L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 24 d’octubre del 2016

Halloween no és valencià, però ni tan sols és espanyol


Molt influït per l'imaginari nord-americà de la festa de Halloween, els valencians i valencianes hem oblidat molts monstres i personatges desagradables que perviuen encara en la tradició oral dels nostres majors i que en altres temps s’atemoria els nostres iaios i iaies.

El Butoni, la Quarantamaula, l'Home del Sac, el Saginer, el Moro Mussa o l'Home dels Nassos, entre altres, i més o menys populars segons la comarca on visques, servien per espantar els menuts, per fer-los obeir o simplement per contar contes a la vora del foc en les nits d’hivern quan la televisió, la play o fins i tot els mòbils no se’ls imaginava ningú. 
 
Com en tantes altres coses, els valencians vivim una constant pèrdua de les nostres tradicions, bombadejats per un costat per personatges i tradicions anglosaxons introduïts via televisió o matxacona propaganda. 



És per això que el Museu Valencià d'Etnologia ha organitzat amb motiu de la festa de Tots els Sants un conjunt d’actes sota el títol general de “Espanta la por” per donar a conèixer els nostres monstres, els valencians, i ho farà mitjançant tallers, un concert, una wikimarató, un joc de cartes, i una exposició.

Aquest extens programa es va iniciar el passat dia 16 i fins el pròxim 6 de novembres, i es vol presentar als xiquets i xiquetes valencians quins són els nostres monstres, bandejant l'imaginari nord-americà de la festa de Halloween, que s’han imposat fins i tot per damunt de les tradicions i personatges “de por” d’altres llocs de l’Estat espanyol, siga Castella, Andalusia, o Catalunya, diguem per cas. És el peatge que cal parlar de la modernitat i la globalització!

Una de les iniciatives és l'exposició temporal “Espanta la por” en la Sala d'Exposicions de la Biblioteca del museu i que pretén donar a conèixer a grans i menuts tot l'imaginari valencià sobre la por. I com no els protagonistes seran nostres, els de casa, els monstres valencians dels nostres avantpassats.

Descobriran qui és el Butoni (entra a les cases pel forat del pany); el dimoni Quarantamaula (va saltant per les teulades, a la recerca d'infants descreguts); les encantades (de llacs i brolladors d'aigua); la bruixa Pinta; l'home dels nassos; els gambosins; la Cuca Fera i molts més. I una fada bona que eixirà del llibre “La Maria no té por” (Andana editorial), la història d’una xiqueta que té un amic molt especial que li diuen Tarasca, un monstre que espantava a tots fins que va trobar aquesta amiga.

Hi ha tallers del 18 al 28 d’octubre, de dimarts a divendres en la sala de tallers del museu i per a les famílies els diumenges 30 d’octubre i 6 de novembre. També el cantant Dani Miquel, los Ma Me Mi Mo Músics i la xiqueta Maria, que no té por, ens presentaran els monstres valencians en un concert per a xiquets el dissabte dia 29 d’octubre a les 17:30 al pati del museu del Centre la Beneficiència. Entrada gratuïta però cal arreplegar les entrades a partir del dimarts 25 d’octubre de 10 a 20h en el vestíbul del Centre La Beneficència.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo continue sentint per la nostra terra lo de l'home del sac i el moro mussa. El que crec si s'ha importat es la festivitat en si. aci tradicionalment ha sigut un dia de respecte i vigilia i ara es una festa d oci. Aixo si, l oci s'ha fet la vespra de tots sants i el dia en si continua sent de respecte als difunts. Tantes coses hem importat de fora `per la televisio etc....que ara no els recordaria tots.

Anònim ha dit...

Les saturnàlies no són iberes, ni tan sols peninsulars digueren els Ibers. Nadal no és romà, ni tan sols europeu, digueren els romans.......i encara avui ens atabalen amb nadaletes i llumenetes . Tot plegat, me la repampimfla Halloween..però, sigam objectius i no demanem puresa racial ni pedigree a les noves festes quan poques de les que avui en dia celebrem s.han cuit al forn de casa.

Veïna ha dit...

Cal recordar que la nit en que es contaven les històries de por era la nit de les ànimes és a dir la nit del Tots Sants al dia de difunts. I clar com el dia de difunts no és festa val més celebrar-ho una nit abans.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Anònim de les 20:30, un aplaudiment al seu coneixement sobre el possible origen d'algunes festes actuals.

Però qualsevol que llija amb un mínim d'atenció els dos primers paràgrafs, sabrà que eixe origen no era ni és, ni de lluny l'objectiu de l'escrit ni el que ens ha fet escriure'l.

...els valencians i valencianes hem oblidat molts monstres i personatges desagradables que perviuen encara en la tradició oral dels nostres majors i que en altres temps s’atemoria els nostres iaios i iaies.

... Com en tantes altres coses, els valencians vivim una constant pèrdua de les nostres tradicions, bombadejats per un costat per personatges i tradicions anglosaxons introduïts via televisió o matxacona propaganda.

Anònim ha dit...

Podeu contar el conte de 'la maria no te por' als vostres infants, premi de la crítica al millor conte infantil
https://andana.net/llibre/lamarianotepor/

Anònim ha dit...

La identitat dels valencians s'ha perdut i diluït pels costums castellans i ningú hi posa remei. No vaig a calfar-me el cap amb els anglosaxons. Posats a no poder ser nosaltres preferisc allò més global.