L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 26 d’octubre del 2012

TEMA DEL DIA: Un informe demoledor del Consell d'Europa suspén la política lingüística del PP valencià en la Generalitat i li avisa del dèficit en l'ensenyament de la nostra llengua.





El Comitè de Ministres del Consell d'Europa li exigeix a la Generalitat Valenciana, governada pel PP, un major compromís amb l'ensenyament en valencià des de l'etapa de preescolar fins a la formació tècnica professional i la universitària. Mentre que enalteix la política lingüística de Catalunya i País Basc, posa en evidència tant al País Valencià com a Galícia, també governada pel PP i on existeix una «reducció progressiva» del gallec en tots els nivells. 

El Comitè d'Experts europeus analitza en el seu tercer informe l'aplicació de la “Carta Europea de les Llengües Minoritàries” a Espanya i considera que l'oferta actual d'educació en valencià és insuficient, per no garantir que tots els estudiants que vulguen tinguen una educació en valencià.

El comitè se sorprèn de la supressió dels Programes d'Incorporació Progressiva (PIP) continguts en la vigent Llei d’Ús i Ensenyament i l'aprovació del nou decret d'ensenyament trilingüe i demana a la Generalitat que li aclarisca aquesta supressió i es comprometa a “adoptar mesures per a garantir que la introducció del nou model de trilingüisme no tindrà un impacte desproporcionat sobre l'educació en valencià”.

Entre les conclusions s'adverteix que un estudiant rares vegades ha estudiat en valencià al llarg de tota la seua escolaritat per la falta de continuïtat entre l'oferta d'ensenyament Primari i la de Secundària.

També es ressenya la disparitat de l'ensenyament en valencià i que depén d'on estudie, si són centres públics o privats concertats, i de la zona geogràfica;  demana revertir aquesta situació de desigualtats i qüestiona el nou decret de plurilingüisme per introduir l'anglès a costa d'impartir menys hores de valencià.

El Comitè d'Experts demana que es garantitze la continuïtat de l'oferta en valencià en Primària i en Secundària i assenyala que la Generalitat no ha complit el compromís d'aplicar programes de línia en valencià en l'educació tècnica i professional (FP).

Així, el Consell d'Europa demanda un model en valencià per a la FP, l'ensenyament universitari i estudis superiors i indica que en les cinc universitats valencianes, el percentatge d'assignatures en valencià  és inferior a la demanda i estudien en valencià molt pocs alumnes (solament l'1,8%), que en la Universitat de València és del 3,8%.

L’estudi conclou també que no es compleixen les condicions per a proporcionar cursos de formació als professors que vulguen donar valencià i fins i tot esmenta el problema de la TV3 al País Valencià, ara amb les emissions tallades per una decisió política de la Generalitat..

Unitat del valencià i el català

El tercer informe el Comitè d'Experts del Consell d'Europa arreplega també que l'actual Govern de la Generalitat no ha tingut més remei que acceptar els títols de Catalunya o de les Illes Balears després de les “garrotades” judicials patides pels governs valencians del PP que, durant les passades tres legislatures han negat la validesa del títol de català, que és l'únic oficial en tot l'Estat.

Diu el Comité d’Experts que una trentena de sentències, incloses les del Constitucional, diverses del Suprem i desenes del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, indiquen que els títols de català són vàlids per a la filologia valenciana, perquè encara que li diguem valencià, la llengua és coneguda com a català en les universitats i en la filologia mundial.
-