L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.182
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:11.868

divendres, 27 d’octubre del 2023

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: SÍ, segur que es pot.... si Madrid vol, clar!

Imatge de les platges regenerades al sud de València (fotografia pròpia)

 

El passat dimarts Demarcació de Costes donava com a acabat el projecte i les obres de regeneració de les platges sud de València, per pal·liar l'afecció del port, que de manera indirecta afecta fins a Oliva. Ací a Tavernes, reconegut pel Ministeri  en el projecte de regeneració del Brosquil a la Goleta, a banda del port, tenim l'espigó del Xúquer a Cullera que continuarà fent-nos la guitza perquè no pensem que el Ministeri vaja a modificar-lo. Per cert, el projecte Brosquil-Goleta tenia fins l'1 d'agost com a termini d'al·legacions, però encara no sabem res.  

Al nord del Xúquer s'acumula l'arena, al sud es perd tota. Són els efectes de l'espigó que afecta la Goleta


Tornant a les platges de València, el projecte executat ha costat 28 milions d'euros, i ha servit per a reposar arena, fins als 120 metres i tornar les platges a la situació que tenia en els anys 1960, ampliar els espigons (a 231 m. el del nord i a 222 m el del sud)  i una regeneració de les dunes que encara s'executa i es confia que acabe a Nadal.  Han estat obres en 7'1 km, la distància que hi ha entre Pinedo i la Gola de Pujol. 

 

En el nostre cas, recordar que segons el projecte, l'actuació de les platges del Brosquil i la Goleta seria sobre una distancia total de 2'1 km. i la previsió inicial era ampliar la zona d'arena més enllà dels 50 metres, una situació sembla a la d'abans de la construcció i ampliació de l'espigo de Cullera. I ara la draga passa per damunt de nosaltres (en sentit figurat) i se'n va a Dénia per executar obres de regeneració amb un pressupost 19 milions d'euros. 

 

 

 

Dues imatges de les platges regenerades a València (fotografies pròpies)

 

I de Tavernes, què? Per ara res, cap novetat

Doncs per ara, res de novetat. El projecte triat (que no es ben vist per tots per la falta d'esculls soterrats en mar obert com el nostre i ja sabem què passa amb els temporals) preveia un cost de 16 milions (sense IVA) per a la regeneració de les platges del Brosquil i Goleta. Un termini de 10 mesos quan s'adjudique, per executar:

1: Construcció d'un espigó en el límit entre la platja del Brosquil nord i el Brosquil sud (terme de Cullera). Serà perpendicular a la costa, amb una longitud total de 60 metres.

2: Prolongació de l'espigó al sud de La Goleta,  es perpendicular a la costa i tindrà 35 metres més de l'existent.

3: Ús d'un volum d'arena de 823.226,61 m³ procedent del jaciment marí Zona 15, situat al golf de València. L'ample mínim a regenerar en tota la costa serà de 50 m.

4: Regeneració dunar amb creació de nous espais dunars. 

5: Construcció de nous accessos a la platja i reposició altres existents. 

 

 

 

La Delegada del Govern, Pilar Bernabé, acompanyada de l'alcaldessa Lara Romero, va dir que tot estarà acabat per al 2026. Recordem aquell dita en castellà, perquè tot depén de Madrid: "Andaremos y veremos, el engañado quien será". Sincerament: volem ser nosaltres els enganyats i que siga una realitat real, que el  2026 estiga acabat. 

La primera entrada de la mar a la urbanització de la Goleta va ser el novembre de l'any 2000. Les ones del temporal envaïren els carrers i places de la Goleta, omplint-los d'aigua i arena. S'intuïa el que començava, amb una franja d'arena que anava minvant, cada anys més estreta, i amb els problemes derivats.

 







Dia 2 de novembre del 2000. La mar envaeix per primera vegada La Goleta. Fotografies pròpies. No està autoritzada la seua reproducció.

 

Uns problemes que continuaren en línia ascendent i que com a remei tenien el "parxe" abocar arena perquè la mar se l'engolís al primer temporal, I així fins avui, octubre del 2023. Ara, 23 anys després els problemes i maldecaps de la Goleta han passat a la Platja de Tavernes,  sense que mai Madrid plantejara un projecte global i seriós, fins a la presentació fa uns mesos del projecte de regeneració del qual no sabem cap novetat. 

Caldrà esperar uns altres 23 anys o, per fi, arribarà a bon port el projecte presentat? O sumarem un altre greuge de l'Estat a Tavernes, com la canalització del Vaca, l'electrificació del Golfo, l'eixida a l'autopista, la permeabilització del Vaca....?