L’Ajuntament de Tavernes instarà al govern valencià a posar-se en contacte amb el govern de l’Estat perquè duga accions efectives davant la Unió Europea per millorar les ajudes econòmiques destinades a pal·liar els efectes del veto rus a les importacions de productes agraris valencians, i en especial a cítrics , el caqui o la mangrana. Així mateix, perquè li exigesca la revisió del compliment de les clàusules sobre drets humans que consten en els tractats de tercers països, deixant sense efecte aquests tractats en el cas de certificar-se el seu incompliment.
Són algunes de les propostes aprovades ahir en el plenari, a proposta de la coalició Compromís que va presentar una moció recolzada per unanimitat, i on es demanen mesures efectives per pal·liar els efectes negatius que el vet de Rússia té amb els nostres productes agraris.
En altres punts d'acord de la moció defesa per la portaveu de Compromís, Llum Sansaloni, es demana al Govern de l’Estat que presente propostes a la Unió Europea per intensificar i reordenar les polítiques de recerca i apertura de nous mercats i la conservació dels mercats actuals. També insta a la creació d'una mesa de seguiment d'aquest conflicte i on estiguen representat el Consell, les organitzacions professionals agràries i els grups polítics de Les Corts.
La moció defesa per la portaveu de Compromís, Llum Sansaloni, va ser replicada per la regidora Raquel Escriva, del PP, que la va considerar com a "oportunista" i va criticar que fora una moció de la qual considerava es presentava amb retard, arguments que no va acceptar la regidora de Compromís que li recordava que la situació estava exactament igual que feia mesos i que les Administracions espanyoles no havien posat res de la seua banda per pal·liar els efectes negatius en la nostra agricultura.
Compromís va recordar que el veto ja ha entrat en vigor i és una greu problemàtica afegida a la mala situació del camp valencià. El cultiu més afectat per aquest veto seria el dels cítrics ja que, segons dades de 2012 , el valor de les exportacions cap a Rússia va suposar una facturació de 47 milions d’euros, amb un augment del 32% respecte a l’any anterior. I per tant, segons Compromís, la propera campanya si es manté el veto pot ser molt complicada en no poder exportar a Rússia.
Llum Sansaloni considerava igualment que les mesures anunciades per la Comissió Europea i el Ministeri d'Agricultura són totalment insuficients i no beneficiaran massa als agricultors i ramaders valencians, amb algunes ajudes com préssecs i nectarines totalment irrisòries.
Compromís va denunciar igualment l’erràtica política internacional europea que pren decisions sense mirar les conseqüències que tenen en països que no siguen "els grans" com Alemanya, França o el Regne Unit, unes decisions que tenen molt negatius per a l’agricultura mediterrània i en particular per la valenciana.
-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada