L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.525
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:27.538

dilluns, 19 de setembre del 2022

Tavernes va celebrar anit la Pujà, acte que tanca les Festes del Poble 2022

 
 
Anit Tavernes va celebrar la processó de la "Pujà" del Santíssim Crist de la Sang, patró de la ciutat, des de la parroquial de Sant Pere a l'ermita del Calvari, un acte que posa fi de manera oficial a les Festes del Poble i que se celebra de forma ininterrompuda des del 1885.

Les processons de la "Baixà" i de la "Pujà" eren dos dels actes massius de les festes de Tavernes, i al llarg del temps sempre han tingut una gran presencia de vallers i valleres per acompanyar primer el patró, des de l'ermita del Calvari fins a l'arxiprestal de Sant Pere en la "Baixà", i a l'inrevés al cap de vuit dies, tot i que els darrers anys es comprova una disminució en la participació en la processó, cosa que es va fer bastant evident ahir en la Pujà .
 
 
 
La imatge del patró va eixir des de la parroquial de Sant Pere per fer el recorregut habitual fins l’ermita del Calvari on romandrà fins la Baixà de l’any que ve. A la comitiva, hi han participat obrint la banda de cornetes i tambors, el grup de tabaleters i dolçainers, representants de les falles de Tavernes, representants de l’estament eclesial, i membres de la corporació municipal,  els quan van acompanyar el Crist al llarg del recorregut pels carrers de Tavernes. La banda de musica de la SIUM va tancar el seguici processional.  
Amb motiu de la Baixà ací vam recordar que les Festes Majors de Tavernes es van iniciar el 1885, i l’origen entronca amb l’epidèmia de còlera morbo que va patir la ciutat eixe any, una malaltia que va causar a més de les morts, molts malalts en una situació dramàtica que, com a últim recurs, l’Ajuntament d’aleshores va decidir baixar el Crist de la Sang de l’ermita del Calvari a l’església parroquial perquè als vallers els fora més fàcil demanar la seua intercessió en el temple per eliminar la mortal plaga.

Quan va desaparéixer l'epidèmia,  l’Ajuntament va celebrar unes festes dedicades al Crist abans de realitzar la pujada a l’ermita, que es va celebrar amb gran solemnitat. Els actes van continuar els anys venidors i consolidats, foren l'origen de les Festes del Poble, que mantenen la celebració de la Baixà i la Pujà.
 
Elaboració pròpia