L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 13 d’octubre del 2010

NOU ESCANDOL: Un entramat de 2 anys desmuntat en 7 dies


Fa una setmana va esclatar l’escàndol pel desviament de fons de cooperació a la compra de pisos i baixos i l’aparició d’una xarxa d’ONGD i fundacions que facturaven servicis d’assessorament a empreses de les quals són propietàries els seus patrons. L’aparició a la premsa de les informacions han revelat un complex entramat, segons Levante-EMV, en procés de creixement i de captació de noves organitzacions que ampliaren el negoci.
Les primeres revelacions foren de la SER i implicava la fundació Cyes en la compra de pisos i baixos amb diners de dos projectes de cooperació a Nicaragua. L’escàndol i l’alarma social feia que Rafael Blasco, conseller de Solidaritat i Ciutadania, desmentira la noticia i atacara l’oposició, la Justícia i els periodistes. L’assumpte està ara en mans de la Fiscalia que haurà de decidir si investiga el cas.
Eixe mateix dia que Blasco intentava justificar les informacions sobre la compra de pisos, Levante-EMV publicava que la Conselleria de Solidaritat havia inspirat un entramat de fundacions i ONGD que desviava diners a empreses afins. Arcmed, l’empresa del president de la fundació matriu de l’entramat, havia facturat en el projecte més de 416.000 euros per assessorament.
L’entramat està dirigit, segons el diari, per la Fundación Solidaria Entre Pueblos i els patrons i persones del seu entorn són propietàries d’empreses a les quals Entre Pueblos inclou en els projectes que redacta per a altres ONGD. És a dir, la fundació matriu capta organitzacions a les quals els dóna assessorament, els redacta el projectes i els imputa factures d’empreses afins, quasi sempre d’assessorament o cursos, activitats complicades de quantificar i per les quals cobra preus entre 30.000 i 208.000 euros.
La matriu, diu LEVANTE-EMV, estaria “assessorada” per personal de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, que recomanaria i en ocasions faria de mediadora perquè ONGD, en molts casos menudes, col·laboraren amb Solidaridad Entre Pueblos. La matriu redactaria els projectes i hi inclouria factures de les seues empreses afins, la majoria d’informàtica i farmacèutiques, per a temes de cooperació.
La xarxa estava en ple procés de creixement i, segons les diferents informacions aparegudes, l’objectiu era aconseguir el major nombre d’organitzacions que optaren a projectes per a poder facturar a les empreses afins.
Les ONGD a les que la Fundación Solidaria Entre Pueblos va assessorar han rebut de la Generalitat per a projectes de cooperació de 5.981.000 euros. Quasi 1’9 milions, com s’ha publicat, era per a treballs de les empreses de l’entramat.
Ahir es produia la renúncia de la Fundació Marcos Senna dels diners rebuts per a un projecte obtingut amb l'ajuda de l'organització. L'ONG del futbolista –que apunta a futur càrrec del PP valencià- deia que el fet no tenia res a vore amb l'assumpte.
Fonts del sector deien ahir que no seria l'última renúncia. De ser així la carrera de l'entramat podria haver tocat a la seua fi, encara que ningú ha assumit cap responsabilitat política per la desviació d'uns diners i una ajuda que ha mai arribarà als que més ho necessiten.

- Informe-resum de la premsa diària. Fotografia: El conseller Blasco (L'informatiu)

-