abandonar el canvi d’hora fa més de cinquanta anys i Rússia que va decidir guiar-se sempre per l'horari d’estiu.