L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 15 d’octubre del 2010

TEMA DEL DIA: Compromís denuncia al fiscal la trama de les ONGs


Compromís posarà avui mateix en coneixement del Fiscal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana tota la documentació que disposa -14 gigues de documents i d'intercanvis de correus entre responsables de la fundació Entre Pueblos i de la Conselleria de Solidaritat-.

Compromís revela noves informacions sobre la xarxa d’ONGs dirigida per la Fundación Solidaria Entre Pueblos amb el consentiment i la direcció de personal de confiança del conseller de Solidaritat, Rafael Blasco. Factures inflades, tractes de favor i contractes a les empreses del patronat són algunes de les denuncies fetes per Compromís.

La portaveu adjunta Mireia Mollà va denunciar ahir l’existència d'un "entramat presumptament corrupte" per a captar "les ajudes de cooperació al desenvolupament de la Comunitat", en el qual empreses del patronat de la fundació Solidaria Entre Pueblos "acaben sent beneficiàries de bona part dels recursos" atorgats per la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania.

Mollà va assegurar que tenen documentació que "avalaria el tracte de favor del gabinet tècnic de la Conselleria que dirigeix Rafael Blasco a membres de la fundació Solidaria Entre Pueblos perquè gestionen projectes a fundacions més xicotetes per a atorgar-los després les ajudes" de la Generalitat. Mollà va posar com a exemple la fundació Fudersa, que en 2008 va apuntar uns ingressos de 21.000 euros i després de ser assessorada per Entre Pueblos va rebre en 2009 i 2010 1,4 milions.

Les empreses del patronat de Entrepueblos "acaben sent beneficiàries de bona part dels recursos" perquè es "suggereix" a les petites fundacions que "per a la realització d'estos projectes havien de contractar les empreses que formen part del patronat" de la firma matriu de la trama. Entre unes altres, va assenyalar Gestiones i Iniciativas Arcmed S.L., l'administrador únic de les quals és el president de la fundació, Alfonso Navarro; i Dinamiz-e S.L, el responsable del qual és el vicepresident de la fundació, Adolfo Soler, entre unes altres. Així, va xifrar en dos milions el que les empreses de l'entorn de la fundació havien facturat i podrien facturar en els projectes de 2010.

Unes altres de les fundacions que va implicar és Ceiba, el president de les qual "podria haver estat en nòmina de Entre Pueblos, al mateix temps que cobrava de la Generalitat pels projectes de cooperació", o Desfa, dirigida per Joaquín Blasco, a qui Mollà a relacionat amb la família del conseller de Solidaritat i Ciutadania.

La diputada de Compromís assenyala en el seu escrit a la Fiscalia que segons els documents que disposa, les empreses dels patrons de Entre Pueblos "gestionen realment i quasi íntegrament" els "recursos econòmics milionaris" que reben les ONG i fundacions. Fins i tot, va apuntar que "podrien haver facturat de forma directa a les seues pròpies empreses".

"En conseqüència, les il·legalitats comeses" no es refereixen només al fet que indirectament les empreses que formen part del patronat de Entre Pueblos acaben sent "beneficiàries de més del 80 per cent" del total adjudicat, segons va dir Mollà, sinó que actua d’"enllaç interposat" entre la Conselleria i les ONG i fundacions receptores de les ajudes. Per això, considera que existeix "connivència" entre els responsables de Solidaritat i Ciutadania i Entre Pueblos.

Sobre este tema, va apuntar com a enllaç a una persona del gabinet del conseller Blasco "que no és funcionari" i que ha assistit a diversos actes on "públicament s'ha dit que era representant de la Conselleria". "La relació directa del gabinet tècnic de Blasco i Fundación Solidaria Entre Pueblos està certificada amb els documents que tenim", va subratllar.

Mollà, d'altra banda, va afirmar que disposa de documentació i factures que demostren que els costos de les partides dels projectes gestionats per les empreses del patronat de Entrepueblos estan "sobredimensionades”, arribant a suposar en alguns casos "el doble del cost comprovat amb altres empreses".

També va comentar que hi ha projectes en els quals existeixen "coincidències entre els objectes subvencionats", "factures exactament iguals per a diferents projectes" i "projectes superposats en el mateix terreny" d'acció, com és el cas de "tres projectes en una mateixa zona i dient en cadascuns d'ells que hi ha un cobrament d'estudis topogràfics" als quals Blasco "ha donat el vistiplau".

De la mateixa manera, va assegurar que hi ha factures de les organitzacions assessorades que les han "fabricat" els propis treballadors de les empreses dels patrons d'Entre Pueblos i va denunciar també que hi ha documents que demostren que hi ha comptes on les organitzacions reben les subvencions "compartides" amb Entre Pueblos que "ordena pagaments" a la pròpia fundació.

Compromís sol•licitarà en les Corts una comissió d'investigació sobre els fons de cooperació de la Generalitat per a conèixer els expedients de la Conselleria. Igualment, va assenyalar que sol•licitarà una auditoria dels mateixos al Tribunal de Comptes de l'Estat, "saltant-nos el tràmit del Síndic de Comptes" perquè "no estem contents" amb esta Institució.

L'escàndol del qual parlàvem ahir

http://lacotorradelavall.blogspot.com/2010/10/nou-escandol-un-entramat-de-2-anys.html

va creixent tal com es van aportant dades i noves informacions.

La noticia completa i detallada en altres mitjans de comunicació :

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Compromis/conecta/consejeria/Blasco/trama/fundaciones/elpepuespval/20101015elpval_3/Tes

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/10/14/valencia/1287058803.html

http://www.diariocriticocv.com/noticias/blasco/ayudas/cooperacion/compromis/fiscalia/not344317.html

- Fotografia: la diputada de Compromís, Mireia Mollà

-