L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

diumenge, 14 de juliol del 2013

La secció de llengua i literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) va dedicar ahir una jornada d’estudi i homenatge al valler Àngel Mifsud Ciscar.



La Secció de llengua i literatura de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) va dedicar ahir, 13 de juliol (300 anys també del Tractat d’Utrech), una jornada d’estudi i homenatge a Àngel Mifsud Ciscar, el nostre paisà, que va fer de Menorca, no només la seua llar sinó també el centre de la seua aventura i del seu compromís cívic, cultural i literari. 

La discreció humana d’Àngel Mifsud, nodrida dels valors d’una "virtut" que havia après de ben jove dels seus estimats clàssics grecollatins, s’acordava amb una ambició exigent i amb una profunda voluntat de servei. D’aquí l’extensió de la seua obra i, també, el fet que la més personal i creativa quede, en bona part, inèdita. 

La jornada que li ha dedicat l’IME és d’estudi i d’homenatge i vol ser un punt de partida que permeta fer una primera aproximació crítica a tot el llegat de la seua vasta obra de dietarista; d’historiador i assagista de la cultura de Tavernes i de Menorca; de pensador polític, en els seus vessants tant teòric com pràctic; d’estudiós de la llengua, de què era catedràtic d’institut, en les diferents branques històrica, sociolingüística, toponímica i antroponímica; de crític literari, enamorat especialment del Marià Manent poeta i dietarista; del narrador de joventut, i, d’una manera especial, del poeta que sempre va ser. 

La jornada d’ahir va donar a conèixer no només dos dietaris desconeguts dels anys 70 i 80, al costat d’un llibre de versions de poetes gallecs i portuguesos (1992) sinó que també revelava l’abast de la producció poètica menorquina. 

L’objectiu de l’IME era fer el millor homenatge que es pot dedicar a un escriptor: contribuir a posar a l’abast del gran públic la seua obra, tant la que es troba escampada en diferents publicacions col·lectives com la que ha romàs inèdita tot i els seus valors culturals. Ahir es posaven les bases per a futures edicions que ens retornen no només la veu poètica d’Àngel Mifsud de manera més completa sinó també l’assagista polític i l’estudiós, rigorós i alhora creatiu, de la llengua, la literatura i la cultura de Tavernes i de Menorca, els dos espais des dels quals i per als quals va oferir les seues aportacions a la gent i a la cultura de l’espai comú de la llengua catalana. 

La participació de Tavernes en la jornada va estar a càrrec del professor Jaume Talens, amb una ponència sobre el seu llibre inèdit “La Vall i el temps”, una obra escrita per Àngel Mifsud sobre Tavernes i la Valldigna, i on tracta diversos temes de la història, la cultura, els costums i la toponimia.
-

1 comentari:

Joan Mifsud ha dit...

Des d'aquestes línies voldria manifestar, en nom de tota la família i en el meu mateix, la meua gratitud als amics i amigues del nostre germà Àngel, especialment a Jaume Talens i als col·laboradors de La Cotorra, que sempre el tenen present. Així mateix el nostre reconeixement a l'Institut Menorquí d'Estudis i les altres entitats col·laboradores, els seus amics i alumnes, a la nostra cunyada i germana Fina Salord i tota la família que tenim a Menorca, per la Jornada d'Homenatge que li van dedicar dissabte passat. Moltes gràcies a tots. Joan Mifsud i família.