L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dijous, 16 d’octubre del 2014

Compromís denuncia a Europa la politica anti energies renovables de l'Estat i la política de favors de les portes giratòries.

Cartell anunciador de l'acte

L'eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, ha denunciat l'actual política del Govern de Rajoy amb les fotovoltaiques “i tal com s'ha desenvolupat, ha resultat ser la major estafa econòmica de l'Estat espanyol". Sebastià ha assenyalat ”la necessitat de canviar a un model energètic més sostenible, més net, més eficient i, sobretot, més transparent”. 

L'eurodiputat valencià per Compromís-Primavera Europea va organitzar ahir un acte al Parlament Europeu avalat pel grup europeu "Els Verds-ELA", del qual forma part el diputat de Compromís, i on van assistir petits inversors, empresaris i productors d'arreu de l'Estat Espanyol. 

L'acte va servir perquè els diputats europeus prengueren bona nota i de primera mà de les polítiques "anti energies renovables" del govern de Rajoy, i ha servit per a establir un marc de cooperació mútua en la defensa d'un “nou marc jurídic més segur per als productors de renovables i per als consumidors, allunyat de l'actual model monopolista que afavoreixen molts polítics a través del model de pagament de favors de les portes giratòries, que converteixen els expolítics en consellers d'eixes empreses privades”. 

L'acte que va tindre lloc ahir en el Parlament Europeu va comptar amb la presència i intervenció de dos vallers, Miquel Bononad, exregidor del Bloc, i Jaume Talens. 

Us oferim la intervenció de Miquel Bononat, president d'uns dels camps solars valencians.

Senyors i senyores diputats del Parlament Europeu, amics i amigues.

Bon dia, em dic Miquel Bononat i prenc la paraula com a President d'un parc solar que agrupa 100 seguidors, de 39 ciutadans de professions diferents, tots amb el denominador comú de respecte a la naturalesa i al reconeixement que una energia neta és viable per al desenvolupament humà i compatible amb una economia sostenible.


En 2007 a l'empara del RD 661 adquirim a l'empresa promotora AEMED els seguidors solars que, abans d'acabar la totalitat del parc i amb el preu abonat, ho va abandonar i vam haver d'assumir un sobrecost per a acabar-ho. En l'actualitat aquesta empresa està desapareguda.

El RD 1578/2008 reduïa el tipus de retribució i el 2013 el RD-Llei 9, anul·la el decret anterior, retira les primes i diu que un nou marc jurídic marcarà la retribució a les energies renovables que entre unes altres tindrà en compte les despeses d'explotació (que seran marcats per l'Administració), el dret a la rendibilitat en funció de la inversió realitzada (marcada també per l'Administració) i garantiren una rendibilitat raonable.

La realitat és molt diferent, els nous drets i obligacions ens genera una pèrdua d'ingressos que fan la inversió inviable, amb introducció d'impostos nous, amb despeses i costos de manteniment superiors als fixats pel Ministeri, amb limitació d'hores de sol i amb la nova formula de retribució diferida en el temps (que fins avui amb prou faenes arriba per al manteniment del parc), amb el que es vulnera el principi rendibilitat raonable i no hi ha protecció de les inversions a l'empara de norma legal.

S'alteren de manera retroactiva les condicions que afecten a unes 6000 famílies del País Valencià i ens aboca a una rendibilitat marginal de la inversió, a suportar part del dèficit de l'Estat i a una precarietat econòmica que ens porta a un empobriment. És, en aquesta situació, el patrimoni familiar el que suporta les obligacions financeres inherents a la inversió. Un gran esforç, patiment i sacrifici personal que posa en risc molt alt la mateixa concòrdia familiar.

Aquest Reial decret fixa unes retallades de 1700 milions d'euros en el conjunt de l'estat espanyol, dels quals 231 milions seran en plantes instal·lades a el País Valencià. Les retallades son del 40% de l'energia solar fotovoltaica i una pèrdua al País Valencià de 102 milions.

L'oficina de estadística EUROSTAT, al març de 2014 informava que en el període de 2004/2012 la producció de energia en diversos  països europeus havia passat

• a Dinamarca del 14,5% al 26%
• a Àustria del 22,7% al 31,1%
• a Suècia del 38,7% al 51%
• a Espanya del 8,3% al 14,3%, en el 2012. Molt lluny de l'objectiu de consum del 20% en energia renovable per al 2020.

Són les lleis dels estats, les que possibiliten o impedeixen el desenvolupament de les energies netes però amb aquesta arbitrarietat legislativa, es llança un clar missatge a la ciutadania: que pot ocórrer si altres àmbits es claven en aquest sector estratègic i vedat privat econòmic.

Amb això, es perd la presa de consciència de la ciutadania en aquest tipus de energies i en els valors que comporta, paralitza la democratització d'aquest sector i prepara el camí per a l'assalt de les grans companyies a la privatització del vent i del sol.

Per tant, demanem la restitució de la normativa del govern espanyol publicada al BOE a l'empara de la qual empreses, inversors i sobretot famílies van iniciar l'explotació de energies alternatives netes.

-